Nyheter

Åter tillåtet att bada i Hjortsjön

Nyheter Vaggeryds kommun har upphävt förbudet mot att bada i Hjortsjön.

Vaggeryds kommun har upphävt förbudet mot att bada i Hjortsjön. 

På grund av algblomning i sjön gick Vaggeryds kommun under förmiddagen ut med en avrådan från att bada i sjön. Vi har pratat med Max Lindenmo Linck som jobbar på Vaggeryds kommun. Han berättar:

– Det gjordes en provtagning den 17 juni och vid den så noterades en viss förekomst av algblomning. Vi har också fått in uppgifter från privatpersoner som ser att det ser ut som algblomning i Hjortsjön. Det är inte samma anledning som i Linnesjön, där det handlade om bakterier. Även om man inte ser alger så kan det förekomma toxiner om det har varit algblomning och det har försvunnit så kan det ändå vara hälsovådligt att få i sig vattnet.

– Det finns två olika kategorier för avrådan. Antingen handlar det om algblomning då handlar det om toxiner. Det andra är när vattnet anses otjänligt, då handlar det om bakterier. Så vattenprovet från Hjortsjöns vatten är tjänligt så det är ingen bakterieförekomst men däremot är det algförekomsten som ställer till det. På havs och Vattenmyndighetens sida kan man läsa om varje badplats. 

Vaggeryds kommun skriver nu på sin hemsida:
Kommunen har noterat att det förekommer algblomning i Hjortsjön i Vaggeryd. Bad avrådes då detta kan innebära en hälsorisk.

Algblomning
Vid algblomning finns det förhöjda mängder alger i vattnet. Algerna kan producera toxiner som kan innebära risk om man får i sig vatten. Därför ska man undvika att bada vid pågående algblomning. Vattnet får inte drickas eller användas till matlagning då toxinerna inte förstörs när man kokar vattnet. Toxiner kan förekomma även några dagar efter att algblomning har upphört, så avrådan från bad kan kvarstå även om det inte syns alger i vattnet. Barn och djur är extra känsliga. De ska varken bada, vara vid strandkanten eller dricka vattnet när det är algblomning

Vaggeryds kommun sätter under dagen upp skyltar om ”avrådan från bad” på badplatsen. Avrådan gäller till dess kommunen bedömer att det inte längre finns en risk för badandes hälsa.

Fortsatt övervakning
Kommunen följer upp förekomsten av algblomning och meddelar via kommunens hemsida när avrådan från bad hävs. Kommunen tar inte prover för att analysera algblomningen eftersom det tar flera dagar att få svar på om algerna är giftiga. När svaren väl inkommit kan situationen med alger i vattnet se annorlunda ut än när provet togs.

Däremot genomförs provtagning av badvatten för analys av bakterier och detta fortsätter under juli och augusti.

Uppdatering klockan 14.54:

En ny kontroll visar att vattnet vid Hjortsjöbadet är okej att bada i igen. Mot den bakgrunden har Vaggeryds kommun beslutat att upphäva förbudet och det är fritt fram att bada i Hjortsjön igen.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Åter tillåtet att bada i Hjortsjön

Märklig rubrik,där ni skriver att det är förbjudet att bada i sjön. Det var en avrådan och inte något förbud.

Stopp, stopp!
Upp och nedvända glasflaskor finns forfarande att hitta.
Ingen dykningar nog här..
Gert kollar och fixar nog imorgon som han lovar, men dyk inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *