Azra har hittat sin plats
Nyheter Ett blixtbesked gav Azra Muranovic chansen att bli riksdagsledamot. Nu berättar Värnamopolitikern om sitt första år i hetluften.
Solen skiner utanför Gummifabrikens fönster. Det är fredagsförmiddag när Azra möter mig utanför restaurang Madame.
– Jag lever just nu min politiska dröm. När jag pluggade valde jag att studera internationella frågor, fred och utvecklingsarbete och jag började med politiken för att få arbeta med internationella frågor. Nu sitter jag i riksdagen och arbetar med utrikesfrågor för riksdagens räkning. Det är en dröm som har blivit verklighet och jag har verkligen hamnat på rätt plats, inleder Azra med att berätta.
Men låt oss ta det hela från början. Det är september 2022 och valcirkusen är över. Socialdemokraterna gör ett starkt val och tilldelas 107 mandat i riksdagen. Azra Muranovic står som femte namn på riksdagslistan för Socialdemokraterna i Jönköpings läns räkning. EU-parlamentarikern Ilan De Basso står som andranamn och när det i mitten av september står klart att De Basso fortsätter som EU-parlamentariker i Bryssel tilldelas Azra hans riksdagsplats.
– Det gick så fort allting. Ilan ringde mig på helgen och veckan efter jag åkte upp till Stockholm för klubbas in och att vara med på riksdagens öppning. När det var fem-tio minuter innan öppning visste jag fortfarande inte om jag skulle få vara med på öppnandet av riksdagen. Så fort talmannen klubbades så entledigades Carina Olsson och Ilan De Basso och jag och Ida Ekeroth Clausson valdes in. På ett sätt var det skönt att jag inte var ensam om att ha samma känslor i början. Allt gick så otroligt snabbt så man hann inte riktig att reflektera över saker och ting. I början fokuserar man mest på att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och göra det här. Jag hade nog inte en ordentlig mental förberedelse på att gå från kommunalråd till riksdagsledamot eftersom jag fortfarande var så fokuserad på kommunpolitiken men det har varit ett lärorikt och spännande år där man kommer in i sin roll ganska snabbt, säger hon.
Utöver rollen som riksdagsledamot sitter Azra även med i utrikesutskottet, där Sveriges samarbete och relationer med andra länder är utskottets övergripande område. Även frågor om Nato, EU, FN och mänskliga rättigheter står på utskottets dagordning.
– Vi arbetar inte riktigt på samma sätt som övriga utskott gör. Vi är ute mycket på resande fot och träffar och tar emot ambassadörer och representanter från andra länder med flera. Vårt arbete kräver att vi gör mycket resor och för mig blev det en väldig omställning från att hålla på med kommunala frågor till att hålla på med världspolitik och att få ansvarsområden som Norden, konflikten i Nagorno-Karabach, kriget i Ukraina, situationen i Östeuropa och frågor om barns rättigheter sett ur ett internationellt perspektiv. Då blir det ännu viktigare att, som de säger, ”tänka globalt men även lokalt”. Bland det svåraste det här året har varit att lära sig att få ihop allting när du både ska vara ute på fältet och samtidigt vara påläst, att helt enkelt kunna organisera sig på ett annorlunda sätt. Det krävs en helt annan organisation av dig i jämförelse med de som är på kommunal nivå. Samtidigt är det roligt: vi har fyra riksdagsledamöter från Jönköpings län och alla är direkt berörda av vårt arbete.
Men det är inte enbart på riksnivå som Azra Muranovic kliver fram. Hon är även ordförande för S-kvinnor i Jönköpings län.
– För mig är jämställdhetsfrågorna väldigt viktiga och här hoppas jag att vi såväl lokalt som i omvärlden kan ta ett steg framåt. Kvinnorna är sällan vid förhandlingsborden och tar sällan plats som ledare, jag vill se fler kvinnor som får representation. Inte blev det bättre av att regeringen skrotade den feministiska politiken. Det var förödande då vi vet att unga kvinnor är de mest utsatta och fattiga i samhället. Den negativa utvecklingen i omvärlden påverkar mitt arbete med jämställdhetsfrågor jättemycket. I Sverige är det orange week i veckan (läs förra veckan) för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och vi ser att det är många kvinnor som får betala med sitt liv. De flesta misshandelsfallen för män görs av okända människor men när det gäller kvinnomisshandel är gärningsmannen känd för dem. Det finns jättemycket att göra på det här området, vi ska inte backa på våra rättigheter och det är viktigare än någonsin att slå vakt på de här frågorna och känna att samhällsklimatet också tillåter det. Därför är jag och Carina Ödebrink ute och besöker länets kvinnojourer och tittar på de utmaningar de står inför. Det kommer att komma en proposition i riksdagen om tillståndsplikt där det pratas mycket om krav på skyddat boende och det jag och Carina är ute efter är att även kvinnojourerna på landsbygden får förutsättningar för att kunna stärkas i stället för att försvagas, så att de kan få en mer långsiktig finansiering och komma ut stärkta tillsammans med tillståndsplikten och inte bli knäckta av den.
Den 20 september 2022 klev Azra för första gången in i den svenska politikens finrum.
Vad har varit det roligaste under det här året?
– Att få sitta i riksdagen och få jobba med utrikesfrågor i riksdagen. Jag utbildade mig till statsvetare med inriktning på fred och konflikt och som jag sa innan så känns det verkligen som jag har hamnat på rätt plats.
Vad har varit det mest utmanande under det här året?
– Att förhålla sig till en ny bild på Sverige, en bild som vi definitivt inte ska ha. Sverige har länge varit ett land som haft ledartröjan på sig i många sammanhang när det gäller internationell politik. Nu har vi inte det längre och det i sig är en utmaning. Jag skulle föredra att Sverige var ett land som har ett högt anseende internationellt och som inte faller sönder. Det betyder jättemycket för våra företag, våra politiker och vårt civilsamhälles arbete. Alla berörs av detta.
Vad kan kommunpolitiken lära av riksdagspolitiken och vice versa?
– Jag tycker att vi i våra kommuner och i Jönköpings län är och har varit duktiga på samverkan och att hitta gemensamma lösningar. Man får vara lite mer pragmatisk i kommunpolitiken och inte låsa sig fast i åsikter utan lyssna på väljarna. Samverkan, samarbete och lösningsfokus är väldigt viktigt och det ser man mycket på den kommunala nivån. Inom rikspolitiken är det en hög professionalitet med helt andra inarbetade metoder, man höftar inte på samma sätt.
Hur ser en vecka ut för dig?
– Det är verkligen helt olika. Den här veckan (förra veckan) inleddes med besök på SwePack här i Värnamo och kvinnojourerna i Värnamo och Gislaved. På tisdagen körde jag upp tidigt till Stockholm för ett seminarium om Azerbajdzjan och om en fånge, doktor Gubad Ibadoghlu, som vi arbetar på att få frigiven på humanitära skäl. Därefter var det gruppmöte. På onsdagen var det två seminarium: det ena om Israel och Gaza och det andra om förlossning i Etiopien, och votering. På torsdagen var det gruppmöte och sedan möte med utskottet innan jag körde hem. I dag och i helgen blir det arbete med tillståndsplikten samt reseplanering, för jag ska jobba utomlands den kommande veckan.