Nyheter

Avgift för hemsjukvård

Nyheter Nu införs en avgift för hemsjukvården i kommunen

Det har tidigare diskuterats om en avgift som skulle ha varit införd, men kommunen har avvaktat för att få liknande regler som grannkommunerna.

Nu har socialnämnden beslutat om en avgift för hemsjukvården på 300:-/månad, och det är kopplat till och kontrolleras mot maxtaxan. Maxtaxan är det belopp som kommunen kan debitera en person varje månad. I maxtaxan ingår även avgift för till exempel hemtjänst och trygghetslarm och kommunen kan debitera maximalt 2089:-/månad från och med årsskiftet.

Vad den faktiska avgiften blir för varje enskild individ beror på dennes inkomst, förbehållsbelopp och avgiftsutrymme samt om personen redan har insatser för till exempel hemtjänst. Det innebär att de som redan idag uppnått gränsen för högkostnadsskyddet (maxbelopp/maxtaxa) inte kommer att få någon ytterligare kostnad per månad.  

Om man blir beviljad hemsjukvård under en kortare period än en månad får avgiften uppgå till, enligt Socialstyrelsen, högkostnadsskyddet dividerat med 30 som då motsvarar 70:-/dag.

Enligt den överenskommelse som träffats mellan regionen och länets kommuner så innefattar hemsjukvårdsbegreppet medicinsk utredning, behandling och omvårdnad samt förebyggande arbete, habilitering och rehabilitering. Insatserna ska föregås av vårdplanering.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Avgift för hemsjukvård

Håller fullständigt med Bosse!
Bra formulerat och sant, från första till sista raden…Dessvärre…
Mkt bra rutet.

Det ska finansieras via skattemedel, det verkar ju ha funkat hittills, och jag tycker det borde gå att förvänta sig också, vi har världens högsta skatter, men pengarna räcker aldrig till ändå?
Man går till läkaren på VC, och idag betalar man 250kr för 20min, tills högkostnadsskyddet går in vid 1200kr, därefter är de inte långt kvar tills högkostnadsskyddet har gått ut med tanke på hur lite tider som finns på VC, då ska man betala 250kr igen fram tills högkostnadsskyddet täcker in igen.
Så vi betalar 250kr fast vi har ”fri sjukvård” med en sjuk timpenning med tanke på att en läkare kanske hinner med 2-3 personer = 500-750kr/timmen!!!
Sedan är det alldeles för ofta läkare inte tar folk på allvar, av egna erfarenheter samt andra. Man löser helt enkelt inte problemen, man sopar dom hellre under mattan, eller kör ”ta en Alvedon” eller några meningslösa behandlingar för att mjölka pengar, allt för ofta utan resultat och rätta kunskapen.
Det är bättre man blir skickad till en specialist direkt, tyvärr också allt för ofta utan resultat, men dom kan sin sak iallafall, och det är huvudsaken = mindre besök, snabbare behandling = mindre vårdköer, mindre besök = billigare i längden.
Tycker verkligen inte vi har en sjukvård att skryta med!

Åter till sjukvård i hemmet, har man tex jobbat ett helt liv, ska man också kunna lita på samhället. Man höjer ett bidrag, och tar tillbaka på något annat, det är ju lurendrejeri rakt igenom.
Dra ner kostnaderna på något annat, eller se över vart pengarna tar vägen, gör om gör rätt.! Majoriteten i Vaggeryds kommun använder inte välfärden i någon större utsträckning, man åker på vägarna till och från jobbet, och kanske för att ta sig till Jönköping eller handla mat i stora drag, barnen till skolan. För aktivitetscenter och butiker kryllar det ju inte direkt av. men ändå finns inga pengar?
Stryp flödet från dom som kommer hit av ekonomiska själ, som inte vill jobba, som inte vill vara en del av samhället, subventionerade jobb . Så vi kan satsa lite pengar på dom sjuka, på dom skötsamma, och våra pensionärer och utveckling av kommunen, barnen.
Vad är nästa steg, ska vi betala polisen för utryckning också? För det går ju inte lita på att det kommer någon Polis inom kort varsel, eller att pensionärerna har råd med medicin, eller att man får rätt sjukvård, lagade vägar i tid, allt för sällan skottade vägar, tandvård för 50kr till folk som aldrig har lyft ett handtag för Sverige. Inte konstigt folk går runt och blir förbannade.
När det kommer till ekonomin, pratar man bara låg statsskuld, men man pratar aldrig om hur den privata sektorns skulder ser ut, både bostad och bil, resor mm och hur sjukt skuldsättningar har dragit iväg, och hur dålig tillväxt vi har. Ekonomin är dopad på och låga räntor, samt högkonjunktur ändå lyckas folk inte spara ihop!
Kolla på våra stackars pensionärer, Dom har råd med hyra, och mat. Då är det ändå en mobilräkning som ska betalas, försäkring, tv licens, mediciner, tandvård, läkarbesök. Hur ska man klara det på 8-10.000kr i månaden?? När man kanske har en hyra på 6.000kr idag.
Ändå ska det höjas avgifter eller skatter konstant. Vi betalar skatt på vår lön, moms, fordonsskatter, skyhöga bensin/dieselskatter, lika så företagen betalar massor av skatt. Så hur kan pengarna inte räcka till lite drygt 13.000 personer?

Faktum är att Sverige har inget fungerande system att ta hand om och hjälpa multisjuka 90-åringar. I år har jag åkt fram och tillbaka till 3 sjukhus och 7 läkare. Bara sjuktaxi måste ha kostat kommunen tusentals kronor.

Håller med föregående. Man är snart uppe i högkostnadsskyddet. Har åkt till en vårdcentral i snart i 2 år 2ggr. i veckan. Åkt sjukbil, långa väntetider när man ska hem 1 till 1/2 timme. Nu efter så lång tid har jag fått hemsjukvård. Det är högkostnadsskydd på sjukbilen men innan det träder i kraft så måste jag betala över 2000 kr.

Ni som är emot avgift hur tänker ni att den vården ska finansieras? Varför går det bra att betala på vårdcentralen men inte när sjuksköterskan gör hembesök?

Avgift för hemsjukvård. Glöm inte att dom på 30- och 40-talet har byggt upp vårt samhälle. Jag tycker det är fel att ta betalt för allt… Men ni ska tydligen ta varje krona ni kan av våra brukare. Att ni inte skäms…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *