Nyheter

Barn lämnades ensam utanför förskolan

Nyheter Vaggeryds kommun går nu ut på sin hemsida och berättar om en incident på en förskola i kommunen där ett barn lämnades ensam utomhus under eftermiddagen.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund och Pixabay

Rutinerna vid den aktuella förskolan är att man inför stängning samlar ihop alla förskolegrupper till en. Under tisdagen gjorde man på samma sätt, men i samband med en kontroll över antalet barn upptäcktes att ett saknades.

En av personalen tog sig tillbaka till en av de avdelningarna man hade stängt och mötte barnet som hade blivit omhändertagen av en förbipasserande person.
– Vi ser allvarligt på det som har hänt. Det här ska inte få hända i våra förskolor, som vårdnadshavare ska man alltid kunna känna sig trygg i att lämna sitt barn. I det här fallet var det den mänskliga faktorn som var orsaken, säger Anette Rang som är verksamhetschef över förskolan i ett pressmeddelande.

Hur går ni vidare för att säkerställa att detta inte sker igen?
– Vi ska nu se över våra rutiner . En riskbedömning utifrån händelsen kommer att göras på den enskilda förskolan, berättar Anette Rang för Skillingaryd.nu.

En dialog om händelsen gjordes direkt mellan med vårdnadshavare, pedagog och rektor.

Taggar

Dela


21 reaktioner på Barn lämnades ensam utanför förskolan

Hade inte jag och syrran kommit till det barnet som var så hjärtskärande ledset så hade vad som helst kunnat hända. Någon ”fel” person hade säkert lockat till sig pojken.
Skärpning, Vaggeryd! :/

Inte första gången detta händer. Då gjordes det också åtgärder men de verkar inte följas! Stackars barn och stackars föräldrar!

Ändå är det en kampanj att det är så viktigt med dagis, och att man nästan skrämmer oss som väljer att ha hemma till förskoleklassen börjar.

Detta är oförlåtligt vad som helst kan ju hända ens barn, barn försvinner, vissa barn drunknar (hände i min kommun när de inte hade koll på ett), de kan bli tagna av någon idiot, tågrälsar och bilvägar. Nej, nu när syrran kom fick äldsta välja och han ville vara hemma på grund av av att det är stökigt, barn som skriker och stressig miljö .

Instämmer. Men det viktigaste jobbet en förälder kan ha är att ta hand om sina barn när de är små. Att jobba genom anställning eller i hemmet är jobb oavsett, det ena är mer betydelsefullt och den tiden kommer aldrig åter. Tack och lov börjar det blir mer och mer vanligt igen, att vara hemmafru och ha barnen hemma under småbarnsåren. Vi ser ju skillnad på gammelfarmor till exempel och vår stressiga hypergeneration.
Vi har valt att ha barnen hemma, tänka om ekonomiskt. Samtidigt lämnar vi plats för ett barn som verkligen behöver förskolan, det finns familjer som verkligen inte kan välja, tyvärr.

Med dagens situation i förskolans värld med stress och underbemanning är det märkligt att det inte inträffar fler incidenter. Det som kan se ut som att ”de bara pratar med varandra” är ofta planering och utvärdering eftersom det inte hinns med annars. Det är alltid bra att veta vad man pratar om innan man kommenterar…

Planering och utvärdering har man ju dagar som stängs av lagom till föräldrar börjar jobba efter semestern

Tyvärr är det sådant här som händer när det är vikariestop och personalen ofta får vara ensamma med uppåt tio barn, särskilt vid raster eller öppning och stängning. Hur ska de kunna ha koll på alla samtidigt som de kanske måste hjälpa någon på toa eller lösa konflikter eller trösta någon som slagit sig? Bemanningen borde vara minst två personal närvarande i barngruppen alltid så att man som personal aldrig är helt ensam. Skönt att det gick bra den här gången!

Det är säkert bara som det ser ut, när de är äntligen är ute på gården med alla som ska kläs på vid utgång och av när de kommer in. Oftast har man ingen tid att prata med sina kollegor under dagen med alla moment som ska göras. Har du varit inne på någon förskola med 18–19 barn så förstår du att det inte är många minuter man hinner prata med varandra.

Då borde du veta att det varken heter dagis eller daghem till att börja med…

Vet inte vad du jobbar på för fantastisk förskola där det finns tid över till att vara social med sina kollegor, vilket är så självklart på många andra arbetsplatser. Men i förskolan ska man skämmas om man för en kort stund på hela dagen hinner byta några trevliga ord med sina kollegor.

Antingen hade ni väldigt bra bemanning eller så var det för väldigt många år sedan du arbetade inom yrket.

Annie: vilken tur du har som har dina barn på en förskola som har så många pedagoger till övers så att de hinner med sådant.

Annie vad menar du?
Kan det vara så att doe pratar jobb planerar, aktiviteter med mera?
Större grupper mindre personal. Fler chefen som ska jaga på färre personal som ska ta hand om våra barn

Anna K
Konstigt att det fortfarande får hända.
Spara spara spara.
Tyvärr röstar vi på blå sidan. = effektivisera, mer öppettider, mindre personal som är med barnen tyvärr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *