Åtta miljoner till kommunen
Nyheter Vaggeryds kommun kan räkna med att få drygt åtta miljoner kronor nästa år från regeringen till asyl- och flyktingmottagning men också till annat: ”För att skapa långsiktiga planeringsförutsättningar för kommuner och landsting tänker regeringen föreslå att tio miljarder kronor ges till kommunerna under 2017 och framåt”.
Länets kommuner får sammanlagt nästan 317,5 miljoner nästa år. Jönköping får mest , nästan 78 miljoner medan andstinget får nästa 92 miljoner. Det innebär sammanlagt drygt 409,3 miljoner till länet.
Gnosjö får dubbelt så mycket som Vaggeryd ,17,1 miljoner medan Värnamo får 19,8 miljoner.
Pengarna till kommunsektorn kommer dels att fördelas på samma sätt som via det kommunala utjämningssystemet(kronor per invånare), dels med hänsyn till antalet asylsökande och nyanlända. Av de tio miljarderna får kommunerna nästan tre kronor per invånare och sju per asylsöknade/nyanlända. 2021 fördelas pengarna i förhållande till invånarantalet.
– Det är väldigt mycket pengar och är ett otroligt bra tillskott till kommunen, säger det socialdemokratiska oppositionsrådet Kenth Williamsson.
– Detta är ett otroligt bra tillskott för att kunna utveckla välfärden i Vaggeryds kommun. Vi har ett stort behov av att anställa fler personer i välfärden, och med de här pengarna kan vi få fler lärare i skolan, mer personal inom äldreomsorgen och fler som arbetar inom socialtjänsten, säger Kenth Williamsson.
Satsningen om tio miljarder årligen till kommuner, regioner och landsting är den största höjningen av statsbidraget sedan mitten av 90-talet.
– Detta ger oss möjligheter att öka kvaliteten i välfärden och det är ett tydligt trendbrott jämfört med den borgerliga regeringens skattesänkningar och neddragningar. Den tidigare förda politiken ser vi nu resultatet av med ökade sjukskrivningar, säger Kenth Williamsson.
Av det tillskott som fördelas per invånare erhåller kommunerna 70 procent och landstingen 30 procent. Av det tillskott som fördelas med hänsyn till antalet asylsökande och nyanlända får kommunerna 80 procent och landstingen 20 procent.
Den beräkning som gjorts är dock preliminär och kommer att uppdateras inför den slutliga fördelningen 2017 eftersom beräkningarna grundas sig på statistik som kommer att uppdateras under året.
– Den generella välfärden är en grundbult i den svenska modellen och att satsa på den ligger in linje med socialdemokraternas mål och att utveckla den modell som under flera år byggt Sverige starkt, säger riksdagsledamoten Thomas Strand från Vaggeryd som också han gläds över regeringens satsning.