Movalla IP tar inte ekonomiskt ansvar
Nyheter Jan-Erik Aronsson (SD) och Thomas Axelsson (KD) debatterar olika turer kring Movalla IP.
Movalla idrottsplats i Skillingaryd ägs av kommunen men drivs av en förening med representanter från både kommun och förening. Det är en förening som varje år får bidrag av kommunen. Sedan 2018 har det ständigt varit ekonomiska problem, med årliga underskott och ansökningar till kommunen om nya driftspengar och pengar till investeringar.
Enligt uppgifter som påtalats visar den ekonomiska redovisningen på flera brister i ekonomisk styrning, såsom fakturahantering, tveksamma utbetalningar och bristande skötsel och kontroll över föreningens ekonomi. Till detta att det framkommit att investeringsbeslut tagits i föreningen utan att kommunens styrelser och nämnder gett sitt fulla godkännande.
Under Kenth Williamsson tid (2020–2023) som ordförande togs flera ekonomiska beslut som nu ifrågasätts av andra politiker. Kritiken riktas också mot den dåvarande styrelsen men även mot den nuvarande. Vidare har man inte lämnat in årsredovisning och verksamhetsberättelse enligt lagstadgad tidsfrist.
Kenth Williamsson hade det övergripande ansvaret som ordförande. Att skylla på ökade bränslepriser, inflation eller pandemin håller inte, särskilt inte när han nu går in i rollen som kommunstyrelsens ordförande. Kenth har även sedan han avgick som ordförande i föreningen, aktivt varit delaktig i att lägga förslag på ekonomiska satsningar till föreningen och driften av anläggningen.
”Föreningskrisen kastar skugga över både kommun- och oppositionsråd”
Det politiska landskapet i kommunen påverkas av den ekonomiska krisen i föreningen Movalla IP där två av kommunens nyckelpolitiker är inblandade. Det nytillträdda kommunalrådet Kenth Williamsson kritiseras för sin tid som ordförande i föreningen, samtidigt som det framkommer att det nya oppositionsrådet Jörgen Johansson sitter kvar i föreningens styrelse och därmed också bär ett ansvar för den pågående situationen.
”Hur påverkar detta trovärdigheten som kommunalråd respektive oppositionsråd?”
Frågan om Kenths trovärdighet som nyvalt kommunalråd har både varit och är ett hett debattämne, både bland kommunens politiker och bland invånare i samhället. Majoriteten som står bakom hans kandidatur, har inte gått ut och försvarat honom.
Kenth har alltid arbetat hårt för det lokala samhället. Att döma honom för föreningens utmaningar kanske är orättvist, särskilt när han inte längre är med i styrelsen, men han har aktivt varit med och stött satsningar i föreningen.
Frågan är om föreningskrisen kommer att få politiska konsekvenser kan nu bli högaktuell.
Under Kenths tid som ordförande fattades flera beslut som nu ifrågasätts, men kritiken riktas också mot den nuvarande styrelsen, där Jörgen som är det nytillträdda oppositionsrådet, sitter kvar. Vi menar att de båda politikerna bär ett gemensamt ansvar för föreningens misskötsel – och att detta påverkar deras trovärdighet i de roller de nu har tillträtt.
Jörgen är ett företagande kommunalråd som sitter både i styrelsen för en förening som samarbetar med kommunen och har samtidigt makt att påverka kommunala investeringar i en föreningsverksamhet. Detta är inget annat ett skolexempel på jäv. Det är inte bara en fråga om jäv, det är en farlig gråzon som öppnar dörren för misstankar om korruption och maktmissbruk. Även om det saknas konkreta bevis för direkt korruption i detta fall, skapar kombinationen av privata och offentliga roller en misstänksamhet som är lika skadlig som själva handlingen.
Att leda en kommun är ett betydligt större ansvar än att leda en förening. Om man inte klarar av det senare, hur ska man då klara av att hantera kommunens ekonomi framledes?
Oppositionspartierna har så här långt varit tysta, i alla fall utåt, men har ett ansvar att inte bara belysa problem utan också att presentera alternativa lösningar. Oppositionen måste i sin roll lyfta fram detta och kräva ansvar.
Kritiken borde var hård från oppositionens sida, men också internt inom berörda partierna borde frågor väckas om de båda politikernas ansvar.
”Fortsatt granskning väntar”
Medan föreningen försöker ta sig ur krisen och återfå förtroendet har det också inletts en granskning av hur den ekonomiska situationen kunnat bli så allvarlig. Föreningens ekonomi granskas nu av revisionen, och resultaten väntas bli avgörande både för föreningens framtid och för hur frågan kommer att påverka de två politikernas trovärdighet.
När vår tidigare kommunstyrelsens ordförande, Gert Jonsson, har försökt stoppa en granskning undergräver detta transparens och kan skapa misstankar om att något olämpligt pågår. Det kan också signalera att det finns något att dölja, vilket skadar förtroendet för både kommunstyrelsens ordförande och kommunens roll i detta. Ur ett etiskt perspektiv är det alltså tydligt att försöka stoppa en granskning av en förenings ekonomi strider mot flera grundläggande principer som är viktiga för förvaltningens integritet och allmänhetens förtroende.
För invånarna i kommunen väcks frågan om detta är en förvarning om framtida ekonomisk misskötsel på kommunnivå – eller om de båda politikerna kan använda krisen som en lärdom i sina nya roller
När en politiker placerar sig själv i en position där privata och offentliga intressen krockar, är det en skyldighet för kommunen att agera resolut. Gråzoner som denna är inte bara oetiska – de är grogrunden för systematiskt maktmissbruk och korruption.
Om kommunledningen är medveten om dessa förhållanden men ändå låter saken fortgå, är det lika allvarligt som själva jävsproblemet. Att tillåta denna typ av beteende sänder en signal om att makt och privata intressen tillåts väga tyngre än demokratiska principer och medborgarnas förtroende.
Både nyss tillträdda kommunstyrelsens ordförande och oppositionsråd borde omedelbart fråntas alla möjligheter att påverka beslut som rör föreningen, och en oberoende granskning borde tillsättas för att utreda om tidigare beslut fattats under jävsförhållanden. Krav om avsättningar kan vara en fråga för föreningsstämma inom Movalla IP.
”Föreningen SIS förtjänar mer”
Skillingaryds Idrottssällskap är en central del av ortens identitet. Föreningen har under mer än 100 år varit en viktig plats för sport och samhörighet. Engagemang och stolthet har medlemmar visat för att bidra till föreningens framgång. Denna förening behöver en stabil och trygg anläggning. Då de genom sin stora ungdomsverksamhet, främjar kamratskap och trygghet.
Jan Erik Aronsson (SD)
Thomas Axelsson (KD)