Nyheter

Andreas är yngst i manskören

Nyheter Skillingaryds manskör med män från hela kommun övar nu inför framträdandet i advent. Vi har träffat Andreas, som är yngst i manskören, tillsammans med körveteranen Ingmar.

Skillingaryds manskör övar. Foto; Andreas Ljung  [1/5]

Manskören övar på tisdagar i Skillingaryd. Foto; Andreas Ljung  [2/5]

Bakom notblocket. Foto; Andreas Ljung  [3/5]

Det viktigaste under övningen - fikat. Foto; Andreas Ljung  [4/5]

Andreas och Ingmar berättar dåtid, nutid och framtid med manskören  [5/5]

Skillingaryds manskör bildades 1958 av Ingmar Magnussons far Paul Magnusson. Ingmar själv började sjunga på 70-talet och har varit med på manskörens resor i Tyskland och Finland. Vi har träffat Ingmar och manskörens yngsta kille, Andreas Ljung, för en liten pratstund inför deras adventskonsert i Skillingaryd.

– Idag är vi 17 medlemmar och vi kommer från Vaggeryd, Skillingaryd, Bankeryd, Jönköping och Klevshult. Vår dirigent Mats Ogell har hållt ihop gänget i 19 år och vi som sjunger är alltifrån 27 till 75 år, säger Ingmar.

Andreas Ljung hade direkt inget val när han kom till övningslokalen första gången och det är verkligen inget han ångrar idag.

– Jag gillar att sjunga och spela musik. Håkan Gustavsson har antytt i några år att jag ska ”hänga med i manskörensgänget” men jag tyckte det lät lite stelt att vara med i manskören. Sen skickade han ett mail förra året att de behövde förstärkning bland tenorerna och vilken tid han skulle hämta mig. Och på den vägen är det. Det är verkligen inget jag ångrat. Vilken gemenskap vi har i manskören, säger Andreas ödmjukt.

– Hade jag inte varit med i manskören hade jag garanterat inte träffat de här gossarna som är med. Det roligaste är givetvis att sjunga och den sociala biten. Möten över generationer är intressant, säger en nöjd Ingmar.

Traditionsenligt är Valborgsmässoafton och första maj de stora uppträdande, då det kan bli flera per dag runt om i hela kommunen. Nationaldagen är nästa stora framträdande och numera även adventskonserten som snart stundar.

– Förra årets första advent var vi i Bondstorps kyrka och det gick över förväntat. Vi sjöng tillsammans med Gota Stream band och det var väldigt lyckat. Så i år tar vi med ensemblen och är i Skillingehus första advent, säger Ingmar Magnusson.

Varje tisdagkväll är det övning vid Kvarngatan i Skillingaryd. Femton sånger har övats in under hösten för att adventskonserten, som samarrangeras med Lions, ska bli den bästa.

– Jag kan inte sätta ord på riktigt vad som är det bästa med att sjunga. Känslan med harmoni. Jag sjunger dygnet runt och det sägs att man lever längre om man sjunger. Man kan ha en riktigt dålig dag, men humöret är alltid på topp när man lämnar övningslokalen på tisdagskvällen. Man behöver inte vara skolad för att vara med i kören, kravlöst och det är bara att komma till vår lokal på tisdagar, avslutar Andreas som är yngst i gänget, än så länge…

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *