Nyheter

Balkbro kan bli en del av utställningen

Nyheter En ansökan till Riksantikvarieämbetet har inkommit från Försvarsmakten gällande uppförande av en balkbro i anslutning till Miliseum

Här vill Försvarsmakten anlägga en balkbro

Försvarsmakten har i sitt informationsblad till ansökningshandling angivit att Miliseum önskar förevisa en balkbro 2 i anslutning till utställningslokalerna. Ing 2 har bejakat att understödja detta ned att ställa trupp till förfogande för byggnation av brokonstruktion. Planen är att brokonstruktionen kommer att vara en del av museets permanenta utställning. 

Markytan där balkbron föreslås att uppföras består i dag av en hårdgjord gräs- och grusyta. Balkbron placeras på fyra lagerplattor där varje lagerplatta mäter 140 gånger 90 centimeter. Upptagen yta efter uppbyggnad blir sammanlagt en yta på 100 kvadratmeter. 

Enligt skiss är bron 5,5 meter bred och 18,3 meter lång varav 3 meter består av en uppfartsdel. I ansökan som är inlämnad till Riksantikvarieämbetet anges att den planerade åtgärden inte kommer att påverka de kulturhistoriska värdena på slätten eller heden negativt samt att en balkbro är en del av militärhistorien.

Brokonstruktionsbyggandet planeras starta innan året är slut enligt ansökan. 

Så här ser en balkbro 2 ut enligt ansökan till Riksantikvarieämbetet

Taggar

Dela


1 reaktion på Balkbro kan bli en del av utställningen

Detta föder minnen från värnplikten i Eksjö på Ing 2 från slutet av 70-talet. Där fick man som befälselev lära sig att dirigerar fram bärarlagen i rätt ordning så det inte blev kaos på broslagningsplatsen. 6 man bar en ram och lika många man bar en tvärbalk. Undan skulle det gå så det behövdes mycket folk.

På bilden tror jag det är en så kallad ”dubbel-enkel” med två ramar i bredd på varje sida. Allt byggdes för hand, ibland vid strömmande vatten på pontoner som paddlades ut i älven. Bron var stark nog för att bära en stridsvagn S.

Kaptenen som höll i utbildningen skrek ”Bära balk kan vilken kockjävel som helst, men att bygga bro det är något annat det” som motivation för att vi skulle lära oss konsten.

Materielen köptes in från segrarmakterna efter andra världskrigets slut. Det fanns ett visst överskott då. Nästan musealt redan när vi byggde med det men fullt användbart än idag.

Ja jösses, var det verkligen bättre för?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *