Anmälan enligt lex Maria – fördröjd upptäckt av senskada i hand
Nyheter En patient sökte vård på närakuten sedan hen fått smärta i ett sår och svårt att sträcka på ett finger. När patienten senare sökte vård hos en privat vårdgivare upptäcktes att en sena var av. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.
Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Patienten hade sökt sig till vårdcentral med anledning av en sårskada i handen. Såret syddes ihop, men dagen efter åkte patienten till närakuten sedan området runt såret svullnat upp och börjat ömma. En undersökning och röntgen visade inga tecken på något onormalt. Efter ytterligare en vecka sökte sig patienten till närakuten igen då hen hade svårt att sträcka på ett finger i anslutning till sårskadan. Smärtan i sårskadan hade ökat efter ett slag med handen. Handen undersöktes på nytt men rörligheten testades inte. Läkaren hade inte uppfattat hur skadan hade uppstått. Efter tre dagar upptäckte en handkirurg, som patienten själv sökt upp, att en sena i anslutning till fingret var helt av. Senan opererades och vid ett återbesök tre månader senare hade patienten återigen en fungerande hand.
En fördröjd upptäckt av en senskada, med fördröjd operation, ökar risken att behöva genomgå en mer omfattande operation. Det ökar också risken för sämre operationsresultat än om senskadan upptäcks och opereras omgående. Orsaken till att senskadan inte uppmärksammades bedöms ha varit både bristande kunskap om hur en sårskada i en hand ska bedömas, och bristande kommunikation mellan läkare och patient. Vårdcentralen har genomfört åtgärder med genomgång av hur handskador ska bedömas. Om det föreligger oklarheter efter en undersökning ska en remiss skickas akut till en ortoped. Likaså har betydelsen av tydlig kommunikation mellan läkare och patient betonats.
Källa: Region Jönköping