Nyheter

Banden vävs igen

Nyheter Tragedin drabbade familjeföretaget Smålands Bandfabrik i början av förra året. Att det idag står nya maskiner i en ny fräsch lokal kanske inte var det första Anders Berg tänkte dagen då hans företag eldhärjades….

Anders Berg i sin nya ljusa och fina lokal  [1/9]

Salle jobbar på bandfabriken...  [2/9]

...och här knyter han ihop trådarna så maskinen kommer igång igen  [3/9]

Vävmaskiner  [4/9]

5 miljoner meter band tillverkades förra året  [5/9]

Ofantligt mycket tråd blir ett band. I en maskin finns 216 olika trådar...  [6/9]

Det som klarade branden - kontoret och färdigvarulagret  [7/9]

Nya Smålands bandfabriken  [8/9]

Mats Lembke, Anders Berg och Salle i sina fina, nya lokaler  [9/9]

Smålands Bandfabrik, strax väster om Skillingaryd, grundades 1934 av Anders Bergs morfars far och ligger kvar på samma plats nu, som då. Familjeföretaget har gått i arv sedan starten och Anders berättar hur han hängde morfar i knäna på bandfabriken och att han tillbringade sommarloven på fabriken. 1985 flyttade Anders ner till Småland tillsammans med sina föräldrar och syster och trots efter alla dessa år i Skillingaryd hörs den östgöta dialekten tydligt och klart. 

En lördagsförmiddag i januari förra året skulle Anders åka upp till bandfabriken för att ladda maskinerna som gick dygnet runt. En rökpelare sågs från fastigheten och några människor hade samlats utanför och ringt brandkåren. 

– Min första tanke var att det inte var sant, vad ska jag göra, vad ska jag börja… Men när jag såg räddningsledare Runo Sandahl komma strax efter mig tänkte jag att det här ordnar sig, börjar Anders Berg berätta över en kopp kaffe i nya fina fikarummet. 

Räddningstjänsten begränsade branden till fabrikslokalen och lager- och kontorsdelen klarade sig, om än rökskadat, samt den viktiga maskinen för efterbehandling och kontroll av banden klarade sig. 

– Jag kan inget annat än att tillverka band, så när vi såg att en del av lokalerna hade klarat sig, så tvekade jag inte att bygga upp företaget igen. Det här är en livstil, jag tycker det är roligt med textil och jag lever verkligen för det, menar Anders och kikar på reportens jacka som har bandbeslag vid handlederna och påpekar även med ett leende att ”man blir yrkesskadad”.

Anders berättar att det jobbigaste var att vi oroade oss för personalen och att man inte hade något jobb till dom på måndagen samtidigt som man inte visste riktigt vad det här kommer att ta vägen. Uppsägning var tyvärr ett faktum av en del anställda som fanns i fabriken. Två av killarna, Mats Lemke och Atcha Adinda, mer känd som Salle, fick vara kvar och Anders påpekar att det är viktigt att kunna hålla fast vid nyckelpersoner som har jobbat länge och kan branschen och utan dessa två trogna stöttepelare hade det inte gått att starta upp igen.

På måndagen efter branden började Mats, Salle, vänner och släktingar hjälpa till med att sanera bort all sot och Anders ringde runt till alla kunder och berättade vad som hänt. Färdigvarulagret klarade sig men tyvärr fick nästan allt kastas då det var rökskadat.

– Är man bara ärlig mot sina kunder så löser man det mesta, ringde helt enkelt och sa som det var. Det finns mycket specialprodukter till vissa kunder, men vi lyckades behålla våra kunder. Många kunder har varit lojala mot oss, men är man borta för länge blir det svårare att komma tillbaka som leverantör, menar Anders. 

När Anders bestämde sig för att bygga upp bandfabriken igen kontaktades maskinleverantörer för inköp av nya. Tre till fyra månaders leveranstid ställde till bekymmer, så under uppbyggnaden tillverkades en del band ute i Europa för att behålla de största kunderna. 

– Sex veckor efter branden ringde ett textilföretag till mig, som egentligen är en konkurrent till oss, och erbjöd sig låna ut två vävmaskiner åt oss. Vi nappade på det direkt och placerade de här två maskinerna i källaren samtidigt som vi byggde om en gammal rullmaskin också för att säkerhetställa kundernas behov. När vi fick igång maskinerna fick vi en tår i ögat. Det var fantastiskt att se bandbitarna komma ur maskinen. Ren och skär lycka, berättar Anders. 

I augusti, för ett år sedan, påbörjades bygget av en ny fabrikslokal och i maj i år flyttades de första vävmaskinerna in. Antalet maskiner är något färre nu än tidigare men med ett bättre flöde och moderna maskiner ser Anders ingen sänkning av företagets kapacitet. 

– Tror att många förknippar bandfabriken med mönstrade dekorationsband men egentligen består vår produktion av tre olika produktgrupper,  60% av tillverkningen står industribanden för, exempelvis sadelgjord till möbler, kantband till madrasser eller specialband till olika typer av industrier. Övrigt som tillverkas är dekorationsband och gardinband för hemtextil.

– Det känns som att vi inte har förlorat så många nyckelkunder och det är bra. Samtidigt hoppas jag framöver att vi kan öka arbetstillfällen här hos oss. Nu har vi förutsättningar att få till en bra produktion igen, menar Anders innan rundturen börjar i den nybyggda, ljusa och fina arbetsplatsen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar