Arbetsmiljön ska förbättras för kyrkogårdsarbetarna
Nyheter Byarums pastorat planerar att utvidga kyrkogården och bygga nya förvaltningslokaler för begravningsverksamheten. Syftet är att anpassa kyrkogården för besökare och anställda till dagens och framtidens behov
Planen är att påbörja arbetet 2025 och att invigning ska ske under 2026. Detta förutsätter beviljat bygglov och beviljad finansiering.
– Det här åtgärderna är nödvändiga för att kunna möta de behov som finns och för att kunna erbjuda våra medarbetare en god arbetsmiljö. De första förvaltningsbyggnaderna byggdes år 1934 och har sedan dess utvidgats vid några tillfällen men uppfyller idag inte de behov och lagkrav som finns. Dagens byggnader har funktioner för förvaring av stoft, personalutrymme, garage, förråd och kontor. På kyrkogården skall vi erbjuda fler alternativ för gravsättning till exempel urngravplatser, askgravplaster, askgravlund och särskilda gravplatser säger Lars Andersson, kyrkogårds- och fastighetschef.
Kostnaden för projektet är ännu inte helt fastställd eftersom en del planering och upphandling kvarstår.
– Det blir alltid stora summor pengar när det handlar om markberedning och anpassningar av omoderna fastigheter. Men vi har undersökt alternativen noggrant och kommit fram till att det här är det bästa och mest kostnadseffektiva alternativet. Byarums pastorat antog en lokalförsörjningsplan år 2021 där analysen visade ett behov av både nya lokaler och kompletterande ytor för kyrkogården. Kostnaderna kommer inte att belasta församlingsverksamheten. Projektet finansieras av begravningsavgiften – inte av Byarums pastorats pengar eller lämnade gåvor, berättar man från Byarums pastorat.
Begravningsavgiften betalas av alla folkbokförda i Sverige med beskattningsbar inkomst. Det är Sveriges lagar som styr den och alla som bor i Sverige – oavsett religion – får del av den.
Svenska kyrkan och Byarums pastorats som huvudman för begravningsverksamheten ansvarar för att:
– Förvalta och sköta allmänna begravningsplatser.
– Tillhandahålla tillräckligt många gravplatser och andra anläggningar för gravsättning, inklusive särskilda gravplatser för de som inte tillhör ett kristet trossamfund.
– Erbjuda lokaler för förvaring av kistlagt stoft och för begravningsceremonier utan religiösa symboler.
– Kremera och gravsätta.
– Tillhandahålla personal, byggnader och utrustning för verksamheten
– Vidta de beredskapsförberedelser som behövs för denna verksamhet under höjd beredskap.
Källa: Pressmeddelande från Byarums pastorat