Ansöker om expropriation på förorenad mark
Nyheter Vid kommunstyrelsens arbetsutskott godkändes ansökan och fullmakt gavs till jurist för att driva processen från kommunens sida gällande förorenade marken i Rösberga.

Kommunen blir huvudman i ärendet
För fem år sedan visade provresultaten mycket höga halter av hälsofarliga metaller och ämnen. Området är inhägnat och allmänheten uppmanas att undvika platsen.
Det gäller fastigheten där före detta Klevshults smältverk låg cirka 2 kilometer öster om Klevshult. På platsen har ett smältverk för aluminiumskrot bedrivit verksamhet mellan 1971 – 1999. Smältugnen eldades med omkring 100 liter förorenad spillolja per dag fram till dess att verksamheten upphörde under sent 1990-tal. Sedan 1990-talet har olaglig verksamhet bedrivits på platsen.
Ärendet har levt vidare även om fastighetsägaren är avliden. Tomten är herrelös efter att dödsboet försatts i konkurs.
Markförhållanden är utredda och det har konstateras att marken utgör ett förorenat område. Rådande förhållande utgör risk för både människors hälsa och miljö. SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) har åtagit sig ansvaret att utföra sanering och Länsstyrelsen har ansökt om statligt medel för utförandet.
Fastigheten är herrelös vilket innebär att en ägare saknas som kan företräda och därmed omöjliggör markåtkomst. Genom expropriation kan en kommun få rätt att förvärva en herrelös fastighet och för att företräda kommunen i en tillståndsprövning krävs en fullmakt för stadsjuristen.
Kenth Williamsson (S) kommunstyrelsens ordförande berättar efter arbetsutskottet:
– Jurist kommer att företräda oss i ärendet. Vår förhoppning är att man ska kunna ta tag i det här och sanera.
Gert Jonsson (M) vice ordförande kommenterar det långdragna ärendet:
– Vi har försökt så långt det går med hängsle och livrem och vi lever i den förhoppningen att det här kommer gå plus, minus, noll. Vår ingång är att det här inte ska kosta kommunen något.
Kommunen blir huvudman i ärendet och stadspengar finns att ansöka om för att sanera marken.
Fotnot: Expropriation är ett rättsligt förfinade där ägare av en fastighet mot ekonomisk ersättning tvingas överlåta äganderätten till en annan part. Expropriation kan även gälla enbart nyttjanderätt till en fastighet.
Det kan beviljas enligt svensk lag om speciella allmänna ändamål föreligger, till exempel för att ge en kommun möjlighet att förfoga över mark eller annat utrymme som med hänsyn till den framtida utvecklingen krävs för tätbebyggelse eller därmed sammanhängande anordning. Både staten, kommuner och enskilda kan begära expropriation genom ansökan till regeringen och i prakten prövas dessa frågor av Länsstyrelsen eller Lantmäterimyndigheten. Fastigheter som ägs av staten kan inte exproprieras.
Finns det forfarande gift i marken vid Ringvägen där hyreshusen ligger efter den gamla soptippen? Man hör inget längre.
Rinner vatten uppåt eller nedåt i Klevshultsområdet?
Det visar sig när gamla utredningar kommer fram i ljuset att kommunledningskontoret lyckats felpositionera de starkt cancerogena föroreningarnas utbredning i Skillingaryd. Är det avsiktligt eller beror det på att vatten rinner uppåt I sydvästra delen av Skillingaryds tätort?