Nyheter

I backspegeln: Lasse Björn har avlidit

Nyheter En svensk ishockeylegendar har avlidit. Lasse Björn är saknad och även om han hade åldern inne så lämnar han ett tomrum efter sig. Per Bunnstad ger en minnesbild.

Sen svensk samlarbild från 1950-talet.

Som äkta Djurgården var Lasse Björn ett föredöme och en idol i ungdomsåren på slutet av 50-talet. Lasse var född den 16 december 1931 och gick ur tiden nu i augusti 2024. Han bildade backpar med Ronald ”Rolle” Stoltz i både Djurgården och landslaget. Båda var folkkära och man kunde inte annat än att tycka om dem. Det var inte bara för deras insatser på isen utan även utanför rinken. Rolle Stolta blev extra folkkär då han bland annat medverkade en hel del i radio och TV.

Jag fick tyvärr aldrig träffa de här legendariska spelare, det hade nog varit en speciell upplevelse att få deras autografer även om andra som Tumba hamnade i det numera försvunna autografblocket.

Man kan ändå samla på allt möjligt och just samlarbilder är något härligt. Lasse Björn finns det nog 4–5 i A 4-pärmen med Djurgården, Rolle Stolta kanske det dubbla.

Det är nog få eller ingen kvar av det Tre Kronor som tog VM-guld 1953, Sveriges första. Lasse Björn var även med i det andra 1957. Jag var för liten att minnas just de händelserna men Lasse Björn blev senare en given uppklistrad bild i idolalbumet. Där fanns även andra stora idrottslegender från framför allt början av 60-talet, Sven Tumba, Ove Jonsson, Hasse Alsér, IngemarJohansson, Pelé, VM-guldet i ishockey i Colorado Springs, Sixten Jernberg… Det är säkert många fler men detta är några av dem som jag direkt drog mgi till minnes.

I dag har vi andra folkkära idrottare som Duplantis, Ståhl, Sjötröm och Möregårdh för att notera en kvartett från just avslutade OS.

Alla är barn av sin tid

Lasse Björn, bara namnet säger en hel del och även om han nu är borta från jordelivet finns han kvar på näthinnan.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *