Årets skogsbarometer presenterad
Nyheter Barometern visar stark framtidstro i branschen
Det är LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna som står bakom skogsbarometern. På deras uppdrag har 750 skogsägare intervjuats av Sifo under september månad.
Efter mycket möda och stort besvär hamnade vi i skogen i Gimmarp, Ålaryd där vi mötte entreprenörer i skogen som, tillsammans med företrädare för LRF Konsult och Swedbank, gav sin bild av läget i skogsbranschen. De var rörande överens om att skogen har god framtid såväl när det gäller ekonomisk utveckling som betydelsefull när det gäller klimatarbetet framöver.
Vi har tidigare skrivit om alla de områden där skogen spelar stor roll som biobränsle, biodiesel, textilier och som ersättare av plaster.
Vid dagens möte medverkade två entreprenörer som kör skogsmaskin. Kristoffer Sandkvist Krutrök var på plats, tillsammans med Filip Loord som jobbar hos honom, och visade sin skotare. Dessutom fick vi se den skördare som Stefan Sjögren äger och kör.
De har bägge sett till att ha lite bredare drivhjul för att vara mera skonsam mot skogen. Att köra skogsmaskin är ett ansvarsfullt jobb där du sitter ensam och måste kunna fatta snabba beslut. Det handlar också om planering för att få ut stockarna på bästa sätt och till den bästa platsen. De säger båda att de kör över 2000 timmar om året vilket är nödvändigt för att kunna gå runt.
Jobb finns i mängder, men precis som i andra branscher saknas det utbildad personal. Filip Loord blev färdig med sin utbildning på Stora Segerstads naturbruksgymnasium 2016. De var 16 stycken i klassen men idag är det bara 3-4 stycken kvar som skogsmaskinförare, resten har valt annat som till exempel grävmaskin eller traktorgrävare.
De säger unisont att de är i en bransch där planering är nödvändig men att det ändå är vädret som bestämmer om vad som kan göras och när. Den gångna sommaren var tuff eftersom det var omöjligt och rent av farligt att ge sig ut med skogsmaskiner i den torra skogsmarken.
När det gäller själva skogsbarometern så är optimismen stor och 60% av skogsägarna skulle gärna öka sitt skogsinnehav. Det är en följd av ökningen av priset på skog till försäljning, en ökning de flesta tror kommer att hålla i sig. Dessutom bidrar de högre virkespriserna till att avverkningen ökar vilket stärker branschen som helhet med hög inhemsk efterfrågan och en växande exportmarknad.