Årsredovisning: Fint betyg för året
Nyheter Vid kommunfullmäktige fanns ekonomichef Jörgen Hansson, personalchef Åsa Öhrn Boberg och verksamhetsutvecklare Camilla Wallin Kupfenberg med och presenterade året som varit. ”Arbetslösheten sjönk, rekordresultat, psykisk ohälsa minskat, anställda är i snitt 45 år och Stigamo ger nu pengar tillbaka”
Camilla Wallin Kupferberg, verksamhetsutvecklare;
– Det är en del av styrmodell där vi ska vara en plats för att göra skillnad. Fyra av de övergripande målen uppfylls delvis. Våra revisorer har påpekat att vi använder eftersläpande data. Vi har 16 delmål för uppföljning. Totalt uppföljs fyra av dessa. Hållbar utveckling, näringsliv och arbetsmarknad, trygghet. Om vi bara använder data för 2022 blir det försörjning och sysselsättning, kultur- och friluftsutbud.
De som inte uppfylls är energi och upplevda utbildningsmöjligheter, om vi bara använder data från året är det också bostadsförsörjningen som inte uppnås. De två nämndmål som inte uppfylls är inspirerande lärmiljöer samt att barn och elever ska ha en hög måluppfyllelse.
– Vi ligger över riket när det gäller bygglov, miljö/hälsa och livsmedel, som ingår i företagsärenden i SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) preliminära resultat för 2022. Vi mäter även upphandling och hur de företag som är i kontakt med oss, där vi också ligger över riket.
– När det gäller arbetslösheten så sjönk det och planade ut. Vi ligger lägre än län och rike. Unga som har arbete ligger vi bra till. När det gäller ekonomisk utsatthet lyser det grönt och fint på kartan. Vi har få andel som har ekonomisikt bistånd.
– Hälsocenter har under 2022 fått 83 remisser på fysisk aktivitet.
– Trygghetsmått; I gymnasiet är det ingen skillnad mellan ålder och kön. Det finns dock skillnader i yngre årskullarna. Trygg inom äldreomsorgen ser vi en lite sjunkande trend och det sjunker även runtom oss. Vi har väldigt hög andel män och kvinnor som känner sig trygga. Vi ligger över riket och det gäller att man känner sig trygg även när det är mörkt. Valdeltagandet sjönk och i veckan kommer detaljerad statistik men det har inte kommit ännu.
Personalchef Åsa Boberg Öhrn;
– Här har vi lyckats med ett mål gällande arbetsmiljö och hälsa. Från 2020 till i början av 2022 hade vi extremt stor sjukfrånvaro. Men under 2022 landade vi på ett snitt på 7,5 procent. Det är rätt lågt och vi hade en god sänkning. Vad är det då våra medarbetar i frånvaro till, sjukintyg. Den största delen har varit infektioner och förkylningar. Det som sticker ut hos oss är att den psykiska ohälsan har faktiskt minskat hos oss, trots att den egentligen ökat i samhället i stor. Vi får se om det här är något som håller i sig framöver. Lite glädjande siffror, dagsfärska siffror. Totalresultat på 6,9 procent och det är väldigt nära det resultat vi hade 2019. Vi ser också på våra stora förvaltningar att det är en dramatisk nedgång och ligger på samma nivå som 2019. Det går positivt framåt. Arbetsmiljö och hälsa ville vi ha en dubbelt så stor stapel på de tillbud, som kommer hända. Men rapporterade skador är fler än inrapporterade tillbud. Vi ska rapportera ett oj innan det blir ett aj.
– Fallskador har vi haft en del, det har varit en isig vinter. Hemtjäntspersonal som har skadat sig och fått frakturer. Hot från elever, psykosociala tillbud mobbing har ökat. Våld från elev, barn- och utbildningsnämnden har arbetat kring arbetet. Det här är inte en bra arbetsmiljö varken för elever eller lärare. Här arbetar man aktivt och det handlar om att utbilda våra medarbetare, skolan är också en arbetsplats och våra elever omfattas av arbetsmiljön.
– Friskvård har vi och vi har ungefär 40 procent av våra medarbetare som nyttjar vårt friskvårdsbidag, snitt under året på 875 kronor. Det är ett positivt resultat. Man köper tjänster från 98 olika företag eller föreningar. Övergripande mål där vi använder hållbart medarbetarskap, vi ska skapa förutsättningar för goda resultat.
– Kompetensförsörjning. Vi är en rätt ung kommun, 45 i medelålder. Vi har fler yngre än äldre. Tittar man på pensionsavgångar är det inte så många. Men vi har en personalomsättning där några kommer och några går vidare. Vi vill att fler ska jobba heltid. Från 2018 har vi gått uppåt i antalet som är heltidsarbetande.
Jörgen Hansson, ekonomichef, presenterar ekonomiska redovisningen;
– Vi har investerat 111 miljoner och når ett resultat på 105 miljoner kronor.
Utvecklingen är fin gällande befolkningen i kommunen. Vi har nästan varit ledande procentuellt ökning när det gäller befolkningen i länet. Stor ökning i tätorterna, framför allt i Vaggeryd. Vi har plockat in 88,8 miljoner kronor på exploatering industritomter. Nyttjanderätt exploateringsmark 25,9 miljoner kronor. Tillsammans har detta genererat till 114 miljoner och det påverkar resultatet.
– Kan vi göra några avsättningar och bädda för framtiden? Man tog ett antal beslut i kommunstyrelsen, bland andra pensionsskulden och det generera mindre kostnader framöver, järnvägsprojektet Y:et där vi knytit ett avtal med regionen att vara medfinansiering. Vi tog hela kostnaden på ett bräde och städa undan den medfinansieringen direkt. Vi har avsatt sju miljoner kronor till kommunens deponi och anläggningar och nu har vi 11 miljoner i den kassan. Soliditeten är ett viktigt mål för finansiell stabilitet, hur stark vi är, hur mycket vi tål att investera. Ett golv på 30 procent och vi har gått upp ganska kraftigt och vi har 40,2 procent. Det banar vägen för framtiden.
– Två tilläggsbudgetar har gjorts där det gäller inflation och hyror. Överenskommelse att hänskjuta 1 miljon till kultur- och fritidsnämnden. Ung och gammal kostar mest. Efter fyra år landade vi i måluppfyllelse gällande investeringar.
– Större investeringsutgifter finns på; Sörgårdsskolan, Fenix 2, Fenix 2, reinvesteringar på fastigheter, gator samt vatten och avlopp norr om travbanan, cykelvägen till Tofteryd, utemiljönm Hjortsjöskolan, vi har köpt lite mark också. Vi ser att norr om travbanan har vi sålt tomter för 11 miljon, Stigamo 80 miljoner kronor, Båramo 55 miljoner kronor, Gärahov 2 miljoner kronor.
– Vi har kommit fram till att exploateringsdelen på Stigamo, alltså det som ska säljas vidare tillsammans med de intäkter generat ligger plus på 77 miljoner kronor. Just nu har tekniska underskott när det gäller anslutningar, men det kommer intäkt framöver när anslutningar har gjorts. Just nu alltså 11 miljoner plus på Stigamo.
Vad tar överskottet vägen?
– Vi har amorterat 100 miljoner kronor. Vi ser också att vi har kunnat betala våra investeringar i Sörgårdsskolan och Fenix själva.
– Framöver ser vi positivt på trenden gällande befolkningsutvecklingen. På onsdag får vi ny data på inflationen och vi kan konstatera att det är ett problem när inflationen är hög, även den kommunala verksamheten. Vi ser att den är på väg ned i omvärlden där vi har euroområdet och USA. Vi ser här hemma att energipriserna går ner och vi ligger lite efter i cykeln.
Politikernas debatt angående årsredovisningen var klapp på axeln till samtliga, både tjänstepersoner, nuvarande och dåvarande samarbetskollegor och kommunfullmäktiges ledamöter godkände årsredovisningen.