Nyheter

Älgjakten 2024 – skicka oss bilder

Nyheter I morgon startar älgjakten i våra kommuner. Vi presenterar, likt tidigare år, jaktreportage

Sänd oss gärna bilder eller texter från din älgjakt till redaktionen@skillingaryd.nu

Oftast har du telefonen med dig ut i skogen och då kan du sms:a bild och kort text till 070 – 247 01 19.

Det behöver inte handla om fällda älgar utan kan vara bilder från jaktlaget, när man står på pass, fikar eller har genomgång av älgpassen med mera.

Årets älgjakt pågår 8 oktober 2024 till 31 januari 2025.

 

På Länsstyrelsens hemsida finns följande information:
Länsstyrelsen arbetar för att nationella mål för älgförvaltningen får genomslag i länet. Det är även Länsstyrelsen som beslutar hur många älgar som får fällas i licensområden. Hur många älgar som får fällas beror bland annat på älgtäthet, skador på skog, foderprognoser, trafikolyckor och hur mycket rovdjur som finns i länet.

Älgavgiften (fällavgiften) ska vara 1 000 kronor för vuxen älg och 200 kronor för årskalv. Älgavgiften för jaktåret 2024/2025 beslutades av Länsstyrelsen 1 juli 2024. 

Länsstyrelsens riktade rekommendationer:
För att målsättningen ska uppnås krävs att älgstammen regleras med bibehållen kvalitet genom att uppnå en lämplig fördelning i avskjutningen. Därför bör avskjutningsreglerna anpassas på följande sätt: 

  • Inrikta i första hand jakten på kalv och unga djur för att öka medelåldern i älgstammen. 
  • Hondjursavskjutningen ska vara minst 50 procent av vuxna fällda älgar. I områden där älgstammen bedöms vara för stor bör vuxenavskjutningen huvudsakligen inriktas på hondjur. 
  • 100 procent nyttjandegrad ska uppnås. 
  • Kalvavskjutningen ska vara minst 60 procent av total avskjutning. 
  • Påbörja kalvavskjutningen från första jaktdagen.
  • På delområde mindre än 300 hektar bör endast årskalv fällas.
  • Jakten planeras så att avskjutningsmålet är uppnått till den 31 december.
  • Avskjutningen differentieras inom älgförvaltningsområde/älgskötselområde genom avlysningsjakt eller annan reglering i syfte att uppnå avskjutningsmålen. 

Länstyrelsen kommer efter förslag från älgförvaltningsgrupperna att kvotera tilldelningen av vuxna tjurar och hondjur för licensområden som inte följer rekommendationerna. 

Fälld älg ska alltid rapporteras in till Länsstyrelsen inom 14 dagar från de har fällts. En slutrapport av jakten ska lämnas in och fällavgiften ska betalas. 

Jaktledarens ansvar vid jakt efter älg inom älgjaktsområden:

  • Jakt får inte bedrivas utan att en ansvarig jaktledare är utsedd före jaktens början och vid varje jakttillfälle. En eller flera jaktledare skall vara utsedda.
  • Ansvarig jaktledare svarar för att sådana sambandsbestämmelser tillämpas under jakten som förhindrar att flera djur fälls än som tilldelats eller att avskjutningsföreskrift åsidosätts.
  • Jaktledaren ska före jaktens början informera samtliga jaktdeltagare om avskjutningsföreskrifter, sambandsbestämmelser, förbjudna skjutriktningar, gränsförhållanden samt om övriga regler som kan behövas för jaktens genomförande.
  • Jaktledaren ska vidare informera om skyldigheten att inneha vapenlicens och att ha löst jaktkort (viltvårdsavgift).
  • Jaktledaren ska informera varje jaktdeltagare om att hen bör vara ansvarsförsäkrad, bör bära röda band eller motsvarande kännetecken under jakten, bör årligen före jakten ha förvissat sig om att vapnet är inskjutet samt ha tillräcklig skjutskicklighet för att bedriva jakt efter älg.
  • Jaktledaren ska informera samtliga jaktdeltagare om vikten av att delta i inventeringar som genomförs inom älgförvaltningsområdet och att rapportera observerade älgar i befintligt datoriserat system viltdata.se.
Taggar

Dela


3 reaktioner på Älgjakten 2024 – skicka oss bilder

Är jag ensam om att bli tvärilsken när jag läser Länsstyrelsens synpunkter på hur älgjakt skall bedrivas? Vill Länsstyrelsen utrota älgarna helt?
Det är rent löjeväckande att Länsstyrelsen pratar om områden där älgstammen bedöms vara för stor – när vi i verkligheten har en älgstam som närmar sig kollaps! Det är många som inställer älgjakten iår, helt eller delvis. I vårt område skall exempelvis inte en enda vuxen älg skjutas.
När Länsstyrelsen vill att det skall skjutas en extra hög procent hondjur i de områden där de tycker det är för många älgar, då borde det väl skjutas extra få hondjur där älgarna är få? Med andra ord skall man väl skjuta en högre procentandel tjurar där älgarna är få, eller?
Vad vill Länsstyrelsen uppnå genom att envetet hävda att MINST 50% av skjutna vuxna älgar skall vara hondjur? När jag började jaga älg var det normala älgekipaget en ko + två fina kalvar + ibland en liten ungtjur. Då sköt man i första hand tjuren. Tandsnitten visade att hälften av tjurarna blev 1½ år och hälften 2½ år. Men fel på förökningen var det inte – det är en myt. Istället blev det ofta två kalvar och det blev stora kalvar. Så är det inte nu, trots en hel del stora tjurar. Myth busted!
Det har tramsats med olika avskjutningsmodeller. Stora tjurar har vi fått, men samtidigt små och få kalvar. Ett tag skulle en tjur ha ett minsta antal taggar på hornen för att anses skjutbar. Det har vi lyckats ta oss ifrån, men det innebar exempelvis hos oss att en 2½-åring med 8 taggar sköts; en riktig framtida avelstjur, föll offer för en modell som resulterar i selektiv bortskjutning av djuren med de bästa genetiska anlagen. Samtidigt gick den gammeltjur som aldrig fick mer än två taggar ständigt fri. Den tidigare formen av jakt på tjurar hade åtminstone varit neutral vad gällde hornanlagen, men dirigerades till en urvalsjakt straffade de genetiskt mest värdefulla djuren.
Vi har fått lära oss att vi skall skjuta älgkalvar ”i stamreglerande syfte”, alltså för att hålla nere antalet älgar. Varför vill då Länsstyrelsen fortsätta med att skjuta minst 60 procent kalvar? Förra året fanns det inte tillräckligt många kalvar för att ens komma i närheten av den föreslagna avskjutningen. Det finns inget utrymme att skjuta ”i stamreglerande syfte”.
Vad menar Länsstyrelsen med att ”100 procent nyttjandegrad ska uppnås”? Betyder det att av det antal licenser Länsstyrelsen delat ut skall varenda djur skjutas, kosta vad det kosta vill, och att jägarna fråntas rätten att bedöma vilken avskjutning som är lämplig på marken? Det är sin sak om Länsstyrelsen lägger ett tak, ”fler får ni inte skjuta”, men en totalt annan sak om de försöker tvinga fram en biologiskt orimlig slakt på älgar!

Vi får väl hoppas att älgen blir rödlistad det här kan ju inte fortsätta att utrota dessa djur. Jag blir varje gång jag såg en älg tänkte jag att det finns så fina djur i naturen (det var längesedan jag såg någon) någon måste väl ta ansvar. Mina barn och barnbarn kommer aldrig att då uppleva att det finns i naturen. Folk har väl råd att handla i affären som andra alla jag säger bara fy för rovdjuret människan

Lämna ett svar