Nyheter

Anmälan mot skolchefen tas inte vidare: ”Lugna ner situationen”

Nyheter Det väckte enorm uppståndelse när det för en månad sedan uppdagades att skolchefen i Vaggeryds kommun, Per-Erik Lorentzon, anmälts till Skolinspektionen där han anklagades för att uppmana lärare till att sätta ”glädjebetyg”. Nu står det klart att anmälan inte tas vidare.

Marijo Corkovic på den stora bilden och Per-Erik Lorentzon på den lilla. Foto: Sara Mejving

Per-Erik Lorentzon uttalade sig i tidningen i slutet av mars och menade att han inte alls uppmanat till glädjebetyg. Han berättade att det kan ha varit en olycklig formulering som låg till grund för vad han menar är ett missförstånd.
– Under min presentation på Hjortsjöskolan ställdes frågan ”Menar du att vi ska sätta glädjebetyg bara för att alla andra gör det?” I ett pressat läge svarade jag i en och samma mening ” ja …. så kan man ju se det men vad jag menar är att vi ska sätta RÄTT betyg”, sa han då.

Lärare hörde av sig

I en senare intervju här på Skillingaryd.nu backades han upp av Marijo Corkovic som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
– Det ska inte gå så långt att man anmäler sin chef till skolinspektionen, sa han bland annat.

Några dagar senare hörde lärare på den berörda skolan av sig till Marijo Corkovic angående hans uttalanden och de ville träffas.
– Jag meddelade Per-Erik detta att de ville träffas och att jag skulle åka dit, säger Marijo Corkovic.

Under måndagen hölls mötet
– Jag tycker att det ska gå väldigt långt innan man anmäler till Skolinspektionen, det sa jag till dem igår också. Jag sa också att det finns andra vägar, de hade exempelvis kunnat vända sig direkt till mig och berätta vad de upplever. Jag tror att vi skulle kunna ha löst problemet mycket smidigare då.

Nämndordföranden berättar att han upplever att det var ett bra möte med lärarna.
– Det var ett bra möte och vi ska boka ett nytt möte i maj med mig, Per-Erik och lärarna och lösa problemet.

I den tidigare intervjun med oss så sa Marijo Corkovic också följande:
– Man blir lite förvirrad. Eleverna gör bra ifrån sig i de nationella matteproven som görs i årskurs 9 men har inte godkända betyg på hemmaplan efter höstterminen.

Vill lugna ner situationen

Fick du någon förklaring på detta under mötet?
– Den frågan lyftes aldrig, utan syfte med mötet var att lugna ner situationen.

Han berättar också att Skolinspektionen inte går vidare med anmälan. Nu vill Marijo Corkovic själv gå vidare så att man kan lägga det inträffade bakom sig.
– Nu är det viktigaste för mig att vi alla kan samarbeta tillsammans för att utveckla våra barn på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Taggar

Dela


Läs mer

Ordförande står bakom skolchefen
Skolchefen anmäld – anklagas för att ha uppmanat till ”glädjebetyg”

11 reaktioner på Anmälan mot skolchefen tas inte vidare: ”Lugna ner situationen”

Ja, i detta fall är det väl ganska uppenbart att det var kränkta lärare som anmälde till skolinspektionen. Det som borde anmälts är ju att satta betyg är lägre en resultaten på nationella prov? Hur kan lärare vända detta till en fråga om ”glädjebetyg”? Uppenbart att detta var till att skifta fokus från kunskapen till att kunna sätta Rätt betyg? Inte lätt för våra barn att navigera i detta! Fy sjutton!

Nu tror jag inte du vet vad du talar om riktigt Ewa. Innan du kritiserar tänker jag att du dels skulle behöva tala med lärararna i fråga och dels läsa på hur betygsättningen i kombination med nationella prov går till.
Som privatperson skulle jag inte ifrågasätta en elektrikerns dragning, jag skulle möjligtvis fråga om det var något jag inte förstod, men jag skulle inte kritisera utan att ha belägg och fakta för mina påståenden. Vilket jag som icke utbildad elektriker aldrig kommer att ha, då vare sig utbildningen eller erfarenheten finns hos mig.

Frågan handlar ju uppenbart om glädjebetyg då en skolchef sa att de skulle sätta detta, och betyg ska alltid sättas baserat på elevernas förmågor, inte något annat. Vare sig lägre eller högre.

Precis som jag skrev… kränkta lärare. Vad vet du om mig som privatperson? Uppenbart är ju att undervisningen av matematik på Hjortsjöskolan inte är bra med så många icke godkända elever. Under nuvarande termins lovskola har undervisning nästan uteslutet skett i matte och no. Hela klasser med icke godkända elever. Samtidigt visar NP bättre resultat? Något är väldigt galet.

Fast nu far du med osanning. Hela klasser med icke godkända elever? Faktakoll på den tack! Stackars ungdomar som får den bilden utmålade av sig!

Än en gång, om du uttrycker dig så kring de nationella proven arbetar du inte som lärare, och därav min jämförelse med en elektriker. Det finns strikta lagar och regler för hur lärare ska agera vid betygsättning.

Det jag reagerar på är att du kritiserade lärare som reagerat på en icke lämplig kommentar, och målar ut lärarna som boven i dramat. Jag tänker snarare att de är modiga som vågar ifrågasätta det som tas upp i media väldigt ofta. Glädjebetyg.
Om man dessutom inte var i rummet anser jag det vara svårt att döma och häva ur sig att det handlar om ”kränkta lärare”.

Det är inte bättre situation på Fågelforsskolan
Det visade sig nu när de går på gymnasiet – bland andra Fenix – hur mycket kunskap i matte har de eller har inte?

Men snälla! Gå in i verksamheten och prata med lärarna under all kritik den hierarkin som råder på Hjortsjöskolan! Helt sanslöst hur man kan blunda för en verksamhet som inte fungerar…

Verkar ha skett en glidning det senaste decenniet till att de enskilda lärarna på lokal nivå har stort inflytande på hur betygen ska sättas, utan att man nödvändigtvis värderar resultatet på nationella (standardiserade) prov?

Det finns en naturlig press på lärarna från skolledning/föräldrar att sätta höga betyg och finns inga vettiga motvikter så lär det inte ändras.

Det verkar helt enkelt finnas för få incitament för att sätta rättvisa betyg idag. Nu har det blivit så att vissa skolor (i synnerhet priviligerade områden. Vet inte om Vaggeryd räknas dit förvisso men ändå.) rutinmässigt sätter ”för höga” betyg och att dessa barn, kanske felaktigt kan tyckas, i snitt har lättare att komma in på attraktiva utbildingar sen på universiteten. Så jag tror viljan eller trycket till förändring är så liten att vi inte kommer se nån ändring under överskådlig framtid eftersom många av vinnarna helt enkelt sitter på styrande poster på riksplanet.

Klart alla vill att det ska vara rättvist men om det råkar stå emot möjligheten att ens egna barn ska få så bra utbildning som möjligt vågar jag påstå att de som inte sätter sina egna barn först, är väldigt nogräknade.

Den smala lyckan kan annars vara att varenda tätort idag verkar stoltsera med ett universitet (eller åtminstone högskola) så att läsa vidare kräver idag inga anmärkningsvärda betyg eftersom utbudet verkar närmast obegränsat, så det är väl bra? Fortsätter vi i denna riktning skulle jag inte bli förvånad om vi om 20-30 år har ett eget universitet i bygden. Vaggeryds universitet. Det ni!

Adam! Bra talat! Vi har en grotesk inflation i ”universitet” och vad detta innebär kan man bland annat se i vilka studielinjer som erbjuds. Problemet med betygsinflation är tyvärr gammalt, och om någon försöker sätta ned foten kommer det självklart gå ut över de egna elevernas möjlighet till framgång. När jag gick i gymnasiet hade vi fått betyg 1-5 enligt en normalfördelad kurva. Det lät bra! Så kom det nationella provet i fysik, och vår klass låg över 4 i medeltal. Tro inte att det avspeglade sig i att klassen fick 4 i genomsnittligt betyg. Nationella provets resultat ansågs vara ”statistiskt omöjligt”, oavsett hur korrekt det var, och medeltalet tvångssänktes. Detta gick definitivt ut över vissas karriärmöjlighet på universiteten.

I den mån betygen är grunden för antagning / icke-antagning till vidareutbildning är det en fruktansvärd orättvisa att sätta ”glädjebetyg” – liksom det är en fruktansvärd orättvisa att inte sätta ”glädjebetyg” om alla andra skolor gör det. Jag mötte under min utbildning studerande som man inte kunde begripa hur de fått så bra betyg att de kommit in på den utbildningen. Hela antagningssystemet behöver reformeras! Men hur skall vi kunna tvinga systemet dithän?

Lämna ett svar