Nyheter

Allt fler elever når behörighet till gymnasiet

Nyheter Statistiken visar en markant förbättring i andelen elever som är behöriga till gymnasiet, med en ökning från 78,0 procent till 83,2 procent jämfört med föregående läsår. Båda kommunens skolor har bidragit till denna positiva utveckling.

– Vårt främsta fokus är att skapa de bästa förutsättningarna för undervisning, berättar Lorentzon. Montagebild: David Alin

Per-Erik Lorentzon, förvaltningschef, berättar:
– Föregående läsårs svaga resultat har vi arbetat hårt på alla nivåer för att öka framför allt behörigheten till gymnasiet. Det är positivt att våra insatser leder åt rätt håll, men vi är långt ifrån nöjda, menar Per-Erik och fortsätter: 

– Vårt främsta fokus är att skapa de bästa förutsättningarna för undervisningen och att säkerställa att stöd sätts in tidigt. Närvaron i skolan har förbättrats i de lägre årskurserna men är forfarande hög i högstadiet. Därför finns det ett behov av att intensifiera arbetet med att öka skolnärvaron, menar förvaltningschefen. 

Matematik har identifierats som det ämne som har störst påverkan på elevernas möjlighet att uppnå gymnasiebehörighet. En särskild granskning har genomförts för att utvärdera och förbättra undervisningen i matematik både på kort och lång sikt. Granskningen påvisar behovet av fler tidigare stödinsatser för att hjälpa eleverna att utveckla en djupare förståelse och förmåga i matematik. 

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden har baserat på granskningens resultat ansökt om ytterligare resurser för att implementera dessa åtgärder. Det har även noterats att elevernas närvaro har en stark koppling till deras måluppfyllelse, särskilt i matematik. Förutom förbättringar i niornas gymnasiebehörighet har även andelen elever som uppnår gymnasieexamen samt måluppfyllelse i årskurs 6 ökat i kommunen. 

– Dessa framgångar är ett tydligt tecken på att de insatser som gjorts under året börjar bära frukt, avrundar förvaltningschef Lorentzon.

De preliminära resultaten årskurs nio visar att andelen behöriga elever till yrkesprogram var under läsåret 2023/2024 83,2 procent, vilket är en markant ökning från förra året då procenten var 78. Hjortsjöskolan ökar från 74 till 76 procent och Fågelforsskolan från 83 till 92 procent vilket då ger ett snitt på 83,2 procent i kommunen. 

I statistiken står flickorna för den mesta ökningen där det från vårterminen 2023 till i år har ökat från 76 till 85 procent medan pojkarnas behörighet till gymnasiet är oförändrat och ligger kvar på 81 procent. 

2020/2021 var andelen behöriga 90,8 procent och 2021/2022 77,4 procent. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Allt fler elever når behörighet till gymnasiet

Bra jobbat alla lärare, fritidspedagoger, elevassistenter och all personal som eleverna möter. Utan er hade detta inte varit möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *