Nyheter

Annie föreläste om ledarskap i förändring 

Nyheter Den tidigare Centerledaren Annie Lööf föreläste på tisdagsmorgonen för Värnamo Näringslivs medlemmar på Restaurang Madame i Gummifabriken i Värnamo.

– En av de viktigaste egenskaperna i ett ledarskap är att våga vara personlig och närvarande. Vi måste omdefiniera styrkan i ett ledarskap. Att visa sin sårbarhet är viktigt, så var modig och våga visa dig mänsklig. Att vara mänsklig är att vara stark, säger den tidigare Centerledaren Annie Lööf. Bild: David Alin

En dos av förväntan ligger i luften bland de 70-talet anmälda deltagarna. Som en del av näringslivsgruppens 25-årsjubileum stundar en av årets höjdpunkter. Plötsligt reser sig en kvinna i grön kavaj och svarta byxor upp framför publiken. 

– Jag är jättestolt över det jag har uträttat under mina politiska karriär. Jag har suttit i riksdagen och representerat Jönköpings län i 16,5 år, eller närmare bestämt 5 988 dagar som en person har räknat ut, och varit partiledare i 11,5 år. Något jag bryr mig om är det som finns här hemma. Kittet i den här regionen är Gnosjöandan som vi vet har blivit världskänd. När jag var ute på besök som näringsminister, såväl i Sydkorea som i Washington, så har jag ofta fått prata om Gnosjöandan. Kittet som ligger bakom det stavas låga sjuktal, god integration, en god export med mera samt att vara innovativa och ligga i framkant. Det är spännande hur man kan skapa varumärken som är kända över hela världen från Värnamo, Gislaved, Gnosjö och Vaggeryd. Något som sticker ut i svensk kontext är att det finns få exportregioner som den här, inleder Annie Lööf. 

Därefter berättar den tidigare Centerledaren bakgrunden till hennes politiska biografi ”Om Annie”. 

– Mitt mål har varit att skriva en personlig bok, där jag kan berätta om både privata och politiska kriser och hur jag hanterat dem. Bara under de sista tio åren har det hänt mycket. Hade någon sagt till oss för tio år sedan att Storbritannien skulle lämna EU så hade ingen trott på det. När jag fick det beskedet firade jag midsommar i Maramö, i stället för att midsommarkransar blev det jobb. Eller när Donald Trump valdes till USA:s president. Man undrar vart världen är på väg? Under de här tio åren har polariseringen ökat, världen har splittrats och ett gäng högerpopulistiska partiet har kommit till makten i flera länder. Samtidigt har det ändrats mycket här hemma. Många frågor har kommit upp på agendan, gamla samarbeten har bytts ut och nya samarbeten har skapats. I mitten av detta har jag suttit och försökt. Jag har ett motto som jag brukade använda för mina medarbetare: ”Det blir aldrig långtråkigt på jobbet”.

Sedan riktar Annie blickarna till dagens föreläsningsämne, ”ledarskap i förändring”. 

– En av de viktigaste egenskaperna i ett ledarskap är att våga vara personlig och närvarande. Vi måste omdefiniera styrkan i ett ledarskap. Att visa sin sårbarhet är viktigt, så var modig och våga visa dig mänsklig. Att vara mänsklig är att vara stark. Under min partiledartid mötte jag ofta reaktionen ”oh Annie, du är så modig”. När jag går igenom mina anteckningsböcker så börjar jag se ett spår: jag står upp och står stadigt, jag viker mig inte, jag har en tydlig vilja om vad och varför. Partiledaruppdraget handlar om att vara sann med sin egen övertygelse. Jag minns ett sms som jag fick från Carl Bildt 2012, när den svenska fordonsbranschen befann sig i ett tufft ekonomiskt läge, samtidigt hade partiet det tufft opinionsmässigt och jag började få hot från högerextremister. När jag behöver det som mest, så kommer det ett sms: 

Stå upp och stå pall. Det folk minns efter att det blåst klart är det som står kvar”. 

Jag tänkte direkt att ”de ska inte vinna, jag ska köra på”. Jag vill vara modig och sann med mina värderingar. Därför fortsatte jag som partiledare och har nu valt att berätta om min politiska karriär, för att få ett nytt samtalsklimat. För mig är det viktigaste i ett ledarskap att vara sig och fortsätta vara sig själv, även när man får en titel. Jag fick en del kritik i början för att jag hela tiden talade utifrån alliansens förhandlade talespunkter, men det vände på en pressträff i januari 2013. Jag sa till mig själv att nu ska jag vara närvarande och personlig. Många politiska experter menar att det var där det vände. Lena Melin på Aftonbladet gjorde en helsidesartikel där jag iförd cowboyhatten tillägnats rubriken ”Annie got your gun”. 

En annan viktig aspekt för ett framgångsrikt ledarskap i förändringstider menar Annie är lyhördhet. 

– När du ska fatta beslut så är det viktigt att lyssna för att leda och håll i för att skapa trygghet. Sedan ska man heller inte glömma en sak: du klarar av så mycket mer än du tror. Jag var 23 år gammal när jag kom in i riksdagen. Jag minns ett samtal med en person i samband med den valrörelsen: ”Du får inte vara så ledsen om du inte får så många kryss”. Helt plötsligt stod jag där som ung, kvinna och landsbygdsperson som tagit mig in i riksdagen. Det jag vill ha sagt är att ingenting är omöjligt, det tar bara lite längre tid. Ha mod och tillit till dig själv och dina värderingar, var personlig och närvarande i ditt ledarskap och fatta beslut och håll i dem för att skapa trygghet. 

Taggar

Dela


Läs mer

Annie om nya boken: ”Jag vill väcka hopp” 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *