Anmälan enligt lex Maria – försenad operation för glidning i höftleden
Nyheter En ung patient med smärta i ljumsken och höften planerades att få röntgenundersökning. Sju månader senare kontaktas vårdcentralen av föräldrarna eftersom patienten inte fått någon kallelse. Den försenade röntgenundersökningen visade på glidning i höftleden, som krävde operation. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.
Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Den unga patienten hade sökt sig till fysioterapeut på vårdcentral på grund av smärta i ena ljumsken och höften. Rörelser vid undersökningen framkallade smärta och besvären bedömdes vara muskulära. Patienten fick instruktion om att göra övningar. Vid ett återbesök efter tre veckor var besvären oförändrade. Fysioterapeuten planerade röntgenundersökning och skrev remiss men den skickades inte. Under en period förbättrades läget för patienten men sedan skedde en försämring. Efter sju månader kontaktade föräldrarna vårdcentralen och frågade efter röntgenundersökningen. Då skickades remiss och den följande röntgenundersökningen visade på glidning i höftleden. Några dagar senare genomfördes en operation för att stabilisera glidningen.
En bidragande orsak till att remiss inte skickades som planerat var att fysioterapeuten missade att kontrollera att remiss hade skickats. Bristande kunskap om tillståndet bedöms möjligen ha varit en mindre bidragande orsak till fördröjning av diagnosen. Om tillståndet hade övervägts hade röntgenundersökning sannolikt ordnats några veckor tidigare och möjligen hade fysioterapeuten då haft bättre kontroll på att remissen hade skickats och att svar hade kommit inom rimlig tid.
Även om glidning i höftleden inte är en vanlig sjukdom är det en av de vanligare orsakerna till höftsmärta och haltande i de yngre tonåren. Tillståndet kan innebära stora konsekvenser för höftens utveckling om inte korrekt diagnos ställs tidigt. Barn och ungdomar drabbas sällan av muskelsträckningar. Även om diagnosen är ovanlig är den viktig att ha i åtanke i rätt åldersgrupp.
Vården gjorde ingen överenskommelse med föräldrarna om när ny kontakt borde tas vid utebliven förbättring. Föräldrarna fick heller inte någon information om inom vilken tid röntgenundersökning borde göras. Vårdcentralen planerar för åtgärder som innebär ändring av arbetssätt för bevakning av åtgärder och att det ska ges tydlig information. Läkare och fysioterapeuter hos vårdcentralerna i Region Jönköpings län har fått utbildning.
Fördröjning av diagnosen har medfört förlängt lidande för patienten med höftledssmärta, livslång påverkan på rörligheten i höftleden och ökad risk för tidig utveckling av artros med behov av ytterligare operation.
Källa: Region Jönköping