Nyheter

Becky ska möta utmaningarna inom säkerhetsområdet

Nyheter Sedan början av april har Becky Kirwan sin arbetsplats på räddningstjänsten i Vaggeryd. – Totalförsvar innebär att bibehålla ett normalläge så långt det bara är möjligt, berättar Becky

Becky är nyanställd hos räddningstjänsten i Vaggeryds kommun

Nyblivne Vaggerydsbon Becky Kirwan kommer närmast från en tjänst i Hylte kommun som vikarierande säkerhetssamordnare och är född och uppvuxen i grannkommunen Gislaved. När tjänsten som beredskaps- och säkerhetssamordnare utannonserades var Becky snabb att söka. Hon har tidigare praktiserat inom arbetsmarknadsenheten och fattade tycke för Vaggeryds kommun. Sagt och gjort. Ansökan skickades in och sedan två månader är Becky det nya ansiktet inom kommunens beredskaps- och säkerhetsarbete. 

Vi träffas i personalrummet på räddningstjänsten i Vaggeryd och undrar, vem är Becky?
– Jag har en rätt blandad bakgrund, har till exempel arbetat fem år som SFI samordnare i Gislaved när det var ökad invandring fram tills när Covid-19 pandemin startade 2020.

– Intresset för beredskap kan nog härledas ända ner till barnsben då scouterna var ett stort intresse och där vi som barn/ungdomar fick lära oss att leva efter mottot ”alltid redo”. Har tyckt om natur och på ett sätt alltid haft ett slags beredskaps och säkerhetstänk undermedvetet genom livet. Flera små delar har byggt upp till att jag hamnat på den här platsen nu. För något år sedan deltog jag som medborgare vid beredskapsveckan (dåvarande krisberedskapsveckan) och under en tipspromenad om beredskap så insåg jag att det här är nog ett intresse som jag kan mer om än vad jag först trott. Vann en vevradio och började spåna på idéer för att utveckla och dra nytta av den här kunskapen och främja intresset. Arbetade då som SFI samordnare och stegvis under en omorganisation började jag finna kurser som var av intresse för mig att vidareutbilda inom beredskap.

En termin om ”Risk och kris i det moderna samhället” i Örebro blev startskottet. Därefter följdes fler kurser i Lund och Jönköping inom ämnet risk/kris. Utöver en filosof kandidat examen sedan tidigare så har Becky gått fristående kurser och via Förenta nationerna (FN) studerat och besökt flertal fack- och underorgan bland annat i Genève under de senaste åren. 

2012 praktiserade Becky på flyktingmottagningen i Vaggeryd. Eftersom hon trivdes bra blev det extra bevakning på lediga tjänster i kommunen. När den nya tjänsten, en utökning på räddningstjänsten, i Vaggeryd, utannonserades sökte Becky direkt samtidigt som hon och maken ställde sig i bostadskö för en lägenhet i Vaggeryd. Den nya tjänsten blev Beckys och flyttkartongerna som nyligen anlänt från Gislaved till Hylte fick följa med ouppackade till Vaggeryds kommun. 

– Det är samma titel som Tina Petersson, beredskaps- och säkerhetssamordnare, och vi jobbar tillsammans. Arbetet vi gör går i varandra och vi kommer att dela upp våra ansvarsområden. Mina arbetsuppgifter just nu är riktade mot civilsamhället och hemberedskap och egenberedskap. Jag har möjlighet att vara delaktig i att forma min tjänst och vi försöker följa vad man har för intresseområden och kompetens i bagaget. Jag tycker om att ha fokus på medborgaren och att denne ska förstå sin roll i totalförsvaret. Kanske är så att man inte riktigt vet sin roll eller ser vad man kan bidra med. Definitivt kan alla bidra med något och även om man exempelvis är en pensionerad medborgare och känner att man inte fyller någon funktion händelse av kris eller krig, så säger jag: Visst gör man det! Alla har erfarenhet och en egen kunskapsbank som samhället kan ha nytta av. Det är inte så att alla ska ta på sig stridshjälm och gå ut i fält. Totalförsvaret innebär även att bibehålla ett normalläge så långt det bara är möjligt. 

I övrigt kommer Becky Kirwan att koppla andra event- och utbildningsinsatser gentemot civilsamhället. En av de första arbetsuppgifterna har varit att vara med och ”sy ihop” beredskapsveckan, ”Orange week” samt beredskapsdelarna i seniorveckan. Att jobba med utvecklingen av krisstöd där de olika kompetenserna kommer formas. Framöver kommer Becky bland annat att revidera en krisstödplan, identifiera roller med mera.

– Krisstödet aktiveras efter bedömning eller begäran, när det är något plötsligt eller drastiskt som påverkar kommunens invånare. Ett exempel är vid en svår trafikolycka, med negativt utfall. Det finns goda rutiner i samverkan och i verksamheten redan nu upplever jag och vi ska revidera de övergripande delarna i planen för att försöka få det ännu bättre, berättar Becky. 

Hur har dina första månader varit?
– Det har varit ett varmt välkomnande, arbetsplatsen var förberedd, allt var beställt så det var fint att komma hit och direkt kunna hoppa in och fokusera på arbetet. Det är ett organiserat gäng här. Jag hade praktik här i Vaggeryd under min studietid så jag känner till området lite här, tyckte om atmosfären och ville flytta hit. Nu blev det så och jag är väldigt glad över att få den här chansen, menar Becky. 

Vad gör Becky när hon inte jobbar?
– Jag gillar friluftsliv och att odla. Varit styrelseledamot i en koloniförening och haft dubbla odlingslotter där i flera år. I vår lägenhet här i Vaggeryd är balkongen redan fylld med tomatplantor, avrundar Becky som ser naturen som sin avkoppling. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *