Nyheter

Anhöriga strider för hjälpen

Nyheter Att vara anhörig till sjuk fru och mamma är tufft men den kommunala striden om rätten till avlastning är detsamma. Vi har träffat Anderssons som har fått sin hjälp neddragen från 56 till 8 timmar.

Från vänster; Christer, Susanne, Elisabeth, Eva och Stig Andersson.

På Ymersgatan i Skillingaryd bor Stig och Eva Andersson. Vi träffar paret och deras tre barn över en kopp kaffe en kall vinterdag. Anledningen är frustration och maktlöshet. Varför får de inte hjälpen de behöver undrar maken och barnen som i dagarna fått meddelande om neddragning på Evas hemtjänst.

Eva har bott och arbetat i kommunen i hela sitt liv. Efter en minnesutredning för sex år sedan kom domen – Eva fick demensdiagnos. Hon fick komma till dagverksamheten vid Furugården två dagar i veckan samt att maken Stig fick avlösarservice 10 timmar i månaden. Sedan utökades dagverksamheten till fyra dagar i veckan, och 20 timmars avlösarservice i månaden. För 1,5 år sedan meddelade personalen på avdelningen ”Asken” på Furugården att de inte klarade av Eva, då hon var för långt gången i sin demens. Biståndshandläggaren beslutade då att avsluta dagverksamheten eller flytt av Eva till Furugården. Stig ville ha kvar sin Eva hemma på Ymersgatan, så något boende på heltid inom Furugårdens väggar var inte aktuellt.

En bra speciallösning blev att hemtjänsten hämtade Eva två dagar i veckan så hon fick vara på Sörgården under totalt fyra timmar om dagen för att avlasta maken samt 20 timmar i månaden som fick Stig avlösarservice. Förra årets biståndsbeslut var 13 timmar i veckan. De tre barnen, Christer, Elisabeth och Susanne turas om att hjälpa till att ta hand om sin mamma några timmar i veckan för att Stig skulle orka och det blev en bra hjälp.

Eva behöver hjälp och tillsyn dygnet runt. Mat, hygien, på- och avklädning…

– Biståndet är till för att jag ska kunna göra något annat, det kan vara att åka och handla eller egna läkarbesök. Vi har varit gifta i 49 år och jag tycker om henne lika mycket nu som då. Hon vill vara här hemma och jag ser det som en kommunal tvångsskiljsmässa, och det är jobbigt när de drar in hjälpen. Jag vill ha Eva hemma, börjar Stig berätta och påpekar att det är stressande att bråka med kommunen om hjälp som borde vara självklar.

Den 2 januari hade Stig gjort i ordning Eva för det sedvanliga dagsbesöket på Sörgården, men det kom ingen och hämtade Eva…

– Det gick att ställa klockan efter hemtjänsten. De var alltid punktliga. Men inte den här dagen. Jag ringde till Sörgården och försökte få fatt på svar. Det visade sig att hjälpen var indragen, förklarar Stig och fortsätter att det verkade som om Sörgården hade fått beslutet före dem.

Biståndshandläggaren hade varit hemma hos familjen den 10 december. Inget då tydde på att någon större förändring skulle ske. För något år sedan var ”växelvård” planerat från kommunens sida, men att Eva ska acklimatisera sig två veckor någon annanstans och sedan två veckor hemma var inget alternativ.

– Eva har varit en gång på korttidsboende när jag var ute och reste. Hon var uppe och vandrade på nätterna, sov på dagarna och fick inte i sig någon mat, berättar Stig som till slut, i början av januari, fick tag på ansvarig handläggare på socialförvaltningen. Det visade sig att timmarna var ändrade utan att beslut hade meddelats oss. Brevet damp ner i brevlådan 8 januari.

– Förvaltningen har skött detta väldigt dåligt. Beslutet som är daterat den 7 januari togs i bruk den 2 januari efter ett möte den 10 december. När biståndshandläggaren var här skrev hon upp allt och antydde att de hade besparningskrav på sig men att gå ner från 56 till 8 timmar i månaden är helt galet, säger dottern Elisabeth som fortsätter att beslutet om boende ska inte kommunen fatta utan pappa Stig.

Anderssons fick hemhjälpen neddragen från 56 till 8 timmar i månaden

– Tills det nya beslutet anlänt gäller det gamla. Man ska få den hjälp man behöver när man har betalat skatt i hela sitt liv. I socialtjänstlagen ska individens behov sättas i centrum, här är det precis tvärtom, menar sonen Christer som numera ofrivilligt har blivit extra kunnig inom lagens alla paragrafer.

– Man måste se till att hon dricker och äter ordentligt, vilket hon inte gör själv, utan behöver hjälp med det. Och tar man det lugnt så går det bra. Jag reglerar näringsdrycken så Eva kommer upp i sin matchvikt, berättar Stig som ser sig själv som personlig assistent med sovande jour.

– På Asken i Vaggeryd bedrivs individanpassad dagverksamhet. Hur kan man vara för dålig för det? Vad menar kommunen med individanpassad?, undrar Susanne.

Stig är lösningens man och har även diverse smarta initiativ som gör att vardagen underlättas. En GPS har köpts in, som hänger som ett halsband på Eva, och via mobiltelefonen kan Stig se var Eva befinner sig (trygghetslarmet som kunde lösas genom kommunen går till hemtjänsten). Kan vara bra om något skulle hända, Eva har raska steg, och särskilt om paret har varit iväg på flyguppvisningar som har 30 000 besökare är Stig lugnare när Eva har halsbandet på sig. Hemmets ytterdörr har fått ett egenhändigt lås som är lite svårt att få upp om man inte är stark och lamporna i husens alla vrån är sensorstyrda.

– Det går inte att koppla av längre stunder, jag måste ha koll hela tiden var Eva är någonstans. Att man orkar med är tack vare barnen som ställer upp, fast man egentligen inte ska ligga barnen till last. Våra barn är ovanligt väluppfostrade med ett stort hjärta och en hel hög med empati. Vi är rädda om de timmar vi fått, men är inte bekväma med neddragningen, menar Stig.

Demensförbundet har inkopplats för hjälp och råd till familjen. Överklagan på kommunens biståndshandläggares beslut har nu lämnats in, så vi har all anledning att återkomma till Ymersgatan i Skillingaryd.

– Jobbigare att bråka med kommunen än att ta hand om min fru, avslutar Stig och hjälper Eva med en mun kaffe.

Taggar

Dela


17 reaktioner på Anhöriga strider för hjälpen

Hur kan borgliga politiker inbilla sig att besparingar skulle betyda att folk blir friskare och pigga på kuppen? I så fall dra bort alla pengar så blir alla fullt friska på studs. Enligt lag är det behov som ska gälla och budget därefter. Tänk om samma logik skulle gälla i skolan. ” Vi har budget för 20 barn . De andra få vänta att börja skolan nästa år”. Snälla medborgare: Rösta på något bättre parti vid nästa val år 2022. Vi har inte råd med nuvarande lågskattepartier.

Sitter och tänker på hur det kan bli med åldrings/demensvården i vår kommun. Visst känner jag en oro för, att jag inte själv eller mina nära kan påverka hur vi vill ha det när ork och tankar inte hänger med.

Skulle bara vilja rätta signaturen ”min åsikt”
Femklövern (de borgerliga partierna och MP) styr i Vaggeryds kommun och deras politiker styr också i Socialnämnden samt i andra nämnder och styrelser. Tjänstemännen genomför i detta fall deras besparingar. De anställda gör bara vad deras chefer säger åt dem att göra- precis som på andra företag. Så klandra inte anställda när det gäller neddragningar eller satsningar- det är politiken som beslutar om detta.

Sluta klaga på socialnämnden och deras beslut! Deras anpassningar görs utifrån vad politikerna i kommunen beslutar och efter vilken budget som politikerna väljer att lägga. All ni omsorgspersonal som sitter med i dessa beslut, varför tar ni inte upp ämnet direkt när ni sitter och beslutar om neddragningar i budget ? Ni om nån vet väl att det är personal och indragningar i vårdtiden som pengarna ligger? Istället låter ni det fritt passera utan säga ett skit sen går beslutet till socialnämnden och tjänstemännen får uppdraget att besparar och då passar inte det! Nä, lägg krutet där krutet ska vara ! Tack!

@M vet inte hur du resonerar men min poäng är att alla har möjlighet att påverka viktningen av vart skatteintäkterna ska styras. Är man av uppfattning att skatterna särskilt ska gå mot ett visst område så skriv insändare, ring politikerna och berätta detta då!

Problemet är väl annars att ganska många har uppfattningen att de gärna inte vill betala alltför mycket skatt (man vill resa, köpa prylar etc etc..), men gärna ha all tänkbar samhällsservice ändå.

En lösning kan vara att vi går mot att betala mindre skatt och mer individuellt bestämmer vart vi själva vill lägga våra ihoptjänade pengar.

I ett sådant läge kommer säkert en del dra slutsatsen att de gärna köper försäkringar till sig själv och sina nära för att undvika hamna i kläm när den kommunala/statliga vården inte fungerar tillfredställande som ju inte verkar vara så omöjligt att råka ut för idag, tyvärr.

Så om man är orolig så är som sagt ett tips att kolla vilka försäkringar som finns. De flesta har nog råd. Kostar inte mer än ca 400-700kr per person och månad. Kolla också med din arbetsgivare. Vissa företag har samarbete med bolag så du kan dra av kostnaden som bruttolöneavdrag.

Vad är det som händer i Sverige. Världens bästa lankans ska vara! Vi kan skicka flera miljoner till ulands hjälp men vi kan inte hjälpa våra egna gamla o trötta.

Hm ja man kan fundera var pengarna går på… jag hoppas innerligt inte vi väljer bort att lägga pengar på våra svenskar som jobbat och slitit i alla år för att få så dålig vård på sin ålderdom! Det finns många som går och drar dagarna i ända, hur mycket kostar dem?

Det finns väl lagstiftning som ligger till grund för beslut.
Vad som framgår av texten är att besluts tillämpats innan nytt beslut vunnit laga kraft och det bör JO anmälas. I övrigt ser jag inga fel i handläggningen.

Det beslutas om olika förändringar inom den sociala förvaltningen ofta relaterade till besparingar! Några konsekvensutredningar brukar ofta saknas! Att beslut inte når ut till de som direkt påverkas av genomförandet är allt för vanligt. Krav på ordning och reda och uppföljning tyckerjag är en självklarhet! Eller finns det en dold agenda utanför den politiska svären?

Hur kan man göra så mot en människa och denns familj. Blir så ledsen när jag läser detta. En familj som ställer upp på sin anhörig allt vad orken finns. Så väljer man att göra såhär mot dom. Beklagande verkligen…

De styrande i kommunen kan inte ha någon moralisk kompass när de gömmer sig bakom krav om rättssäkerhet. HYCKLERI. De har besparingskrav, men det gäller bara mot dem som redan ligger ner för när det gäller att anställa samordnare stup i ett då finns pengar. Exploateringen av Stigamo och Båramoterminalen verkar inte ha några besparingskrav, inte heller inköp av fastigheter.

Lämna ett svar