Nyheter

”Är som att de bara ska lägga ner alla landsbygdsskolor. Punkt”

Nyheter Barn- och utbildningsnämnden i Vaggeryds kommun presenterade tidigare i veckan information som bland annat innehöll förslaget att samlokalisera Bondstorps skola med Byarum. Under lördagen kallades det till medborgarmöte i missionskyrkan för att samla krafterna på orten. – Bondstorp riskerar att bli en spökstad, säger ortsbon Martina Ebbers.

Från vänster: Linnea Müller, Martina Ebbers och Louise Sandell. Foto: Henrik Skoglund

I korta drag handlar förslaget om att förskola, fritids och skola ska samlokaliseras med Byarums planerade nybyggda skola, nästan två mil bort. En skola som inte börjat byggas än.
– Vi känner att vi måste göra något och kan inte bara stå och titta på när tjänstemännen trycker ner oss i skorna, säger Martina Ebbers.

”Blir en spökstad”

Småbarnsföräldrarna Martina Ebbers, Linnea Müller och Louise Sandell är några av de som deltog på mötet. Skillingaryd.nu träffade trion en stund före samlingen drog igång.
– Det är ofantligt viktigt att både byn och skolan lever kvar, för annars blir det en spökstad. Det kommer bli katastrof, ingen som kommer vilja flytta hit och ingen som kommer vilja köpa våra hus, vi kommer inte kunna sälja våra hus, säger Martina Ebbers.

Trots några globalt struliga år med pandemi, inflation och ett ostabilt ekonomiskt läge så har ändå inflyttningen till Bondstorp ökat. Dessutom planeras det för ytterligare bostadsbyggande. En nybyggaranda som nu riskerar att gå i kras. Därför har man samlat till lördagens medborgarmöte då frågan berör hela orten och inte bara familjer med skolbarn.
– Allt raseras ju om vi inte har en skola och att barnfamiljer flyttar härifrån. Det finns så många aspekter och vinklar i detta som vi inte upplever att det tagits hänsyn till.

Håller inte med om prognosen

Martina Ebbers:
– Många saker kring ekonomin är ju inte ens utrett. Tjänstemännen höftar kring grejer och har ingen riktig grund. Det är som att de bara ska lägga ner alla landsbygdsskolor. Punkt. Till landsbygdsskola räknas ju även Byarum som ligger 4,2 kilometer från Vaggeryds tätort Då kan man ju fråga sig vad som räknas som landsbygdsskola.

Ett av argumenten från Barn- och utbildningsnämnden som anges är att antalet barn kommer minska i Bondstorp de kommande åren.
– Vi har tittat på en egen prognos nu och den stämmer inte med deras. Vi upplever att det kommer öka. Jag förstår inte logiken i att bara för att barnafödandet i Vaggeryds kommun kommer minska så innebär ju inte det per automatik att antalet barn i Bondstorp minskar. Tvärtom, säger Linnea Müller.

Många frågetecken

Martina Ebbers, Linnea Müller och Louise Sandell är också frågande till formuleringen att kvalitén på den åldersblandade undervisning som bedrivs på ortens skola skulle vara sämre.
– Vi har som har barn i skolan kan inte se detta utan tycker att det är väldigt bra att de har den här åldersblandningen, där man har möjlighet att gå upp ett steg alternativt ner ett steg om man skulle behöva det. Den information vi har fått på föräldramötena är att Bondstorps skola är bland de med högst resultat på de nationella proven. Så det är också felaktigt skrivet av skolchefen Per-Erik Lorentzon som flera gånger uttalat sig missvisande, säger de.

Trion är överens om att de inte tycker att det finns någon grund till motiveringarna bakom förslaget att flytta barnen på Bondstorps skola till Byarum.
– Det finns ingen grund till vad detta skulle kosta i slutändan. Man har inte tittat på allting runtomkring. Vad kostar skolskjuts? Miljöaspekten? Att yngre barn i ytterområdena kommer få kliva på skolbussen vid 06 på morgonen och komma hem först vid 16? Minskad inflyttning i Bondstorp?

Taggar

Dela


19 reaktioner på ”Är som att de bara ska lägga ner alla landsbygdsskolor. Punkt”

Jag tänker mycket på att bara nu fem månader efter kommunen översiktsplan vann laga kraft den 26 april så kommer från kommunen ett tjänstemannaförslag om nedläggning utav tre skolor.

Jag vet att denna översiktsplan genomfördes efter medborgardialögmöten inom nio olika skolupptagningsområden och i dessa inbjöds planenligt många barn att deltaga varav många ritade vykort om det man önskade.

I sammanställningen efter medborgardialogen från skolupptagningsområde Bondstorp nämns ingenting om framtiden för skolan. Detta kanske har sin förklaring då ingen från deltagarna eller medverkande tjänstepersoner ansåg att skolan framtida bevarande var då självklar. Istället lyftes behov utav fler byggklara tomter, cykelsäkerheten utefter Månsarpsvägen med mera.

I det liknande medborgardialogen fakta sammanställningen från Klevshult framgick att skolans framtiden lyftes upp liksom också behov utav fler attraktiva tomter med mera.

I medborgardialogen i Svenarum lyftes behovet utav fler bostäder, exempelvis lägenheter för de som vill bo kvar.

I den nu färska översiktsplanen anges att den har en vägledande funktion om hur kommunens ser på utvecklingen. Vidare att den skall ligga till grund för beslut i kommunens nämnder och förvaltningar.

För mig är det uppenbart att skolförvaltning totalt struntar i den för fem månaders sedan lagligt gällande översiktsplan.

Föräldrar och boende i Bondstorp, Klevshult och Svenarum har all anledning att agera för sin landbyggdsort och sin skolas bevarande utan att härvid bry sig om nålstick från en del anonyma kommentatorer

Tror personligen på att det ska kunna finnas alternativ på hur man vill leva sitt liv. Vill man leva på landet så ska man kunna göra det och tror faktiskt att dom flesta skulle må bättre av att få ett lite lugnare tempo i sina liv. Tror att de flesta barn mår bra av att få vara i lite mindre klasser och kunna få mer hjälp och stöttning om det skulle behövas i skolstarten.
Vad som är försvarbart när det gäller kostnad per barn i olika skolor har jag ingen koll på och detta kan man naturligtvis tycka olika om men tror att detta förslag som kommit upp nu med att slå ihop, pausa mm olika skolor är just på grund av ekonomiska aspekter. Det som jag däremot är väldigt fundersam över är hur man tänker när man för inte så länge sedan renoverade skolan i Bondstorp och om jag förstår det rätt så är denna nu i fint skick, hur lämpligt är det då att nu inte utnyttja denna lokal. Sedan ställer jag mig väldigt frågande till hur mycket pengar som verkar finnas till – om jag har uppfattat detta rätt genom åren ) att renovera, bygga om och uppdatera Fenix 2 nu senast med 7 miljoner kronor?
Mvh Johan

Johan,
När det gäller kostnader per barn så har det underhålla omständigheter vunnits stora pengar i inbesparade extra insatser i att ta hand om otrygga barn bara genom en skolform där äldre barn lär sig att ta hand om de yngre.
Den delen är naturligtvis inte kalkylerad vare sig vad gäller Bondstorp eller Sörgårdsskolan.

Inte heller utbyggnadsbehovet av matsal och gymnastiksal på Sörgårdsskolan om det bara ska vara lågstadieskola. En mycket enkel byggnad för gymnastik kalkyleras i vår kommun med cirka 35 miljoner i Götafors, vad är kalkylen och utrymmet för utbyggnad på Sörgårdsskolan? skolgården är redan liten för de minsta.

Kommer bli jättebra när barnen kommer till Byarum.
Barn mår bra och utvecklas bättre när de träffar andra barn och vuxna inte bara familjen.

Hur få barn tror du bor i Bondstorp? Här finns massor av barn att leka med på fritiden. Här finns 22 förskolebarn och 17 skolbarn.

17/4 = 4,25 barn per årskurs.
22/5 = 4,4 barn per årskurs.
Kör dessa stackare till Månsarp eller Byarum.
Kan inte vara rimligt att dessa kostar 211.000 kronor per barn när andra barn får kostar 105.000 kronor per barn.
Enligt Google tar Bondstorp-Byarum tar 16 minuter. Samhällsföreningen kan säkert köpa in en buss och samordna dessa transporter på ett bra sätt.

Nyfiken. Tack för din okunskap. Bondstorps skola/förskolas upptagningsområde är inte bara i Bondstorp by och en skolbuss ska ju ta omvägar för att hämta upp barn.

Men du Nyfiken- vad bra att det bara tar 16 minuter från Bondstorp till Byarum. Då tar det väl lika lång tid åt andra hållet.
Många Bondstorpsbarn har åkt en bra stund redan när de kommer till Bondstorps skola.
Men om man istället bussade Byarumsbarn till Bondstorp så skulle ju dessa vara på plats efter bara 16 minuter.
Då utnyttjade man dessutom den ganska nyligen renoverade skolan i Bondstorp och slapp bygga till i Byarum!

Men Rolf
Varför skulle man köra Byarums barn ut till Bondstorp????

Skolan i Bondstorp går knappast jämföra med Byarum!

Stäng igen det och satsa hårt i Byarum

Jan, varför skulle man inte kunna bussa barnen från Byarum till Bondstorp? Nyrenoverad skola, behöriga lärare och bra social samvaro mellan elever.

Slå ihop skolorna! Helt orimligt att det skall kosta 211 000 kronor när det några kilometer bort kostar halva denna summa.

Vik inte ner er av protesterna nu, skolledning!

Någolunda, Ja, för det gör de ju bara i Bondstorp 🙂 Bor visst bara en familj i Bondstorps upptagningsområde. Vore trevligt med kommentarer baserade på fakta oavsett vilken ståndpunkt man har och inte bara larv som din kommentar.

Hur tänker Suck här???
Det finns flera familjer runt Bondstorp. ”Säker källa”

Byarums skola är redan idag ”innan utbygget” betydligt större med bättre förutsättningar för våra barn.
nöjet att få åka buss till och från skolan får barnen på köpet

Jan
Då tycker jag du borde unna dina Byarumsbarn det nöjet!
Kan man tänka sig att bussa barn från ena hållet så bör man kunna tänka sig motsatsen också!

Rolf
Du förstår nog inte vad Jan menar.
Det finns mycket bättre förutsättningar i Byarum.
Jag tycker också att vi ska bussa barnen bort från Bondstorp.

Suck – håller helt med dig. Det Någolunda skriver är bara trams. Men man väl inte vänta sig annat från det hållet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *