Avmattning men inte nattsvart
Nyheter Sören Karlsson från Arbetsförmedlingen och Frida Boklund från Företagarna redogjorde för marknadsläget under fredagens frukostmöte.
Arbetsförmedlingen med Sören Karlsson besökte frukostmötet på Isakssons i Hok under fredagsmorgonen.
– Länet klarar sig hyggligt jämfört med övriga landet. Arbetslösa i kommunen var under oktober månad 4,9%. Habo och Mullsjö är alltid bäst i siffrorna men vi ligger hack i häl. Höglandet har lite större bekymmer än vad vi har. En faktor vi tittar på är nyanmälda platser. Vi ser en avmattning och den har varit ända sedan vecka 16 – 17, då det började att dippa av lite. Vecka 33 – 34 började röra på sig och det är sånt vi inte tycker om. Det är ett uttryck för en konjunktur som börjar mattas av. Vad det beror på vet vi inte, men lyssnar vi på alla institut är det signaler på att alla känner en avmattning. Är det en katastrof vi står för eller är det bara en normalisering av det som varit i den extrema högkonjunkturen?
– Långtidsarbetslös är man när man har varit utan arbete mer än 12 månader. De börjar också öka här. När konjunkturen går ner är det extra problematiskt att få jobb om man står längre från arbetsmarknaden. Svårt för ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden och vi kan hantera det här tillsammans med Arbetsmarknadsenheten, vi sitter inte bara att tittar på.
– Från vecka 31 har arbetslösheten stigit mycket i åldrarna 18-24 år. Det stormar kring arbetsförmedlingen och, som alltid, blåser det alltid mest i toppen. Reformeringen ska göras 2021 och det är tajt tidsplan. Det berör inte oss så mycket här i Vaggeryd. Vi kan inte sitta här och vänta på vad som händer. De vill ha matchning med privata aktörer vilket nu provas i Oskarshamn. Jag funderar utifrån som en arbetsgivare. Jag träffar många som vill ha en kontakt och det ser man en fara i detta, avslutar Sören Karlsson från arbetsförmedlingen.
Frida Boklund, regionchef för företagarna i Jönköpings län.
– Vi är en organisation för och med företagare. Vi jobbar med nätverk och omvärldsanalys. 99,4% av Sveriges företagare är små, det gäller förstås inte Vaggeryd, ni har många som har fler än 50 anställda om vi jämför er kommunstorlek. När man pratar om beslut så handlar det oftast om de stora företagen. Det är viktigt att tänka på att de små företagen levererar på en stor marknad, världsmarknaden.
– Vi ser att det är en tydlig avmattning. Det händer saker på marknanden vilket alla internationella rapporter visar. Växlar ner 3% detta och nästa år. Jag tror inte att den blir någon krasch. Det finns ingenting som tyder på att det blir nattsvart. I världen är det just nu två vita medelålders män som styr. Vi har krokat arm med EU och vi vet inte hur det kommer att gå. Hongkongaffären gör att Trump är oberäknelig.
– Sverige är i förändring, våra stora företag växer inte mer. Vi måste ha de stora för att de små ska finnas. Tjänstesektorn växer och industrin håller på att bli från järnkraft till järnkraft. Vi måste lära oss att förpacka, att vi inte förstår vad automatiseringen gör? Vad händer när alla gör mutter och skruvar i sina 3D-skrivare och hur kan vi använda vår klurighet? Det är tydligt just nu och här händer saker. Vi ser att folk byter jobba vännerna finns på social medier, folk läser inte tidningar längre, man måste bredda sin omvärldsanalys. Sverige är ett av världens mest konkurrenskraftiga länder att samarbeta med.
– I länet ser vi att tillväxten på jobb har ökat i alla sektorer. Stora företag driver offentliga sektorn och småföretagarna. Så här ser det inte ut i andra län. Orderutvecklingen hade en dipp 2019. Man kunde se det innan sommaren att vi tappade några ordrar, men det gjorde ingenting då man inte tackar nej längre till ordna. Prickade linjen är nu och stämmer ganska väl, man tappar lite och man kanske är lite pessimistisk Lönsamhetsutvecklingen är positivt. Man tror att man tjänar mer pengar framöver. Både riket och länet följer varandra. Hur många fler säger att det går bra, att ligga i topp i flera år i rad är svårt, men det har vi gjort i länet.
– Det har varit väldigt hett. 46% av länets företag har tackat nej till mer jobb. Bra om man jämför med året tidigare. Vi har frågat om man ser några expansionsutsikter, ja det kan man göra, man ser nya affärer. Mer än hälften av företagaren i Sverige kan se nya affärer. Svårt att hitta folk, lagar och myndighetsregler är betydligt större i länet än övriga Sverige. Man känner sig hindrad i sitt sätt att driva företag. Det är en ökning sista halvåret. Från länet har det rusat i frågor och det måste vi bryta ner, är det någon särskild kommun det ökar? Det är ett hinder att komma framåt. Företagare gillar inte osäkerhet, men vill veta spelplan. Jobben skapas här. Kompetensförsörjningen är en stor fråga. Rätt kompetens har vi pysslat med de senaste 20 åren. Vad handlar det om? När vi säger att det är svårt att hitta rätt kompetens, vad är det då vi tänker på. 43% har det svårt att hitta rätt kompetens. Våra större verk i länet måste odla attraktiva, kultur, ska människor trivas här och ska vi sysselsätta med rätt folk så är det här jätteviktigt.
– Mest timmar på kontoret gäller inte längre. Varför stannar talangerna? Vi kan se att det handlar om utmaningar/ansvar 65%, företagskultur 20%, bra ledarskap 16%, trevliga kollegor 12%, möjlighet till ägande 10%, lön 3% utbildning 0%.
– Man ska inte agera lågkonjunktur förrän man ser det själv, avrundar Frida Boklund.
Frida Boklund visar de två männen som styr...