Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – fördröjd diagnos av misstänkt blodpropp i lungorna

Nyheter För att utesluta att en patient som sökte vård för andningsbesvär hade drabbats av en blodpropp gjordes en undersökning och det togs blodprover. Patienten rekommenderades också en röntgenundersökning, men valde att avvakta hemma.

När provsvaret senare kom fanns misstanke om en blodpropp. Provsvaret uppmärksammades dock inte och två dagar senare avled patienten i sitt hem.

Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria. Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En patient med astma vände sig till vårdcentralen efter att hen fått problem att andas i samband med en förkylning. Problemen var så stora att patienten blev andfådd efter bara några meters gång. På vårdcentralen blev patienten undersökt och där konstaterades att patientens astmasjukdom försämrats, men också att en blodpropp i lungorna inte kunde uteslutas. Patienten gavs behandling mot akut astma och kände sig efteråt bättre. Det togs även blodprov och patienten ordinerades antibiotika och astmamedicinen justerades.

För att kunna utesluta en blodpropp i lungorna rekommenderades patienten en akut remiss till sjukhus för röntgenundersökning, men patienten valde att avvakta hemma. Det gjordes en överenskommelse med patienten om att denne skulle kontakta sjukvården akut om tillståndet blev sämre. Senare samma dag kom ett provsvar till vårdcentralen som visade på misstanke om blodpropp i lungorna, men provsvaret uppmärksammades inte. Två dagar senare avled patienten i sin bostad. En intern utredning av händelsen pågår.

En blodpropp i lungorna är ett potentiellt livshotande tillstånd där behandling med blodförtunnande medicin kan vara livräddande. Om det avvikande provsvaret hade observerats av vårdcentralen hade patienten kontaktats och informerats om vårdens misstanke om allvarlig sjukdom, och samtidigt remitterats akut till sjukhus. Om patienten hade remitterats till sjukhus hade en livräddande behandling sannolikt varit möjlig.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


2 reaktioner på Anmälan enligt lex Maria – fördröjd diagnos av misstänkt blodpropp i lungorna

Ohyggligt är bara förnamnet, 2 april 2020 blev jag opererad,för cancer i levern i Uppsala och meningen var ju att jag skulle bli bättre. Kom hem från Uppsala och blev inlagd på Nyköpings lasarett, jag fick ett bråck på magen, vid det tillfället var bråcket lite men jag fick ett stort NEJ från flera läkare. Bråcket är så stort att jag ser ut som att jag vore gravid och jag vill inte visa mig ute. Hade jag vetat hur det skulle bli så hade jag avstått operationen. Jag är panikslagen över vad läkaren sa att du har nog ett par år kvar. Jag vill anmäla hur illa jag har blivit behandlad men jag har inte gjort det tack vare att jag inte orkar mer.

Om patienten hade följt det ursprungliga rådet om remiss till röntgenundersökning hade väl inte detta hänt. Så långt jag begriper är en kontraströntgen av lungpulsådrorna det enda sättet att ställa korrekt diagnos, och med dagens teknik är det en enkel och snabb undersökning. När jag hade covid och fick svår lufthunger genomgick jag en sådan undersökning, och sett ur patientperspektivet var det verkligen busenkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *