Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – fördröjd diagnos av prostatacancer

Nyheter En vårdcentral följde inte rutinen för utredning av förhöjt prostatablodprov. Patienten fick en fördröjd diagnos och utvecklade prostatacancer. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

När patienten fick sitt prostatablodprov kontrollerat visade det på lätt förhöjt värde. Läkaren på vårdcentralen valde att följa upp blodprovet istället för att skicka remiss till urologen för utredning, och följde inte riktlinjen. Värdet fortsatte sedan att vara lätt förhöjt vid kontroller under ett drygt års tid. Enligt vårdcentralen fick patienten brev om att själv boka tid för nästa kontroll men patienten säger sig inte ha fått något brev, och kontrollen gjordes därför inte.

Efter nästan ytterligare ett år sökte patienten vård på grund av smärta i bröstet och bröstryggen. Då var prostatablodprovet kraftigt förhöjt och en utredning visade tecken på prostatacancer med spridning. Patienten fick hormonbehandling och cellgift.

Bidragande orsak till fördröjningen bedöms vara bristande följsamhet till riktlinje för utredning av förhöjt prostatablodprov samt bristande bevakning av att planerad provtagning görs. Vårdcentralen har förtydligat vikten av att följa riktlinjer för utredning samt har infört en rutin för uppföljning av att planerad provtagning görs inom rimlig tid.

Händelsen har medfört fördröjning av diagnos prostatacancer med ökad risk för spridning. Diagnosen hade möjligen kunnat ställas två år tidigare. Vid tidigare diagnos hade botande behandling kunnat vara möjlig.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *