Återskapa balans med Kinesiologi
Nyheter Lillemor ”Lillan” Palander är utbildad Kinesiolog och har startat egen firma. Hon behandlar kroppen för många olika symtom.

Linda Carlsson och Lillan Palander på Friskvårdsknuten i Vaggeryd.
Kinesiologi, vad är det, tänker många. Det visste inte jag heller innan jag provade på att besöka Lillan i det mysigt inredda rummet på Karlavägen i Vaggeryd. Hon är inhyrd i ett av rummen på Friskvårdsknuten hos Linda Carlsson som driver gym och erbjuder olika behandlingar sedan flera år tillbaka.
Kinesiologi är en manuell neurofysiologisk terapi som utvecklats av amerikanska kiropraktorer, grundad i medicinsk gymnastik, traditionell kinesiologi och fysioterapi från början av 1800-talet i Sverige. Ordet ”Kinesiologi” kommer från grekiskan och betyder ”rörelse-lära” (kinesis och logos). Många tror att det handlar om Kina men det som i så fall har med Kina att göra är att man kombinerar urgamla kinesiska akupunkturlagar och österländsk kunskap om människans inre och yttre energisystem.
Lillan avslutade under förra året sin ettåriga utbildning på Svenska Kinesiologiskolan i Stockholm och snart ska hon även fortsätta med andra året vid sidan av sin verksamhet. Hon är även utbildad käkledsterapeut.
– Jag behandlar strukturellt, energimässigt och med näring. Jag testar alltid in kroppen om hur den vill bli behandlad och ofta blir det lite av varje, berättar Lillan.
Vad menas med strukturellt?
– Jag jobbar med olika muskeltester och punkter på kroppen som går till olika organ, körtlar, meridianer och muskler. Det kan vara så att man har haft ont i en muskel länge, man har varit hos sin sjukgymnast och gjort sina övningar och kanske har ätit antiinflammatoriskt och det ändå kanske inte har hjälpt. Då kan det vara att man behöver näring till muskeln eller att det sitter kvar i muskelminnet. Jag jobbar med alla typer av trauma och det sätter sig gärna i muskelminnet. Då gäller det att hitta det och det är inte alltid så lätt. Det hittar man ofta en obalans i över- eller underenergi på den punkten. Kan man balansera upp det så blir det mindre i ryggsäcken och kroppen får lättare att läka, fortsätter hon.
Några exempel på problem som blivit bättre med kinesiologi:
- Huvudvärk, ont i nacke, axlar, händer, höfter, knän, fötter.
- Matsmältningsbesvär, allergier eller överkänslighet.
- Funktionella störningar/besvär i alla de inre organen eller i hela hormonsystemet.
- Sömnproblem, fobier, beroenden/missbruk, depressioner.
- Läs- och skrivsvårigheter (dyslexi), inlärningsbesvär.
- Prestationshöjning för idrottare inom alla typer av sporter.
Vilken typ av människor behandlar du?
– Alla åldrar utan barn under åtta år och jag får inte heller behandla människor som har cancer.
– För många år sen sa jag till mig själv att någon gång i framtiden ska jag bli Kinesiolog, efter att vi blivit hjälpta av en kvinna i Jönköping, som är Kinesiolog. Nu är jag där efter mycket svett och tårar men mest glada skratt. Jag hoppas och drömmer om att få hjälpa många barn och ungdomar, men även vuxna som inte mår bra nu och i framtiden. Ibland behövs den traditionella vårdapparaten och jag hoppas på ett samarbete i framtiden med regionen och tandläkare vid bett och spänningsproblem i käkled.
– Nu kan jag jobba med signalsubstansernas hormoner som är kopplade till ämnen som våra kroppar måste ha, det vill säga fetter, vitaminer, mineraler och aminosyror. Om det finns en obalans i dem blir nervsystemet desorienterat och man orkar inte vara ”sig själv” för att energin tryter.
– Med små medel skulle man kunna förändra ett dåligt mående till ett glatt mående. Välkommen till mig för att prova på! Det är bra att veta att alla behandlingar sker med kläderna på, att jag har just nu öppningserbjudande och att man kan använda sig av sitt friskvårdsbidrag hos mig, avslutar Lillan.