Nyheter

Barnomsorg på obekväm tid

Nyheter Från den 1 september kommer det att bli möjligt att få barnomsorg på obekväm tid

Arkivbild

Det har under en tid funnits önskemål om att kunna få barnomsorg på obekväm tid, det vill säga utanför den ordinarie tid som idag är 06.00 – 18.30. Barn- och utbildningsnämnden diskuterade ett förslag på sitt senaste möte och kom fram till att behovet finns och de har tidigare sökt om pengar för en sådan satsning.

I september 2017 tilldelades nämnden 400000 kronor efter beslut i kommunfullmäktige och nu fanns ett underlag till beslut.

– Efter diskussioner beslutades att utöka timantalet inom barnomsorgen med 30 timmar, säger Jenny Larsen som är nämndens ordförande och tillägger att timmarna ska fördelas på tre platser, Hok, Skillingaryd och Vaggeryd. Nämnden var inte enig då vänsterpartiet förordade att samtliga 30 timmar skulle läggas i Vaggeryd, men så blev inte beslutet.

Nu är det fastlagt att öppettiderna ökas med 30 timmar totalt och de kommer att förläggas på kvällstid, men hur fördelningen blir har verksamheten att lösa. Det är inte hugget i sten att det ska vara 10 timmar/ort. Behoven får utvisa var timmarna gör störst nytta så fördelningen kan se helt annorlunda ut när ansökningar kommer in och det verkliga behovet kan ses över.

För att lösa personalfrågan behöver man göra om anställningsavtalen eftersom nuvarande personal inte har arbetstid efter 18.30.
Ett alternativ som man sneglar på är att anställa studenter som kommer in och täcker de timmarna som verksamheten pågår. Man menar att det är en tänkbar lösning då det inte är något lagstadgat krav att ha omsorg på obekväm arbetstid och därmed finns inte heller något krav att verksamheten ska bedrivas pedagogiskt, så det kan vara en tänkbar bra lösning.

Att man förordar ökat öppethållande på kvällstid motiverar man med att det är lättare att hitta personal som vill arbeta få timmar på kvällstid än vad det är på morgonen.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Barnomsorg på obekväm tid

Känns ju inte så där bekvämt att lämna sina barn till studenter som dessutom är outbildade? Eller ens har några egna barn… Hur tänker man ?

Är det inte lag på att kommunen ska erbjuda barnomsorg på oregelbundna tider om till exempel båda föräldrarna jobbar skift eller om en förälder är ensamstående och jobbar inom vården och man inte har släkt i närheten ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *