Nyheter

Bäst företagsklimat – andra året i rad

Nyheter För andra året i rad är Vaggeryds kommun rankad till att ha bästa företagsklimat i länet. – Företagsbesök är ett av framgångsrecepten, säger Kenth Williamsson (S)

Vid lunchtid stod bucklan på sammanträdesbordet hos kommunstyrelsens arbetsutskott

Det visar Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet. Vaggeryd hamnar på plats 21 av Sveriges totalt 290 kommuner och har tappat tre placeringar sedan förra året. 

Priset som vanns av kommunen förra året fick då en hedersplats på kommunalrådet Gert Jonssons rum. För några veckor sedan var Svenskt näringsliv och hämtade pokalen. Och i dag fick den följa med hem till Vaggeryds kommun igen. Gert Jonsson (M);
– Ja, det var lite tomt när priset hämtades. Men både Tranås och Habo är hack i häl, så idag firar vi och imorgon jobbar vi vidare. Vi kan hela tiden bli bättre på det vi gör, bland annat att synliggöra skolans uppdrag med näringslivet. 

Johan Thorsell, näringlivschef, ser priset som återkom till kommunen som ett kvitto på ett väl genomfört arbete.
– Mycket görs men allt syns inte och det ska vi bli bättre på. Det vi gör är rätt saker. Man får inte slå sig till ro. Förutom att vår kommun är den bästa kommunen i länet, även om knapp marginal, så ligger länet i topp nationellt sett. Det blev lite tajtare denna gången. Vi tappade tre placeringar nationellt och hamnade på en 21:a plats och Tranås på 22:a, så visst blev det tajt. Det här är så kul. Vi behöver inte vara bäst i världen men riktigt kul att vi är med i toppen. Känns fantastiskt Mycket bra dag i dag och är väldigt nöjd. 

Kenth Williamsson (S): 
– Vi är jätteglada för att få den här utmärkelsen och att bli tilldelade länets bästa företagsklimatet. En placering som vi alla är involverade i här i kommunen. Jag tror att det är viktigt att vi har varit, och är, ute på mycket företagsbesök. Det är ett gemensamt och hårt arbete. Vi har en nära kontakt mellan varandra och organisationen är smidig. Det är ett framgångsrecept. Vi fick ta med bucklan hem igen som är ett tecken på gemensam laginsats, säger Kenth Williamsson. 

Fotnot: 2018 erhöll kommunen också priset, så det är tredje gången årets företagsklimat tilldelas Vaggeryds kommun. 

 

Priset lämnade kommunhuset bara någon vecka...

Nedan är ett pressmeddelande från Svensk Näringsliv efter dagens prisceremoni:

Störst förbättring i länet gör Värnamo kommun som klättrar 49 placeringar, från plats 114 till plats 65. Och trots att man backar i år är Habo den kommun som haft den största förbättringen på fem års sikt och avancerat från plats 59 till 31. Vaggeryds kommun har störst förbättring på tio år, från placering 46 till 21, och visar att långsiktighet lönar sig. 

Det är roligt att se att nästan alla länets kommuner fortfarande befinner sig på den övre halvan av rankinglistan. Men även om vi som län även i år har Sveriges bästa företagsklimat så tappar vi då det är hela nio av våra 13 kommuner som får lägre placeringar på Sverigelistan jämfört med förra året. Så det gäller att komma ihåg att företagsklimat är en färskvara och för att fortsätta ligga i topp måste våra kommuner alltid ha frågan på dagordningen, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv i Jönköpings län. 

Sveriges bästa företagsklimat har Vårgårda kommun i Västra Götaland, för fjärde året i rad. På andra plats kommer Trosa, följt av Burlöv på tredje plats. 

Totalt 13 av 21 län har kommuner bland de 50 främsta, och från Jönköpings län återfinns även i år hela fem kommuner på topp-50-listan; Vaggeryd (21), Tranås (22), Habo (31), Mullsjö (40) och ny i år Gnosjö (41). Sävsjö har i år fått lämna topp-50-listan. 

Vår undersökning visar att alla kommuner kan förbättra sitt företagsklimat och det ser vi exempel på hela tiden, både i Jönköpings län och nationellt. Att ha en god dialog med företagen och att både politiker och kommunala tjänstemän försöka ha en förståelse för företagen och deras verksamheter är något som företagen uppskattar. En annan framgångsfaktor är att ha ett tydligt politiskt ledarskap med tydliga målsättningar vad gäller kommunens arbete med och för näringslivet. Då kan man åstadkomma positiva förändringar, avslutar Anna Gillek. 

– När Vaggeryd fick sin sämsta placering på 15 år för tre år sedan valde kommunen att ta ett ordentligt omtag i arbetet med företagsklimatet. Det visade gott resultat redan första året, och vi ser att det goda arbetat håller i sig. Det gäller även om företagen i några delfrågor ger ett sämre betyg i år än förra året och att kommunen backar tre placeringar. För med en placering på plats 21 av 290 kommuner har Vaggeryds kommun även i år länets bästa företagsklimat när kommunens företag får bestämma. Även i år är man dock bara en placering före länets två, som i år är Tranås kommun. Nu gäller det bara att fortsätta hålla i de företagsnära frågorna och inte känna sig nöjd med det goda resultatet. Arbetet med dessa frågor är en färskvara och om företagen mår bra och är nöjda med kommunens arbete mår oftast kommunen bättre också, säger Anna Gillek.  Stort grattis Vaggeryd!

Taggar

Dela


1 reaktion på Bäst företagsklimat – andra året i rad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *