Ambitionsnivå höjs gällande matsvinnet
Nyheter Barn- och utbildningsnämnden fortsätter att jobba med matsvinnet. Ny, och högre, nivå beslutades vid senaste sammanträdet
Mätresultatet från höstterminen 2019 till vårterminen 2021 visar en matsvinnssänkning med 24 procent. Den största delan av matsvinnet är serveringssvinnet som ligger på 739 kilo på en tvåveckorsperiod. Detta motsvarar 53 procent av totala svinnet.
Därefter ligger tallrikssvinnet på 369 kilo, 27 procent av totala svinnet, följt av kökssvinnet på 276 kilo som motsvarar 20 procent av det totala svinnet.
– Vi fortsätter att jobba med att få bort matsvinnet och vi höjer nivån från 20 till 40 procent i ambitionsnivå. Alla jobbar med matsvinnet i vår förvaltning. Men det handlar inte om bara om barn som inte äter upp, det handlar också om att man inte ställer fram för mycket mat. Givetvis ska alla barn känna sig mätta, men vi ser att det slängs mycket mat av det som ställts fram, kommenterar Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Therese
Har en poäng
År 2020-2021 ska man inte ha som referens
Man kanske får se pandemi året som en orsak till matsvinn. Helt plötsligt kunde halva barngrupp/elevgruppen vara borta. Sedan tycker jag även att lyssna in vilka maträtter som uppskattas – en del slängs det mer av för barnen inte tycker om det.