Arbetsgivarna lämnar skambud!
Nyheter Läs IF Metalls insändare här
IF Metall kräver 3 procents löneökning i årets avtalsrörelse. Nu har arbetsgivarna svarat att de vill ge oss 1,4 procent. Det är ett skambud.
Industrins konkurrenskraft har stärkts de senaste åren. Svensk industri går bra jämfört med övriga världen. De flesta stora industriföretag rapporterar god lönsamhet och höjer utdelningen till aktieägarna.
Ändå vill arbetsgivarna ge oss anställda en löneökning som är så liten att den skulle ätas upp av inflationen. Det skulle alltså bli mindre pengar i plånboken, inte mer.
Vi går inte med på det. Vi kräver riktiga löneökningar. Det finns inget skäl att öka företagens vinster ännu mer på löntagarnas bekostnad!
Besim Matoshi
IF Metall Avdelning 40
Lägg ner facket, det hade sitt syfte för 100 år sedan, nu fungerar det ju bara som ett sätt att hålla nere lönen för alla. 3 % är ju ett hån från facket sida, det betyder ju att jag måste säga upp mig för att få den lön som jag förtjänar när jag presterar mycket bättre än mina kollegor. Lämna facket och förhandla själv, då kommer man få upp lönen rejält och slipper fackavgiften som bara betalar fackpampar.
Hur mycket mer ska vi som arbetstagare tåla? Ytterligare en avtalsförhandling med skambud från arbetsgivarsidan! Vare sig lönerna inom offentlig sektor eller inom industrin ökas i samma takt som vardagslivets kostnader ökar, mat boendekostnader, drivmedel, elpriser , hälso/ sjukvård . Många människor sliter varje dag för att få livet att gå ihop…
Klyftorna ökar mellan tjänstemän och arbetare .
Förslaget från arbetsgivarsidan är tex att:
Utöka semesterperioden från maj tom sept
Beordra övertid med 100 timmar under en och samma kalendermånad.
Förlänga arbetstiden med 7 timmar varje dag .
Även i denna avtalsförhandling kommer skrämskottet ” ni måste vara rädda om era jobb!”
Men borde det inte vara Sveriges arbetsgivare som ska vara rädda om den enorma resurs som finns i oss arbetstagare?
Arbetsgivarna borde inte som idag välja att ta in personal som kostar minst. Det medför ofta det bakvända som arbetsgivaren vill uppnå dvs kvalitet ,leveranssäkerhet ” lojalitet ” .
Det finns bara ett sätt att nå arbetsgivarens mål .
Premiera kompetent och erfaren personal , skapa introduktionsutbildning så att ny personal får rätt kompetens att skapa produkter som ger arbetsgivaren konkurrenskraft.
Därför måste arbetsgivaren utjämna löneskillnaden mellan kollektivet och tjänstemän!!!
UPP TILL KAMP SYSTRAR OCH BRÖDER
Klyftorna mellan kollektivet och tjänstemän har inte bara ökat den har överskridit alla gränser. Topparna tävlar med varandra om sina fallskärmar medan vanliga arbetare få gå på knäna och be om löneförhöjning är det så ett samhälle ska fungera?
Bra skrivet och formulerat.
Det är sig likt varje år med löneförhandlingar denna karusell har snurrat i flera decennier man kämpar för Att förhandla om högre lön och får då ynkliga 1.5 % så ska alla bli glada arbetsgivarna gnäller alltid och facket tröstar sina medlemmar att de ska vara nöjda sen när alt är klart då kommer det sura äpplet maten blir dyrare hyran likaså kommuner och staten kommer med sina höjningar nästan direkt blir den lila lönehöjningen uppäten på en gång pensionärerna får sin hundralapp den märks knappt i plånboken sen kommer de som är VD och få precis de dom vill ha det finns inga gränser för dom sänk deras löner så räcker det till oss alla.
Facket borde göra som också vissa hockeylag borde göra: Byt ut ledningen. Händer inte
ett dugg. Företagen gör som dom vill. Så det LÄR ju bli 1.4%
Det lär bli en svår förhandling om den ska drivas offentligt.
Jag trodde det som sägs och görs i en förhandling är konfidentiellt. Mycket märkligt att lägga ut detta offentligt. I vilket syfte görs det?
Hej Mats
Varken våra eller arbetsgivarens krav är hemliga utan de är offentliga.
Anledningen att jag skriver detta är för att fler ska
Förstå hur vi i Sverige bedriver förhandlingar pareter emellan och att alla får en förståelse för
De olika intressen som finns när det gäller att dela på kakan.
När det går dåligt då vill företagen att vi är med att betala, men när det går bra då vill man behålla allt till sig själv.
Vi säger att vi ska ha reallöneutveckling och inget annat, så att komma med 1,4% är som ett slag i ansiktet på alla våra medlemmar som sliter varje dag.
Mvh Besim
Tack för svar Besim!
Jag tror dock att man ska vara försiktig med att gå ut i offentligheten med vad som förhandlas. Det bör vara mellan partnerna tills avtal skrivs.
Jag är ju också anställd, min erfarenhet är att det fort blir väldigt smutsigt när man vill söka stöd i samhället. Arbetsgivarsidan brukar inte vara sena att ge sin bild, vilken oftast är diametralt motsatt er.
Lycka till med förhandlingarna, överens ska ni ju bli någon gång.
Varför tar ni inte upp höjningarna av allmänna löneavgifter som tar bort löneutrymme och medel till pensionsavsättningar?
Är rätt att det blir offentligt då staten skapat ett system med lönereglering via allmänna löneavgiften. Precis vad som så många önskar, ett socialistiskt system.
Konstigt att oavsett hur bra det går är det aldrig arbetarnas tur med löneökning, alltid finns det någon ursäkt!
Det är klart det inte blir mer vinst i ett företag när man tar ut högre löner, plockar ut grejer på företaget, har tjänstebil och tankar bilen och inte driver utveckling utan förväntar sig att det bara ska bli bättre på automatik. Metallare på bekostnad av dess arbetares löner och trix med siffror.
Wow!!
Någon som förstår vad olof menar??,
Staten har redan ordnat att ta ut löneutrymmet via allmänna löneavgiften som nu är uppe i 11,62% Denna delen i arbetsgivaravgiften har ingen koppling till förmån för den anställde. Denna infördes 1994 och var nog ca 1,5 % då. Den har successivt höjts sedan dess oavsett vilken regering vi haft. Det låter vackert att staten inte ska blanda sig i lönebildningen men är inte så. Så det blir ett problem när någon hela tiden är inne och stjäl utrymmet som borde gå till löner och pensionsavsättningar. Det konstiga är att anställda inte verkar reagera över det så mycket utan i tron att det är något som arbetsgivaren betalar, en arbetsgivare räknar alltid utan undantag totalkostnad för arbetskraft.
Helt riktigt varför göra det sämre för oss arbetare
1.4% kan arbetsgivarna skicka dit pepparn växer. Upp till kamp alla metallare. Nu ska vi visa vart skåpet ska stå.
Driv det själva
Ja ok att man upplever detta som ett skambud , men titta lite framåt hur konjunkturen ser ut,,,,
De flesta företag upplever idag en kraftigt minskad orderingång, fordonsindustrin genomgår en total omställning för att anpassa sig till de nya miljökraven som ställs av bland andra våra folkvalda politiker.
Vi ska alla skippa fossildrivna bilar fram till 2030. Enligt Miljöpartiet, har vi den tekniken inom Sverige att ta fram teknologi för detta kostnadseffektivt?
Tyvärr är det Asien som står redo för detta.
Den minskade orderingången gäller nästan alla branscher,
Så det går inte att gapa för mycket, se realistiskt tre år framåt.
Ett treårsavtal tror jag kan skapa lugn på arbetsmarknaden för alla parter med en höjning som föregående år.
Instämmer helt med dej Besim..
Mycket bra skrivet.