Nyheter

Aliaa – nya tjejen hos räddningstjänsten

Nyheter 23-åriga Aliaa Alubeidi bestämde sig för att bli brandman för sex år sedan. Räddningsarbetet lockade henne till att vara bland annat deltidare i Skillingaryd

Från Kramfors kommer Ailaa som under några månader jobbar som deltidsbrandman inom kommunens räddningstjänsten

Från Sandö, Kramfors, kommer Aliaa som bestämde sig för att bli brandman efter att räddningstjänsten visade upp sig på hemorten för sex år sedan. I ett och ett halvt år har Aliaa nu varit brandman och ett sommarvikariat lockade henne till Jönköpings län.

– Jag fick ett vikariat på heltid vid Jönköpingsstationen men svårt att hitta bostad. Jag hyr därför långtidsboende på Götaströms Värdshus. När jag ”ändå är ledig” från räddningstjänsten i Jönköping passar jag på att hjälpa Skillingaryd som deltidsbrandman. Under sommaren är det dygnspass på stationen i Jönköping och tiden man jobbar är från klockan 08 på morgon till 08 nästa dag. Man övernattar på stationen, därför kan man bo en bit från stationen, vilket annars inte är möjligt när det skifttjänst. När man gjort dygnspasset är man ledig två dygn. Jag gick av nu på morgonen i Jönköping och började passet här i Skillingaryd strax efter, berättar Aliaa.

– Vi fick nys om Aliaa och vi behöver folk. Det finns tre damer i Vaggeryd, men i Skillingaryd är Aliaa ensam kvinna, just nu i alla fall, säger Mats Carlsson som välkomnade Aliaa varmt.

– Fantastisk härlig stämning här. Trivs jättebra. Jag kommer att bo här i Skillingaryd fram till oktober iallafall, nämner Aliaa som under veckan har visat sommarlovslediga ungdomar vad en brandbil är utrustad med. Precis såsom när hon själv fick upp ögonen för brandmannayrket för sex år sedan.

– Man ska vara vältränad. Det gäller samma regler och tester för tjejer som för killar, oavsett längd, ålder och kön. Är man bara vältränad från grunden så klarar man testerna. Det är ett fysiskt ansträngande jobb. Jag är rökdykare, så jag kör sällan brandbilen, utan jag sitter bredvid. Då kan man, även jag som är ny på orten, jobba här även om jag inte känner till adresserna på orten. Jag trivs jättebra inom räddningstjänsten, avrundar Aliaa innan de sommarlovslediga barnen tar hennes uppmärksamhet.

Fram till oktober jobbar Aliaa parallellt med räddningstjänsten både i Jönköping och Skillingaryd.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *