Nyheter

”Att uppfinna den djupa tallriken”

Nyheter Med denna rubrik kritiserar kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) oppositionsrådet Kenth Williamsson för att lägga motioner i ärenden där beslut redan är fattade. Här följer Gert Jonsson debattinlägg

Gert Jonsson

Oppositionsrådet Kenth Williamssons (s) innovativa förmåga i motioner som han lägger i Kommunfullmäktige är milt utryckt begränsade. Att gång på gång lägga motioner i ärenden som redan är igångsatta och även avgjorda ter sig märkligt och det är väldigt svårt att fatta poängen med detta förfarande.

När Kenth sedan dessutom redogör för sina motioner i Kommunfullmäktige så presenteras det som han har uppfunnit den djupa tallriken.

Nu senast var det lägenheter på Talludden och Sörgården som Kenth motionerade om. Denna fråga har diskuterats direkt i mars när vi fick kunskap om uppsägning från Socialnämnden. Vi har haft den i presidiéberedning och i kommunstyrelsens arbetsutskott. Och ett enig ksau har dessutom fattat beslut i frågan att hyra ut. Inriktningen på uthyrningen är ungdomar i studie eller arbete eller företag med verksamhet i vår kommun och som är i behov av lägenheter för arbetskraft. Alltså är Kenths motion redan verkställd innan den läggs.

Vi har dessutom en redan tidigare motion inlämnad om Talludden av Lennart Karlsson som ska beredas. Denna motion har jag respekt för att den innehåller en ny inriktning. Denna motion ligger alltså före i kön och ska beredas.(min uppfattning i denna motion klargör jag när den kommer upp i ksau)

Kenth har dessutom i Kommunfullmäktige motionerat om att arbeta med Agenda 2030, finns tidigare som mål i budgeten för 2018. Dessutom en motion om arbetet med att säkerställa arbetet på Socialförvaltningen. Även där var arbetet redan i verkställighet.

Rätten och möjligheten för en ledamot att i Kommunfullmäktige lägga en motion är reglerad i lag och ska givetvis inte ifrågasättas. Men själva grundtanken med en motion är väl att tillföra något litet nytt och inte direkt kopiera från pågående och verkställt kommunalt arbete.

För egen del kan jag leva med detta förfarande. Motionerna i sig är ju väldigt lätta att bifalla eftersom det redan är igångsatt. Men det skapar ju en väldigt stor byråkrati med allt medarbete detta innebär för våra tjänstemän som gång på gång ska utreda det som redan är igång.

Kenth liksom undertecknad är ju som heltidsarbetande politiker de som har mest information och kunskap om pågående arbete och pågående frågor och har en stor möjlighet att påverka. Vill man vara effektiv där så ”spelar man väl in” sina synpunkter när vi har våra möten i dessa frågor.

Nu sist på KF la Kenth en interpellation i arbetet med heltid för våra anställda. Alla nödvändiga beslut är tagna och detta är också under verkställighet. Vi har fått pågående arbetet återrapporterat vid flera tillfällen i förhandlingsdelegationen där både jag och Kenth sitter i.

Jag har tillit till de tjänstemän som fått uppdraget att verkställa de politiska besluten. Väldigt mycket är på gång i vår kommun och de finns inte budgetutrymme att anställa fler tjänstemän som verkställer politiska beslut. Så det vore nog klädsamt om Kenth gav ledande tjänstemän möjligheten att ägna tid åt att just verkställa politiska beslut istället för att ständigt utreda och bereda redan igångsatt arbete.

När det gäller heltid så är det väl enklast att ställa frågan till Personalchefen om hur långt arbetet har kommit eftersom det är där verkställigheten ligger. Alla nödvändiga politiska beslut är tagna i frågan och jag ser inte som Kenth vitsen i att fatta samma beslut i samma fråga vid flera tillfällen.
Gert Jonsson Kommunstyrelsens ordförande (m)

Taggar

Dela


Lämna ett svar