Avgiftsfri juli slopas
Nyheter I förskola och fritidshem har det tillämpats en avgiftsfri julimånad för vårdnadshavare. Men om föräldrar har semester en annan tid på året, eller studerar under vecka 25–33 och barnen är på förskola eller fritidshem har avgiften erlagts. – Vi gör inte lika för alla, därför tar vi bort avgiftsfri juli, menar Marijo Corkovic (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden….
Vid senaste sammanträdet hos nämnden informerades kring rutinerna för avgiftsfri juli samt att ta bort densamma. Marijo Corkovic (S);
– Den är inte likvärdig helt enkelt. Om föräldrarna har semester en annan tid på året, och inte de veckorna som finns i nuvarande tillämpningsbestämmelserna, så får dessa föräldrar betala avgiften 12 gånger per år, alltså varje månad. När man har ett abonnemang betalar man varje månad och det är samma som med andra kommunala avgifter, såsom vatten- och avlopp, soptömning med mera. Vi har helt enkelt inte råd att ha kvar den längre.
Hur mycket sparar nämnden in på denna åtgärd?
–1,4 miljoner kronor, svarar Marijo Corkovic (S) och vice ordförande Carl Johansson (M);
– Vi vill lägga dessa pengar på annat. Det ska gå till vår verksamhet, kanske en mattelärare eller kosten. Ingen annan kommun i länet har haft den här möjligheten med avgiftsfri juli i förskola och fritidshem.
Avgiften i förskolan och fritidshemmet beräknas på hushållets gemensamma årsinkomst. Via reformen med maxtaxan som infördes 1 januari 2002 finns ett avgiftstak i förskola och fritidshem för hur hög avgift en kommun får ta ut. Maxtaxan innebär att föräldrarnas del av finansieringen av omsorg kraftigt reducerades.
I barn- och utbildningsnämndens tillämpningsbestämmelser för förskola och fritidshemmet så har det angetts att ”platsen i barnomsorgen betraktas som ett abonnemang och därför minskas inte avgiften om barnet inte utnyttjar sin plats alla dagar” och att avgift för omsorg tas ut för 12 månader. Men, utifrån politiskt beslut så står det också att om barnet inte har någon omsorg under minst 4 veckor under perioden vecka 25–33 utgår ingen avgift för juli månad.
Arbetslivet följer inte längre normen med industrisemester under juli då såväl industri som annan verksamhet har mindre eller inget uppehåll under sommaren. Kraven på flexibel semester och att ta ut den under andra tider än sommaren har ökat. Förvaltningen ser också ett fortsatt problem med dagens regler då de särskilt gynnar de grupper av föräldrar som har möjlighet att ha minst fyra veckor semester under sommaren. De grupper som kan vara missgynnande är föräldrar som jobbar inom verksamhet där man har svårt att få ut fyra veckor semester under sommaren, exempelvis inom vård och hemtjänst. Ett annat exempel är studerande på Sfi där verksamheten endast har uppehåll under tre veckor i juli.
Den avgiftsfria julimånaden i förskola och fritidshem har levt inom kommunens gränser en längre tid och var då ett politiskt beslut. Nämnden var inte riktigt eniga i frågan och votering begärdes vilket föll ut med att avgiftsfria månaden skulle slopas med röstsiffrorna 10–1. Den nya policyn, att vårdnadshavare betalar för sitt abonnemang 12 gånger om året, en gång i månaden, börjar gälla vid nyåret, så nästa julimånad debiteras avgiften som andra månader på året.
Frågan är när ska politiker själva dra ner på sina kostnader för ni har stora arvoden också. Vore intressant att se att ni själva bidrar till att spara
Då kan ju även kommunen sluta stänga fritids, skolor och förskolor på planeringsdagar. Vissa föräldrar har inte möjlighet att få barnpassning och blir då utan inkomst. Ibland är det även dålig information om dessa stängningsdagar. Missar man att lämna in att man behöver omsorg dessa dagar ”trots att man arbetar heltid” varje dag så får man ta ledigt från jobbet raskt och bli utan inkomst den dagen. Så kan kommunen fokusera på att lösa så att personalen delar upp sig under dessa planeringsdagar. För oss ensamstående så är den avgiftsfria månaden en månad vi ser fram emot, där vi kan göra något extra kul med barnen. Riktigt dåligt detta. Betala för en månad för att hålla en plats man inte nyttjar den månaden om man nu faktiskt har semester på ”industriveckorna” som fortfarande existerar på industrierna där vissa av oss föräldrar arbetar!
Detta är bara ett ytterligare sätt att få in pengar till kommunens verksamhet. I dessa tuffa tider blir det de som har det tuffast ekonomiskt som blir drabbade.
Man kan ju ifrågasätta politikernas höjda arvoden i dessa kristider. Har minne av att de höjdes väsentligt efter senaste valet. Borde inte förra ersättningsnivån bibehållits för att spara pengar till verksamheterna?
Oj så många egoister det finns som skriver här. Var är alla ni som inte har semesterledigt i juli? Inte får ni avdragen taxa vid semestern i maj, juni eller augusti? Hur många kommuner har avgiftsfri sommarmånad? Nu äntligen blir det rättvist. Jag håller med ensamstående att det blir mindre pengar till sommarkul saker. Men du kan väl istället föreslå att det blir ännu fler avgiftsfria aktiviteter för barn under sommaren? Skriv ett Vaggerydsförslag! Gnäll lönar sig sällan. Bra förslag lönar sig bättre.
Återigen eyy ej genomtänkt beslut som drabbar föräldrar och leder till till sämre arbetsvillkor för fritids- och förskolepersonal. Ska vi betala den ”fria månaden” framöver antar jag att sammanslagning också ska avslutas och barnen inte blir tvungna att byta förskola/fritids under sommarveckor.
Så kära politiker, upp till bevis att ni tänker på barnen och deras bästa samt vill bli en familjevänlig kommun.
Suck, dagens politiker alltså.
Det rättvisa borde väl i så fall vara att de som annan tid på året utnyttjar semester 4 veckor sammanhängande får sin avgiftsfria månad då?
Nej detta är bara ett snålt sätt att få in pengar för en månad där få går på förskolan/fritids. Sammanslagningar sker, med lägre kvalitet och trygghet för barnen. Och full betalning för de som är lediga.
Finns andra saker att se över som maxtaxan och avgift i procent baseras på hushållets inkomster. Hushåll med inkomst betalar betydligt mer i avgift /vuxen än personer med två inkomster/vuxna.
Då kan kommunen stå för frukten i skolan,
Den som de äter under fruktstunden på skoldagarna. Eftersom barnen ska ha med sig frukt varje dag, som föräldrarna ska stå för. Riktigt dåligt att ni väljer att slopa detta i tider som dessa.
Men snälla ni.
Mitt under dessa fattigtider så slår ni på de som har det svårast i samhället
Att ha barn på fritids är ingen abonnemang och hur kan man jämföra detta med sophämtning?
Föräldrar som inte har behov under de semesterdagar kan väl lägga pengarna på sina barn.
Hur ska de göra som är ensamstående? Ekonomiskt så har de det redan tufft och varje räkning som går att undvika är välkommet.
Jag hoppas verkligen Marijo att du redovisar var dessa pengar har gått till, vem denna nya mattelärare är och hur kosten har förändrats.
Har inga problem med att betala 12 månader men ska även landsbygdens förskolor ha öppet 12 månader om året? Eller där gäller industrisemesterns normer fortfarande?
Intressant…
Då kanske ni i politiken också ska fundera över allmän förskola. I övriga kommuner är det avgiftsfritt från september det året barnet fyller 3 år. Barnet följer då skolåret med lovdagar.
När man i kommunen ansöker om en allmän förskoleplats finns det två alternativ:
Alternativ ett (som man blir tilldelad): allmän förskoleplats, du går 15 timmar i veckan även på lovdagar och/studiedagar och ledig semesterveckorna 28-31. I juni och augusti får du då en faktura eftersom du gått på lovdagar med mera.
Alternativ 2 (måste man ringa in och be att få):
Då är det som i andra kommuner, helt avgiftsfritt och du följer skolans läsår med ledighet med mera.
Funderar över varför det finns ett speciellt alternativ i vår kommun. Ännu ett sätt att få in lite pengar på?
Men hur tänker ni? Som ensamstående till 2 är pengarna från den avgiftsfria månaden det enda vi ar att utnyttja till något roligt under sommaren!