Nyheter

Bara minnena kvar av Thalla fälla

Bara minnena kvar av Thalla fälla

Nyheter Förtätning är ordet för dagen inom samhällsbyggnaden.

Överallt förtätas det, även i Vaggeryd. En obebyggd tomt som under sommaren bebyggts i Vaggeryd är klassisk mark, Thalla fälla på Gliets gata.
Det är en benämning som för majoriteten av dagens vaggerydsbor inte säger ett dyft. Annat var det i mitten på 1900-talet. Då var Thalla fälla vad UC och sporthallen är idag, en mötesplats för alla slags aktiviteter. Framför allt för idrottsaktiviteter.
Thalla fälla (som även kallades Lantmannafällan efter det magasin som fanns mitt på fastigheten) var en öppen plats, stor som en korpfotbollsplan, täckt av sand och var belägen mellan Gliets Gata och Storgatan. Den fick sitt namn efter familjen Thalls bostad som gränsade till området i dess norra hörn.
Hembygdsvännen Torsten Nygren kallade i en kärleksförklaring Thalla Fälla för Vårt lilla paradis och formulerade Thalla fällas betydelse så här i hembygdsboken 1990:
”Det var här som allting hände. Från tidig morgon till senan kväll flögs det med drakar och modellflygplan, spelades fotboll, stöttes kula, hoppades längd och höjd, sprangs ’ikapp’, lektes ’datten’ och detektiv och förbrytare som i regel avslutade kvällens övningar”.
Detta skedde under 1930-talet och tre årtionden framåt innan det gropiga och sönderkörda underlaget inte längre tillfredsställde ungdomarnas önskemål. Men Thalla fälla fick en kort renässans på 1970-talet. När sporthallen i Vaggeryd byggdes i början på 1970-talet flyttades den isbana som tidigare fanns där sporthallen uppfördes några hundra meter norrut och utrustades med elbelysning. Men de idrottsliga aktiviteterna upphörde när HSB rev den gamla bebyggelsen utmed Västra Storgatan för att bygga bostadsrätter under andra halvan av 1980-talet.
Framför allt var det på Thalla fälla som den blivande landslagsmannen i fotboll Sven ”Gliet” Eliasson grundlade sin enastående bollträff med båda fötterna. Den övade han upp på Thalla fälla mot baksidan av den brandmur som avgränsade hans far Elias verkstad.
Torsten Nygren, som avled för 21 år sedan, ansåg att Thalla fälla var en så betydelsefull plats att den borde få ett monument av något slag. Tyvärr blev det inte så.

Dela


Lämna ett svar