Nyheter

Anders Engström: Ny klubbchef för Hooks GK

Nyheter Vi besökte Hooks Golfklubb och träffade klubbens nya chef, Anders Engström. – I grunden är jag en stor idrotts- och föreningsperson, berättar han. 

Anders Engström är klubbchef i Hooks GK

På andra våningen i klubbhuset finns kansliet och där väntade Anders Engström på oss när vi besökte Hooks Golfklubb häromdagen. Han är relativt ny på sin post och vi undrar såklart; 

Vem är Anders Engström?
– Jag började spela ishockey och fotboll när jag var sju år och provade på golf för första gången i tioårsåldern. Jag är en föreningsmänniska och har alltid varit sportintresserad. Varit aktiv både som spelare och ledare inom innebandyn där jag bland annat var assisterande tränare tre säsonger för JIK i högsta serien. Tränar även min sons lag i innebandy som ungdomsledare med grabbar födda 2012. 

– Jag är född i Värmland, uppväxt i Nässjö, flyttade till Stockholm och sedermera tillbaka till länet, till Jönköping där jag nu är bosatt. Jag började en säljkarriär för ett 20-tal år sedan. Har jobbat som säljare här på Hooks Herrgård under några år och då med företagsgrupperna. Hans Edberg, vd för Hooks Herrgård och styrelsen för Hooks GK, lämnade e förfrågan till mig om jag var intresserad av klubbchefsrollen och på den vägen är det. Klubbchef har jag varit sedan maj förra året, börjar Anders berätta. 

– Vi är en fristående ideell förening som styrs genom medlemmarna. Vi är en golfklubb som tar tillvara på medlemmarnas intresse och vår vision är att vi ska vara en av landets attraktivaste golfanläggningar med maximalt antal medlemmar, god gemenskap och välskötta golfbanor i toppskick. Vi bygger vår verksamhet med sponsorer, bidrag och medlemsavgifter. 

– Marken ägs av familjen Edberg och Herrgården. Vi har ett arrendeavtal som gör att golfklubben får nyttja marken. Sedan finns det ett bolag till som heter Hegab som bland annat äger shopen och där golftränarna är anställda i. Restaurangen, Bistron, drivs av Herrgården. Allt är lite komplex men det bygger på avtalet hur vi samverkar och det funkar väldigt bra tycker jag, berättar Anders. 

– Som klubbchef har jag också ett personalansvar. Ninni Sergård Lindkvist som sköter ekonomifunktionen som rör klubben, Nicklas Blom som är idrotts- och junioransvarig men också har en halvtidstjänst inne i shopen. Vi har även fem ungdomar som sommarjobbar med försäljning i vår kiosk på skogsbanan. 

Golf är inte en vintersport, vad gör en klubbchef på vintern?

– Det finns föreningsarbete även då. Vi har byggt upp en simulator för uthyrning till våra medlemmar, här intill kansliet, det är mycket kontakt med sponsorer, medlemshantering, ekonomi, och budgetarbete, samt planering inför kommande säsong med bland annat tävlingar och vår juniorverksamhet. 

Hur har ditt första år som klubbchef varit?
– Väldigt roligt och stimulerande. För det första är det en mängd olika system att lära sig. Vi har golfförbundets it-system som alla golfklubbar inom landet jobbar med. Vi har ett bokningssystem på Herrgården och dessa måste få rättigheter att administrera vår bana. Medlemsregistret behöver omvårdnad och utskick av nyhetsbrev. Det är ganska omfattande. När jag började så tycker man såklart mycket. Man har inte skygglapparna på direkt. Och de har inte åkt på än, säger Anders och ler stort. 

– Klubbens hemsida hade sett sina bästa dagar och den är numera ny, att bygga en hemsida tog lite längre tid än vad jag hade tänkt mig. 

– Jag anställde Niklas, vi byggde simulatorn här på andra våningen i klubbhuset. Simulatorn fanns här när jag började med låg i ett paket på golvet. Vi byggde upp väggar och ytan med hjälpa av snickarföretag, tog oss an att montera ihop den tillsammans, med ideella krafter. 

– Som klubbchef är det projektstyrning med ganska många inblandade. Men oerhört kul att lära sig nytt och samarbeta med både övriga anställda, externa kontakter och ideella krafter. Och skulle jag backa bandet så kanske jag inte hade börjat med alla projekt samtidigt. Men jag gillar utmaningar samtidigt som det kan bli överambitiöst. Det är väldigt stimulerande att få vara med och påverka, men det kräver också mycket energi och tid. 

Klubbchefen Engströms arbetstider är normalt 8-17, men skiljer sig såklart en del under högsäsong och många kvällstimmar blir det då klubben har fem kommittéer i gång. 

Du spelar golf själv här i Hook, antar vi?
– Ja, det gör jag. Fast lite för lite för mitt handicap. Jag försöker få till en golfrunda per vecka. Om jag åker hit på helgen så är jag påkopplad på jobbet automatiskt. Jag spelar givetvis här också, men ibland väljer jag andra banor för omväxlingens skull.

På andravåningen i klubbhuset finns kansliet och Anders berättar; 

– Kanslidörren är alltid öppen. Det är viktigt att man visar sig så mycket man kan, att man är kontaktbar och lyhörd. Vi finns till för medlemmarna och det här är ett serviceyrke. 

På kanslikontoret står glassboxen... men det är inte Anders Engström som har den förmånen som klubbchef att äta glass på arbetstid, utan det är en annan historia

Hur ser medlemsantalet ut i Hooks Golfklubb?
– Vi har ett tak på 1 400 medlemmar och just nu ligger vi på strax över 1 370 medlemmar. Det är för att det ska finnas tillgänglighet på våra banor. Skulle det vara fler kan det var svårt att få en starttid på golfbanan och när man går en runda här så har medlemmen sitt unika golf-id som är kopplat till registret. Vi ser att ca 70 procent av medlemmarna är från Jönköping, övriga är bland annat från Vaggeryd och Sävsjö kommuner. Vi är lite unika i närområdet då vi har 36 hål att erbjuda, det gör att man som spelande medlem får en flexibilitet. Vi har både en skogsbana och en Parkbana, som är ett signum för destinationen. Under en säsong så har vi 50/50 kan man säga, gästande spelare 50 procent och medlemmar 50 procent. Vi har lite fler gäster under juli och augusti och övriga tider är det fler medlemmar, än gäster, som spelar. Hos oss ansöker man om ett medlemsskap, medlemstaket har varit uppnått under flera år så vi har haft kö in till klubben. Det är först i år det finns platser ”över” som vi tror beror på en ”post covideffekt” att människor inte har lika mycket tid längre. Vi kommer inom kort gå ut med ett erbjudande för medlemskap i klubben för 2024, på vår hemsida och i sociala medier, så håll utkik om ni är intresserade, berättar Anders Engström.

Det finns såklart en klubbstyrelse intill Anders, där kommunens välkände Mats Oskarsson är ordförande. 

– Som klubbchef rapporterar jag till styrelsen och är med på alla styrelsemöten. Jag berättar om perioden som varit, den ekonomiska delen, antalet spel vi haft på banan, eventuella förbättringsåtgärder, dialog med banchefen eftersom vi hyr marken. 

När vi besöker Anders är han i full färd med att jobba med helgens klubbmästerskap som arrangeras. 

– Jobbet som klubbchef är både högt och lågt. Just nu har jag beställt medaljer till klubbmästerskapet. Det var någon som sa till mig att jag har ungefär 500-600 arbetsuppgifter och det kan nog stämma. I den här rollen får man göra det mesta, allt från viktiga budgeten till att skruva upp skyltar. Viktigaste för mig är att vara lyhörd för medlemmarnas synpunkter, avrundar nytillträdde klubbchefen Anders Engström vid Hooks Golfklubb. 

Lite kuriosa;
2022 var det 72 829 bokade ronder på golfbanan. Hitintills i år är det 51 309. Målsättningen att öppna golfsäsongen i Hok är 1 april, men är väderberoende och året startade två veckor in i april.

Hooks Golfklubb:s styrelse består av Mats Oskarsson, ordförande, Anders Andersson, ordförande i sektionen för idrott, Erika Karlsson, kassör, Pia Karlsson-Weinz, sekreterare och vice ordförande, Anna-Malin Alm, ordförande i medlemssektionen. 

Historik kring Hooks Golfklubb

Den 16 juli 1941, mitt under brinnande världskrig, samlades några trogna Hookgäster, sex herrar och tre damer, på Herrgårdspensionatet och bildade Hooks Golfklubb. Samma år blev klubben medlem i Svenska Golfförbundet. De var entusiaster som spelat på den lilla golfbanan med endast fyra hål som byggdes 1934. Två år senare utökades banan med ytterligare två hål. Intill banan fanns också en timrad klubbstuga.

Trots kärva ekonomiska förhållanden byggdes banan ut undan för undan och 1974 öppnades en 11-hålsslinga. Golfintresset ökade och 1974 hade klubben 185 medlemmar för att fyra år senare ha ökat till 400.

Arbetet fortsatte med att bygga ut parkbanan till 18 hål. Samtidigt färdigställdes en korthålsbana med nio hål utmed Hokaån, söder om Herrgården. Det var en av Sveriges finaste korthålsbanor och en verklig tillgång för både medlemmar och greenfeegäster.

1984 färdigbyggdes Parkbanan till nuvarande 18-hålsbana. Golfanläggningen kunde därmed ståta med en fin bana, komplett med korthålsbana och nybyggd drivingrange.

1987 fanns också sju nya provisoriska hål på den mark där man senare skulle bygga Skogsbanan. Dessa hål användes som en nyttig övningsbana. 1991 stod de första nio riktiga hålen klara på Skogsbanan. Samma år firade klubben sitt 50-års jubileum.

1992 öppnades de sista nio hålen på Skogsbanan. Den är mycket annorlunda jämfört med Parkbanan och båda banorna gör skäl för sina namn. Parkbanan är öppen och vacker medan Skogsbanan löper mellan höga granar. Båda banorna har sina klurigheter och många knepiga vattenhinder.

Korthålsbanan har fått ge plats för en utökad drivingrange med studio under tak. Nu finns det plats för såväl långa slag som en rejäl hook eller slice.

Senare under åren har åtskilliga förbättringsarbeten genomförts som resulterat i nya klubblokaler, omklädningsrum och andra faciliteter till glädje för användarna.

2001 firade klubben sitt 60-års jubileum under pompa och ståt. Samtidigt invigdes en ny bunkerbana som blev ytterligare en attraktion som gör golfanläggningen ännu mer populär bland landets golfspelare.

Taggar

Dela


Lämna ett svar