Nyheter

Återremiss efter jämn fullmäktigevotering

Återremiss efter jämn fullmäktigevotering

Nyheter Återigen har kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun överraskat.

När handlingsplanen för den regionala e-hälsan skulle antas slog delar av fullmäktige bakut.
Voteringen som stoppade en beslutsprocess som redan inletts av socialnämnden slutade den här gången med votering i kommunfullmäktige.
Voteringen slutade 20-20 och en nedlagd röst sedan (SD)-gruppen och (V)-ledamöterna stött (S)-gruppens förslag om återremiss. En ledamot, Atcha Adinda (L) lade ned sin röst medan Göran Lemke (C) röstade med återremissförslaget. Å andra sidan gick Malin Claesson (S) och Fredrik Nord (SD) som redan röstat för ett godkännande av förslaget i socialnämnden mot sina egna grupper.
Detta förväntat harmlösa ärende inleddes med att Kenneth Åberg (S) som begärde ordet och föreslog återremiss eftersom de förtydligande handlingar som utlovats inför fullmäkttigemötet låg på borde först inför sammanträdet. Han begärde därför en kompletteringen av någon sakkunnig, vilket ingen i salen kunde utge sig för att vara.
Gert Jonsson(M) förklarade brådskan med beslutsfattande med att besluten skulle tas samtidigt, över hela länet. Socialnämnden hade  ju dessutom redan fattat beslut i frågan.
Men när Jan-Olof Svedberg (SD) gick fram och stödde förslaget om återremiss stod det klart att det skulle bli en sådan.
– Vi kan inte ta beslut med detta bristfälliga underlag i en fråga som gäller så stora kostnader, sa han.

Bakgrunden är enligt de ofullständiga handlingarna följande:
”Prognoser för framtiden pekar på ett större antal äldre än vad vård och omsorg har att stötta idag, och en samtidig brist på omvårdnadsutbildad personal. Hela samhället genomgår samtidigt en digitalisering. Fler och fler äldre använder teknik i sin vardag. Socialtjänsten har redan, och får efterhand, ökade förväntningar på sig att invånare/brukare/klienter ska kunna nå socialtjänsten/vården/omsorgen digitalt.
eHälsa handlar om hur framtidens vård och omsorg som helhet ska fungera och förbättras med hjälp av digitala verktyg och e-tjänster i säkra processer. eHälsa innebär att utveckla verksamheten med hjälp av digitala verktyg till stöd för personal, brukare, invånare och beslutsfattare”.

Dela


Lämna ett svar