Anna Karin och Kenth toppar listan
Nyheter På Socialdemokraterna i Vaggeryds kommuns årsmöte valdes Kenth Williamsson och Anna Karin Slunge till toppnamn för partiets två listor till kommunvalet i höst. Under årsmötet omvaldes även Nexhat Shabani till ordförande för Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun.
Lördagen den 19 mars arrangerade Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun sitt årsmöte i Skillingehus, Skillingaryd. Under dagen fattade medlemmarna bland annat beslut om listor till kommunvalet i höst. Likt tidigare år ställer Socialdemokraterna upp med två listor, och till toppnamn valdes Kenth Williamsson och Anna Karin Slunge.
– Jag är stolt för det förtroende som medlemmarna har visat mig, och jag lovar att göra mitt bästa för att, tillsammans med alla medlemmar, flytta fram Socialdemokraternas positioner i valet 2022. Vaggeryds kommun behöver ett nytt styre som tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och tar krafttag för att skapa framtidens gröna jobb, säger Kenth Williamsson som också är partiets kandidat till kommunalråd.
Totalt valdes 63 namn till kandidater på partiets två listor.
Under årsmötet valdes även en ny styrelse där Nexhat Shabani fick förnyat förtroende som ordförande för ytterligare två år.
– Det känns spännande att få leda partiet under den här valrörelsen. Vi är laddade för att vinna valet kommunal, regional och nationellt, säger ordförande Nexhat Shabani.
I samband med årsmötet antogs också ett uttalande om vikten att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.
Under förmiddagen gästades årsmötet även av Europaparlamentarikern Ilan De Basso, som bland annat medverkade i ett seminarium där han pratade om vikten av att stå upp för den svenska modellen med kollektivavtal även i Europaparlamentet.
Uttalande: Ta tillbaka kontrollen över välfärden
För oss socialdemokrater är det självklart att alla – oavsett kön, bakgrund eller storlek på plånboken – ska ha en jämlik tillgång till välfärden. Tyvärr är det inte så längre. Efter över 30 år av avregleringar, konkurrensutsättningar och privatiseringar har ojämlikheten ökat. När vi förvandlas till kunder på en välfärdsmarknad avgör plånboken vem som kan köpa sig privata sjukförsäkringar eller runda köerna.
I skolans värld har marknadskrafterna slagit igenom med full kraft. I Jönköpings län har det bland annat inneburit att John Bauer stängde skolor i Värnamo och Jönköping – trots att inte alla gymnasieelever gått klart sina program. Ansvaret att lösa detta hamnade i stället på respektive kommun. Marknadskrafterna har också inneburit att fokus ligger på att göra vinst i stället för att ge våra barn goda kunskaper. Där ses barns betyg inte som ett samhällsintresse utan som affärshemligheter som inte ska finnas till för öppen granskning. I jakten på vinst ser vi friskolor anställa obehöriga i stället för behöriga lärare. Vinstjakten i skolan går också så långt att friskolor, enligt flera tidigare rektorer, lär sig välja ”rätt” elever – allt för att undvika dem som är i behov av stöd. Därför måste skolvalet förändras, skolpengen göras om och vinstuttagen stoppas!
Även inom sjukvården har marknadskrafterna tillåtits att husera fritt. Mellan november 2016 och november 2017 ökade exempelvis antalet digitala vårdbesök från 5 000 till 25 000. Genom aggressiv marknadsföring uppmanar privata nätläkare oss att kontakta vården för att råda bot på vår höstförkylning. För oss som skattebetalare innebär det här skenande kostnader för många helt onödiga läkarbesök. Vi vill därför sätta stopp för aggressiv vårdmarknadsföring.
Den här utvecklingen är i sig inte förvånande. Själva grundidén med att driva ett företag är att göra vinst. Skola, vård och omsorg är inte på något sätt undantaget. Därför vill privata vårdgivare se till att de får så unga och friska patienter som möjligt. Det är ingen slump att de privata vårdcentralerna hittas i centrum eller i mer välbärgade områden, där behoven är mindre, och inte i våra förorter. På samma sätt vill friskolor få högpresterande elever att välja deras skolor. Genom att inte behöva anställa specialpedagoger kan vinsten öka.
Högerpartiernas ställningstagande i riksdagen de senaste mandatperioderna gjort det tydligt att de inte kommer att vilja göra något åt problemet. Därför behöver vi en annan majoritet i Sveriges riksdag. En majoritet som är beredd att ta tillbaka kontrollen över välfärden.
Nexhat Shabani omvaldes till ordförande. Pressbild
Är det säkert att de toppar listan, ser ut som dom ligger sist och näst sist.
Stort grattis Kenth och Anna Karin!