Nyheter

Artikelserie: Tofteryd – Skjutfält, ödebygd, NEJ! Vad hände sedan?

Nyheter Var är vi idag 2024, 50 år efter den första Tofterydsdagen?

Skjutfältets yttre gränser har i stort sett varit oförändrade sedan dess, försvaret har gjort några fastighetsköp i söder runt Hagshultsbasen under senaste åren, och 2023 gjorde man ytterligare ett köp i fältets nordöstra hörn, något som man egentligen en gång lovat att inte göra. Inom själva skjutfältets gränser är de flesta hus och byggnader nu också förvunna. 1979 lägger man ner A6, och senare under året offentliggör försvarets fastighetsnämnd sitt förslag till regeringen ”ingen utvidgning av Skillingaryds skjutfält”.

Den 16 juni 1983 avslog också regeringen militärens ansökan om expropriation av de ca 80 hektaren skjutfältets nordöstra hörn, och därmed kunde den segdragna kampen avslutas. Något som verkligen borde firas och göra den 16 juni till en allmän flaggdag i hela vår bygd.

Kvar har vi den där så kallade bullerzonen eller influensområdet, något som påverkar hela bygden negativt, men också en sak som lätt kunnat lösas med hjälp av nån typ av bullerservitut, om det nu måste till något för att lösa knuten, för den här bygden har ju under flera hundra år levt i symbios med försvaret, och vi har heller inget emot att fortsätta leva i symbios med vårt försvar, vi vet vad som gäller, men då borde det också ges någonting tillbaka. Låt oss få bygga nya bostäder i de byar som funnits här i hundratals år, och förmodligen ännu längre än så, och är det något vi har koll på så är det historien, vi har både namn, födelsedata och historier om alla de män som en gång tjänat Sveriges försvar här ifrån bygden. Låt oss få bygga nya bostäder också för kommande generationer.

Den där lilla arbetsgruppen inom LRF som sedan ombildades 1974, och då blev till kommittén ”Vår bygds framtid”, på länken här kan man läsa om dess mål och sammansättning.

1984 Kärringoket

1974 skapades också Tofterydsdagarna, och man lyckades få Jönköpings Läns hushållnings sällskap tillsammans med Östbo häradsgille att förlägga sitt årliga sommarmöte till Tofteryd. Som historien kan berätta så blev detta till en otrolig framgång med ett antal besökare som överträffade all förväntan.

En stor del av grunden till första Tofterydsdagen är de två kolmilorna som restes i Ekhult och i en tidning stod då att läsa. ”Snart skall Tofterydsborna smida svärd av eget järn”.

och det järnet, det bet ……….

Tofterydsdagarna omformades efter hand som tiden gick, men bollen som nu hette ”Vår bygds framtid” har inte slutat rulla, den blev större och större gjorde den bygden starkare och starkare. 1991 startades förskolan Starkeborg i Starkeryd, 1992 bildades Tofteryds bygdeförening och 1998 kom Tofterydsrevyerna. Tofthagaskolan byggdes och har byggts till. Bygdeföreningen med revyerna, förskolan och skolan har sedan de startade upp sett till att ta väl hand om framtidens Tofteryds och Hagshultsbor, och nu 50 år senare är det fortfarande full fart och engagemang i Tofteydsbygden, mycket (eller förmodligen ALLT) tack vare den där lilla arbetsgruppen som till slut ledde fram till till ”Vår bygds framtid”.

Engagemanget i och för bygdens framtid har knappast falnat, och ”Vår bygds framtid” blev inte bara till en påhittad klyscha, utan till den miljö o verklighet som vi idag lever i.

Detta samtidigt som den gamla föreningen Tofteryds sockens Hembygdsförening blivit 90 år gammal, se dokument från uppstarten här på länken.

1974 var också året då Tofteryds och Hagshults socknars hembygdsföreningar blev ett, och under detta år omformades dessa bägge föreningar till Tofteryd-Hagshult Hembygdsförening. Att fylla alla de dessa starka människornas skor känns som snudd på en omöjlig uppgift, för de där dojorna känns så ”hiskeligt ”stora.

Men 90 åringen kämpar på och fortsätter sitt envetna jobb att bevara bygdens historia, 50 åringen befinner sig alltid i sina bästa år, och blir aldrig för gammal då verksamheten hela tiden fyller på med nya barn o ungdomar…

Välkomna till Skillingaryds Hembygdspark på nationaldagen. Välkomna till årets Tofterydsrevy i Nåthult, ”Alla tiders frisör, Välkommen in – Välkammad ut”. Nio föreställningar, med premiär i augusti.

Trevlig sommar och med vänlig hälsning!

/Tofteryds Bygdeförening Tofteryd – Hagshult Hembygdsförening, Maria Roos och Ken Frick

Glädjebeslut när försvarsministern öppnar för alternativa lösningar. Samlade för summering och utblick just som beslutet hade kommit. Från höger sitter Lennart Olsson, Hans Hultberg, Joel Andersson, Evald Andersson, Kenneth Åberg, som företräder fältbiologerna, samt Svea Andersson Stående kommunalrådet Allan Friberg.

Taggar

Dela


Lämna ett svar