Nyheter

Antalet konkurser ökar

Nyheter Det råder ekonomisk oro i världen och det märks inte minst på antalet konkurser. Under augusti månad ökade de med 14 procent på riksnivå jämfört med samma månad förra året. Totalt under året (januari till augusti) har de dock minskat med fyra procent.

Foto: Pixabay

Efter en tid med få konkurser har det återigen tagit fart enligt statistik som kreditinformationsföretaget UC tagit fram. Främst är det ökade konkurser inom partihandeln samt hotell- och restaurangbranschen som avspeglar sig i statistiken.

När pandemirestriktionerna släppte minskade antalet konkurser, men nu ser vi alltså en kraftig ökning.

Inom handeln ökade konkurserna redan under juli månad, och i augusti har den procentuella siffran mer än dubblerats.
– Att hushållen har mindre kvar i kassan till följd av minskade reallöner och osäkerhet inför det framtida säkerhets- och energiläget börjar avspeglas på antalet konkurser i landet. Hushållen håller i plånboken för nöjen och konsumtionsvaror när inflationen spås klättra mot nya skyhöga nivåer till hösten, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

För Jönköpings län ökade antalet konkurser i augusti från sex ifjol till tio i år. Tar man perioden januari till augusti så har 84 konkurser genomförts i länet. Den lägsta siffran under motsvarande period på flera år.

I Värnamo och Vaggeryds kommuner är det än så länge ingen dramatik. I Värnamo har det under perioden januari till augusti ökat från fyra till fem och i Vaggeryd under motsvarande period från tre till fyra.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *