Nyheter

Amanda – ensam tjej från kommunen som gör lumpen

Nyheter Vi berättade i november att fyra värnpliktiga från kommunen hade skrivits in för att göra lumpen under innevarande utbildningsperiod. Tre killar och en tjej: Amanda Taus från Vaggeryd. 

Amanda Taus gör värnplikten i Eksjö. Privatbild

Nästan alla som fyller 18 under året ska besvara ett webbaserat mönstringsunderlag. Frågorna gäller bland annat hälsa, fysiska förutsättningar, skolgång, personlighet och inställning till att genomföra grundutbildning med värnplikt. Utifrån svaren bedömer plikt- och prövningsverket vilka som har bäst förutsättningar att genomföra värnplikt på olika befattningar. De som väljs ut kallas till mönstring. 

Men vi börjar med att höra vem Amanda Taus är… 
– Jag är 19 år och har gått på Hjortsjöskolan. Sedan flyttade jag ner till Växjö och gick på gymnasium för att kunna spela pingis tillsammans med studier och tog studenten. Jag fick mönstringsunderlaget, svarade på hälsogrejer och sådant och blev uttagen för mönstring. 

Vad består mönstringen av?
– Inskrivningsprov, cykel och psykologi samt läkarundersökning. Det genomfördes under en dag i Malmö. Jag fick ett meddelande från plikt- och prövningsverket att jag var antagen och när jag skulle infinna mig i Eksjö, som var en av de orter jag hade valt om jag hade blivit antagen. Min tjänstgöring är mekaniker. Jag åkte in den 5 augusti och muckar den 28 maj men har plikt till den 6 juni. 

Vad innehåller din tjänstgöring?
– Jag lagar fordon. Alla möjliga, från lastbilar till terrängbilar. Det är spännande och väldigt mycket nytt och många olika grejer att lära sig. Vi har haft en grundutbildning i mekanikerutbildning i tio veckor och jag har även fått en lastbilsutbildning på fyra veckor. C-kortet får jag bara använda inom försvaret, ej civilt. 

Är ni fler tjejer på plutonen?
– Ja, vi är åtta tjejer av totalt 43 på min pluton, så jag är ju inte ensam tjej. 

Blev det som du tänkt dig?
– Jag hade inga förväntningar. Jag hade inga tankar på att göra lumpen egentligen. Blev kallad och det hände bara. Nu efteråt så ångrar jag inget. Disciplin. Jobbigt. Tufft, men kul. 

Är försvaret något du vill jobba med framöver?
– Jag har redan sökt vidare till reservofficersutbildning, för att kunna kombinera civilt och militärt och främst för att kunna fortsätta spela pingis på elitnivå. I stället för att gå en full utbildning som officer så kombinerar jag ett officersutbildning ihop med mitt civila och jag kallas in om jag behövs. Jag kan ha ett civilt jobb också i kombination. 

Vad vill du säga till de tjejer som funderar på att göra lumpen?
– Klarar man mönstringen, får en plikt och blir kallad så måste man inställa sig. Så är det bara. 

Hur var det att komma dit första dagen?
– Jag kände en kille från Moheda när jag kom dit, men väldigt kul att träffa nya kompisar. Det är tolv sängar i varje rum så det blir en omställning. Det kanske inte är sådant man tänker på, att man måste dela rum med killar, men det har gått bra, säger Amanda och fortsätter:
I min pluton är det värnpliktiga från Skåne, Göteborg, Stockholm så det är är ett stort spann och det är inte bara smålänningar.

Hur ser en dag ut?
– Klockan 05.30 går vi upp och äter frukost. Uppställning i korridoren 07.30. Sedan har vi tjänstgöring fram till 14, 17.30 eller 21.30. Är vi ute i fält kan det bli sovmorgon till klockan 06.00. Jag tror att man har en förutfattad mening, men det är väldigt nyttigt att göra militärtjänstgöring. Man inser nu att man annars tar mycket för givet. På kvällarna kan vi ha kvällstjänstgöring, annars gör vi vad vi vill: spelar bowling, tar det lugnt, går ut och käkar eller tränar. Under tiden i Eksjö så tränar jag med klubben i Eksjö, så jag håller min klass. Det är i och för sig mycket träning inom försvaret. Vi har fyra tillfällen med bataljonen att träna i veckan, så det är hyfsat mycket. Nere på soldathemmet finns ett pingisbord… Varje torsdag är det ärtsoppa och pannkakor. Maten är hyfsat god. Man tjänar 4 000 kronor i månaden, om man har kvällstjänstgöring blir det lite mer. Jag åker oftast hem på helgerna, summerar Amanda som avslutningsvis berättar att slutövningen görs i Skåne under två veckor framåt senvåren. 

Fotnot: Den allmänna värnplikten återinfördes 2018. 

Vi träffar Amanda hemma vid köksbordet på Torsbo i Vaggeryd. Bild: Sara Mejving

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *