Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – fördröjd diagnos av tarmcancer

Nyheter En person som sökte vård på vårdcentral på grund av avföringsförändring och trötthet fick cancerdiagnos fördröjd. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En patient sökte vård hos läkare på vårdcentral på grund av avföringsförändring och trötthet. Lågt blodvärde på grund av järnbrist konstaterades och järnbehandling sattes in. Två månader senare när blodvärdet hade normaliserats avslutades uppföljningen.

Ett halvår senare upptäcktes att orsak till det låga blodvärdet, järnbristen och avföringsförändringen inte hade utretts. Utredning görs och man upptäckte då tarmcancer. Patienten opererades och fick cellgiftsbehandling.

Den fördröjda diagnosen av tarmcancer medförde ökad risk för spridning och risk för större behov av behandling än om diagnosen hade ställts tidigare.

Bristande kompetens hos hyrläkare som undersökte patienten vid första tillfället bedömdes vara bidragande orsak till den fördröjda diagnosen. Läkarens uppdrag på vårdcentralen har avslutats. Anmälan har skickats till IVO för värdering av läkarens fortsatta innehav av läkarlegitimation. Rutiner för att granska hyrläkare inför och under pågående uppdrag ska ses över. Arbete pågår med att rekrytera fast anställda läkare till vårdcentralen.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *