Årets hembygdsskrift lanserades i hembygdsparken
Nyheter Ryggåstugan i Åkers hembygdspark bjöd på värme, glögg, pepparkakor och lansering av hembygdsboken Mellan Härån och Rasjön…
Det är 800 exemplar i årets upplaga och Åkers Hembygdsförening har tagit sig an 200 böcker. Under eftermiddagen lanserades boken för besökare i hembygdsparken.
Rose-Marie Fransson, Gisslaköp, bjöd redaktionen på glögg och höll brasan i gång och berättar:
– Vi öppnade stugan här vid klockan 14 och det har varit besökare här hela tiden.
Lilian Nyström, Basseberg, om hembygdsboken:
– Den trycks i 800 exemplar och i år fick vi faktiskt inte med allt material, så lite fick sparas till nästa års skrift.
Har du kikat i boken, undrar vi, och Lilian berättar:
– Ja, lite har jag läst. Intressant att läsa om Elghammar och bygden runtomkring. Det är en bok som översattes och han som gjorde det hörde av sig till oss och undrade om vi var intresserade. Materialet lämandes till Carina på Elghammar så hon har skrivit om texten i lite mer lättläst version, det var väldigt långa meningar och man fick pausa för att hämta andan, säger Lilian och ler.
När vi finns i Ryggåsstugan är Linnéa Hugosson där och fikar och hämtar sina böcker som hon ska sälja.
– Väldigt roligt att det första man slår upp så har ni med Ola. Vi har jobbat väldigt mycket boken och förr gick man till tryckeriet med en bunt med papper och så redigerade tryckeriet underlaget. Men så skaffade Ola dator tidigt så han satt hemma och gjorde jobbet innan han lärde upp Camilla på Magnisa stuga. Vi började med hembygdsboken 1978 och jag tror att det här är 45:e upplagan…
Mellan Härån och Rasjön ges ut av hembygdsföreningarna i Bondstorp, Svenarum, Tofteryd-Hagshult och Åker.
Till minne Ola Hugosson 1933–2023
Under våren nåddes vi av budskapet att Ola Hugosson lämnat oss. Ola lade under en lång följd av år ner ett engagerat och värdefullt arbete kring hembygden och dess historia. Låt oss minnas några av dessa gärningar.
I redaktionskommittén för denna bok var Ola med sin klokskap och idérikedom under många år en ovärderlig kraft. Kring tillkomsten av Miliseum och Bissefällarns utställning var Ola en drivande kraft. Kring dessa och i andra sammanhang guidade han gärna och kunnigt. Han var en god berättare som fängslade sina åhörare.
I sin hemsocken Åker var Ola aktiv inom hembygdsföreningen. Ola var också en samlande kraft inom kommunens hembygdsråd där han bland annat tog initiativ till uppsättandet av alla skyltar runtom i kommunen som ger oss information om kulturellt intressanta platser. Ola var modern i sitt tänkande och tog gärna till sig och använde nyheter kring informationsteknik, något som han också gärna lärde ut till andra. Med värme och tacksamhet minns vi vännen Ola.