Allans motion har blivit långbänk
Nyheter Medborgarna och kommunfullmäktiges ledamöter är duktiga på att tycka till och lämna förslag. Men hur länge ska en motion eller ett medborgarförslag få vänta innan det besvaras?
Under förra månadens kommunfullmäktige skulle det redovisas vilka motioner och medborgarförslag som inte är slutbehandlade. Men timmen blev sen så punkten flyttades till måndagens fullmäktige.
– Nytt som är inskrivet i reglementet är de som är äldre än ett år ska särskilt beskrivas och redovisas. Som det ser ut nu har vi 25 stycken, varav 11 är motioner. Rent allmänt har vi gjort en översyn av våra motioner och medborgarförslag och vi har gjort en sammanräkning från den 1 januari – 28 april för att se om hur många som kommer in samt hur många som vi besvarar. Vi ser att vi har 52 ärenden som kommit in och under samma tid har vi besvarat 65 stycken. Av dem 25, som just nu är under beredning, är det 11 stycken som är ett år eller äldre. Sex stycken av dessa behandlades på kommunstyrelsens arbetsutskott häromdagen, berättar Annika Hedvall kommundirektör.
– Hur länge kan förslagen och motionerna ligga och skvalpa? Tänker på motionen om körkortsutbildningen som nu varit under behandling i sex år. Vi kanske skulle ha en regel för det här. Det är det jag funderar över, säger Tuula Ingner (S) som tycker att alla ska rycka upp sig.
– I fullmäktiges nya arbetsordning står det tydligt att de nyinlämnade ska behandlas inom ett år. Det pågår ett intensivt arbete på tjänstemannasidan att de som finns där idag inte ska ha längre behandlingstid än ett år, svarar Annika Hedvall, kommundirektör.
– Ser att det är rätt så tunga ledamöter som har lämnat de här motionerna som har legat länge, säger Roger Ödebrink (S).
– Vi ska hantera det här skyndsamt. Min uppfattning är att vi överarbetat mycket. Nästan bättre att tidigt släppa in politiken och utifrån det sedan utvärdera. Det ska jobbas mycket innan politiken kommer in och det kanske inte är meningen, säger Gert Jonsson (M).
– Jag tog initiativ till den här motionen som legat längst. Läste att ungdomarna i huvudstaden hellre tar ett pensionssparande än ett körkort, vilket är beklämmande. Det pågick en utredning på regeringsnivå fick vi till svars för några år sedan. Vi skrev i motionen att det gällde Fenix, och då hade vi stängt ute resten av eleverna, säger Allan Ragnarsson (M) som fortfarande väntar på sin motion som inlämnades oktober 2013 tillsammans med Jenny Larsen (KD) och Thore Ohlsson (L) ska får ett svar.
Allan, Jenny och Thores motion om att införa kostnadsfri körkortsutbildning på Fenix kommer att behandlas på kommunstyrelsens arbetsutskott i juni månad.