Nyheter

Andreas – ett år i Farmartjänst

Nyheter I februari förra året steg Andreas Palander in som vd för Farmartjänst. ”Bästa jobbet”

Andreas Palander har varit vd för Farmartjänst i ett år. Arkivbild

För ett år sedan klev Andreas Palander in som vd för Farmartjänst Vaggeryd.  En ekonomisk förening som sedan starten i början på 90-talet letts av Pelle Philip.

Andreas är sedan många år ett välkänt ansikte i Vaggeryds kommun, och vi träffar honom över en kopp kaffe där han berättar om sitt år.

Vad är Farmartjänst Vaggeryd ?
– Det är en ekonomisk förening som till stor del inriktat sig på avbytartjänster och bemanning inom jord- och skogsbruk, bygg och industri. Uppdrag som i dagsläget inte är lika vanligt förekommande, dels på grund av covidpandemin men också för att det sker ett generationsskifte i truppen nu. När jag började som vd var pandemin i sin linda men påverkade ganska snart vår verksamhet. Uppdrag inom bygg-  och industri pausades med hänsyn till företagens osäkerhet inför vikande orderkurvor. Jag blev tvungen att gå en annan väg för uppdrag och valde att gå mer mot slutkund och privatkund vilket hjälpte oss. Känslan är att det fungerar bättre och bättre. Rot- och Rutavdrag gör också att det är enklare att närma sig denna kundkrets. Samtidigt utvecklar det verksamheten och breddar paletten vilket gör att vi kan erbjuda kunderna mer. Det kan handla om takbyten, målning, trädbeskärning, fällning, trädgårdsarbete, plattsättning och annat. I stunden försöker jag fylla upp truppen för att möta alla dessa uppdrag, berättar Andreas Palander.

Andreas har sysslat med många olika saker innan vd-uppdraget tog vid.

– Jag och min bror tog över Sparven Kiosk, i Vaggeryd, efter Monika och Eivon Strandgård 1993 och drev den tills jag och frugan fick första barnet 2001. Efter det har jag jobbat som svetsare innan jag blev produktionschef på samma företag, stöttat ensamkommande ungdomar inom kommunens HVB-verksamhet, startat cricketlag åt samma ungdomar uppe på Grönelund tillsammans med Skillingaryds FK. Efter HVB-tiden jobbade jag på Biffen & Bananen i Skillingaryd, där försökte jag hjälpa de  människor som hade en bit kvar att vandra innan de mötte arbetsmarknaden, vilket var otroligt roligt och lärorikt.

– Har även gjort säsonger på Fagerhults Plantskola och det är verkligen ett gäng jag trivs med och längtar till. Utejobb, fysiskt arbete, otroligt kunniga medarbetare och ofta en bit ingefära under läppen…

– Lite kul faktiskt, på ett sätt kan man säga att Fagerhultarna fixade detta jobbet, i augusti 2019 får jag i uppdrag av dem att åka till GT Steel i Skillingaryd för att plantera växter i deras blomlådor vid entrén. När jag kommer dit möts jag av vd:n och en kollega till honom, känner båda sen innebandyn och korpfotbollen på 90-talet. Berättar att jag bara har några dagar kvar innan min trädgårdssäsong är över, och de bjuder in mig till att jobba vinterhalvåret hos dem. För GT Steel var jag sedan  3 dagar i Ljungby och jobbade på en industri under uppbyggnad tillsammans med en inhyrd kille från Farmartjänst Vaggeryd.

Sista dagen de jobbade tillsammans, tipsade arbetskamraten om…

– Nu har jag jobbat i två projekt med dig, sett hur du fungerar och hört hur du tänker, jag tycker du ska söka tjänsten som vd på Farmartjänst. Små marginaler minsann, så fort lunchen började så ringde jag Pelle Philip och presenterade mig. Jag fick komma på nästa styrelsemöte och presentera mig och på den vägen är det…säger Andreas med ett leende när han minns tillbaka på hur allting egentligen bara blev rätt…

Sagt och gjort, uppdraget som vd innebär att räkna på jobb, sköta kund- och leverantörskontakter, materialbeställningar men att jobba praktiskt är också en del av Andreas vardag. När vi träffar honom på fiket i Vaggeryd tog han en paus från ett staketjobb vid Oden och Frejas Hunddagis.

– Jag går med en försiktig ambition att vi ska kunna bjuda in individer som vill prova på det arbetet som vi gör fast med något lägre tempo, så känslan av delaktighet och funktion fyller även dessa människor. Det måste gå att ordna på nåt sätt, det är jag säker på.

Truppen idag består av cirka 20–25 personer, nästan hälften av dessa tangerar snart 65-strecket och då är det inte alltid lika lätt att få med dem på alla uppdrag.

– Många har ju egna företag eller gårdar och vill såklart njuta av det och även sina familjer förstås, ännu viktigare. Därför söker nu jag fler medarbetare som kan tänka sig detta som ett komplement till det egna företagandet eller studier. Man kan gå in på många olika sätt, F-skatt är väl vanligast men det går lika bra att bjuda in sig på projekt eller timanställning vid behov. En vecka kan se så olika ut för alla människor, därför är det bättre att ringa så får vi se om det passar.

– Jag hoppas att året vi har framför oss blir lite närmre det normala än vad 2020 var. Inte bara för vår skull utan för alla som påverkats av pandemin vare sig det är ekonomiskt eller känslomässigt. Jobbmässigt så har vi i Farmartjänst ändå varit hyfsat förskonade från svårigheter kopplat till pandemin.

– Nu rullar det på med lite av varje, staketjobbet i Vaggeryd, några inom möbelindustrin, grävjobb och även ett större jobb på Slottskyrkogården i Jönköping där vi plockar ner en stenmur på 65 meters längd för att sedan plocka upp den igen på ett säkrare sätt. Där använder vi även maskiner så vi slipper lyfta precis varenda sten. Ett trevligt jobb dit man längtar nu när snön försvinner.

– Jag ser fram emot fortsättningen på det här året, tror uppdragen kommer dra igång ytterligare.

Truppen som finns idag är mestadels från kommunen och sugna på att hoppa på nya uppdrag och vd:n längtar efter ännu fler kundkontakter så vad kan gå fel?

– Vi ligger relativt bra till kostnadsmässigt och egentligen är det inte så krångligt. En dräglig ersättning för ett väl utfört arbete är något att alltid sträva efter. Det skulle kunna vara vår slogan, avrundar Andreas.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *