Arbetsmöte om avloppsrening i Skillingaryd
Nyheter Reningsverket i Skillingaryd stod i går som värd för ett arbetsmöte om biologisk fosforrening.
Deltagare från tiotalet kommuner deltog i samlingen som ingår i ett större projekt i fyra steg under 2015 och 2016.
Arbetsmötet i Skillingaryd ingick i det fjärde och avslutade steget. Anledningen till det är att den biologiska fosforreningen genom så kallad sidoströmshydrolys av avloppsvattnet fungerar mycket bra i Skillingaryd.
En anledning är att processen på tio år successivt har förfinats och utvecklats vilket väckt uppmärksamhet.
– Det har bekräftats inom det här forskningsprojektet, säger Eva Bergslilja som är teknisk konsult på Seco Environment AB.
Environment är engelska och betyder miljö.
– Efter införandet av en sidoströmshydrolys i processen har kemikalieanvändningen kunnat minskas med så mycket som två tredjedelar. Under sommaren 2015 tillsattes inga kemikalier till reningsprocessen, vilket innebär att all avskiljning av fosfor skedde biologiskt.
Hon tillägger att kemikalieanvändningen har varit fortsatt låg under hösten 2015 och vintern 2015–2016 vilket är viktigt, inte minst för miljön.
Sverige har strikta krav på fosforrening av avloppsvatten. Det medför att kemisk fällning har kommit att dominera som reningsmetod för fosfor vid svenska avloppsreningsverk. Men kemikalier är dyra och påverkar dessutom miljön vid tillverkning och transport.
Därför har man sökt andra vägar. Sidoströmshydrolysen är en sådan. Den infördes på reningsverket i Skillingaryd för tio år sedan. Genom den har kemikalieanvändning kunnat minskas.
Sidoströmshydrolysen sker i en oluftad bassäng där det organiska materialet i avloppsvattnet bryts ned och en kolkälla till bio-P-bakterier bildas som naturligt renar avloppsvattnet från fosfor. I den oluftade zonen kan bakterierna ta upp kol ur avloppsvattnet som de sedan använder för att tillväxa i luftad zon samtidigt som de tar upp fosfor från avloppsvattnet.