Ännu ett år utan ny vindkraft
Nyheter Svensk vindkraft producerade i fjol 34 gigawattimmar el – ett nytt rekord. Men utbyggnadstakten minskade, jämfört med åren innan. I Vaggeryds kommun har det inte registrerats några nya vindkraftverk på 19 år.
I Vaggeryds kommun fanns i slutet av förra året bara ett enda vindkraftverk som omfattades av den officiella statistiken, men en effekt på mindre än en megawatt. Det är, för 19:e året i rad, oförändrade siffror jämfört med året innan. Det visar nya siffror från Energimyndigheten.
Exakt hur mycket el vindkraften i Vaggeryd producerar framgår inte av den officiella statistiken, men i hela Jönköpings län ger varje installerad megawatt vindkraft ungefär 2,6 gigawattimmar el per år. Produktionen varierar dock mycket mellan vindkraftsinstallationer i olika storleksordning, och med olika placering.
Totalt producerade länets vindkraft 1 309 gigawattimmar el under fjolåret, vilket motsvarar ungefär 30 procent av den totala elkonsumtionen.
Störst installerad vindkraftseffekt bland länets kommuner finns nu i Vetlanda, med 169 megawatt.
Totalt i landet togs omkring 240 nya vindkraftverk i bruk i fjol, alla landbaserade. Den totala installerade effekten ökade med 14 procent, vilken var en mindre ökning än de fyra föregående åren.
Vindkraften stod under 2023 för första gången någonsin för över en femtedel av landets elproduktion, och över en fjärdedel av den inhemska produktionen, sett över ett helt år. På månadsbasis stod vindkraften för minst 15 procent av elproduktionen varje månad, med en miniminotering i april (15,8 procent), och som mest för 27 procent i september. I september och april producerade vindkraften för första gången ungefär lika mycket el som kärnkraften i Sverige.
Källa: Newsworthy
Vindkraftverk medför hälsorisker. Bor man i närheten stör det sömnen vet att en del som använder sömntabletter för att kunna sova. Vingarna grävs ner i marken när Vindkraftverken tjänat ut.
Jag har varit vid två föreläsningar av Christian Sandström (biträdande professor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping) det här året och han berättade båda gång en att vindkraftindustri går med förlust. Vid båda föreläsningarna visade han siffror från 2017-2022. Energimyndigheten gör bilden vackrare än den faktiskt är!
Att inte satsa på kärnkraft som är det mest stabila, producerar i alla väder(även vindstilla och iskyla), det mest riskfri och billigaste i längden är ju vansinne. Alla andra länder gör ju det med framgång, Finland till exempel. Bara för att några inte förstår att utvecklingen gått framåt sedan 80-talet och tekniken är etablerad och riskfri så ska det sättas så mycket käppar i hjulet som möjligt för forskning och utbyggnad. Det är dags nu om Sverige ska överleva i framtiden.
Vindkraft i tätbebyggda områden är direkt livsfarligt. På grund av nedisning vintertid. I övrigt så kommer vindkraftverk till att förstöra enorma områden i Sverige. Folk borde nog kolla hur stora vägar och betongfundament det behövs för ett enda vindkraftverk.
”Sven-Erik”. Vi har räknat mycket på riskzoner för iskast, och det finns etablerade matematiska formler för detta. Men dessa gäller tydligen inte hos oss, och om man tror på BayWa är (som jag uppfattar deras svar) är iskast inte något som helst problem även om kalkylen säger att det går långt in på min fastighet och framtill ladugården / parkeringsplatsen på grannfastigheten.
Men det är ett påtagligt problem när det sitter en massa besserwissers i storstäder typ Stockholm och tycker att vi på landet skall utsättas för detta samtidigt som de absolut inte vill ha det hemma hos sig.
Jag ser det som fullkomligt genomvidrigt när partiledare med storstadsperspektiv kommer ut till oss och tycker att de kan tänka sig lite kompensationsinsatser till drabbade landsbygdskommuner. Genomvidrigt när man exempelvis vill ge ett badhus till centralorter (som Skillingaryd och Vaggeryd) om dessa massakrerar kommunperiferin. Snacka om att skapa inbördeskrig mellan kommuninvånarna. Men vi på landsbygden har inga synpunkter på hur nämnda storstäder organiserar verksamheten hemma hos sig. Däremot har vi mycket starka synpunkter på statistiken från Stockholm och Uppsala, som producerar minimalt vindkraftsel i förhållande till hur mycket el de själva konsumerar.
Myterna om vindkraften är många men faktum är att den är billigast bygga och ger billigast el.
Nu hamnar Sverige på efterkälken då alla länder satsar på det förnybara.
Bygg ut där det behövs! Helst kärnkraft eller vindkraft, solkraft om så önskas nära motorvägarna där är ju ändå naturupplevelser noll på plats! Då behövs inga stora ledningar genom Sverige!
Kärnkraft är orimligt dyr. Att vi skattebetalare ska stå för den notan är sjukt. Vi skulle kunna anställa 30.000 sjuksköterskor i landet i 40 år för de pengarna.
Även om vi bortser från risker med haverier, slutförvar av radioaktiv bränsle mm så är det vanvett att satsa på kärnkraft.
I Köpenhamn finns vindkraftverk i stadens hamnområden och i havet utanför staden. Har varit där och inte upplevt att de stör. Där går det att få tillstånd. I Stockholm har det varit svårare. Det fanns visserligen ett vindkraftverk på Gärdet i Stockholm. I Stockholms län ligger annars de flesta vindkraftverk som finns i Hallstavik.
Vindkraft byggs där det är goda vindförhållanden och möjlighet att få tillstånd och elanslutning. I Stockholms län finns planer på havsbaserad vindkraft i havet utanför skärgården.
Titta på Stockholm, Uppsala och Södermanland. Där gnälls det och läggs synpunkter på vad andra skall göra – men hur lite gör de själva? Bygg vindkraftverk för närproducerad el i Stockholm, där det ändå bullrar och väsnas.