Nyheter

Bengt fick fortsatt förtroende

Nyheter Kyrkofullmäktiges sammanträde klubbade igenom att Bengt Hjalmarsson, åldermannen i fullmäktige, får fortsatt förtroende att leda kyrkans arbete de kommande fyra åren. Men det var inte allt på dagordningen som gick igenom vid fullmäktige.

Från vänster; Klas Svensson, Inga-Britt Nordqvist och Bengt Hjalmarsson  [1/5]

Vår kyrkas ledamöter  [2/5]

(S)-gruppens ledamöter  [3/5]

Vår kyrkas ledamöter  [4/5]

(S)-gruppens ledamöter  [5/5]

Att vara äldst inom kyrkans ledning innebär att man också är ”ålderman” och det är just Bengt Hjalmarsson. I Skillingaryds kyrkofullmäktige valdes han om som ordförande.

– Jag har varit med sedan i mitten på 90-talet och eftersom jag har varit med längst blir jag ”ålderman”. Jag tackar för förtroendet att leda kyrkofullmäktige om hälsan varar och herren dröjer, säger Bengt Hjalmarsson.

Alla punkter i kvällens fullmäktige flöt på utan problem, utom en… Det var antalet ersättare i kyrkorådet som diskuterades.

Någon undrar varför det är samma personer år från år som är med i kyrkorådet och en annan menar på att vid nästa mandatperiod är det enbart tre personer som är under 70 år.

– När vi gjorde listan till fullmäktigevalet vet jag att många yngre inte blev tillfrågade. Nu är det inte säkert att dessa yngre finns med på listan nästa mandatperiod. Nu är vi sex män och sex kvinnor, men vi vet inte hur valberedningen resonerar åldersmässigt, säger en ledamot från ”Vår kyrka”.

– Jag vill gärna, med vetskapen och erfarenheten om att det är svårt att få in ersättare, önska sju stycken ersättare istället för fem, säger omvalda kyrkorådsordförande Pia Jonsson som tillhör ”Vår kyrka”.

– Det är upp till varje grupp att tillsätta ersättare och vi har fört diskussionen. Vi ska vara lika många män och kvinnor, men vi har inte suttit med enskilda namn, menar Bo Holst (S) valberedningens ordförande.

– Vi har minskat antalet fullmäktigepersoner från 25 stycken till 17. Att utöka antalet ersättare till fullmäktige måste man ha en gruppdialog, fortsätter Bo Holst.

Ordförande Bengt Hjalmarsson förklarar att förslaget och beslutet rivs upp och att valberedningen får jobba vidare med ytterligare tre ersättare. Två ersättare till ”Vår kyrka” och en person till som ersättare i (S)-gruppen.

(S)-gruppen ordinarie ledamöter i kyrkorådet består av; Sonja Kling, Monica Andersson och Erik Sjöberg. Ersättare är Claes Johansson och Gullvi Alkemark.

”Vår kyrka” ordinarie ledamöter i kyrkorådet består av; Pia Jonsson (ordförande), Jan Gunnargård, Birgit Adolfsson, Knut Edvinsson, Ingvar Ekh, Ingemar Elgemark, Ingeborg Jonasson, Martina Löwenham och Ulf Svenzon. Ersättare är Barbro Lemke, Eva Toftgård, Erica Gunnarsson Kibowa, Johan Thelander och Thomas Jonsson.

Ett nytt kyrkofullmäktige innan jul kommer således att bestämma antalet ledamöter och ersättare i kyrkorådet. Kyrkoherde Klas Svensson informerade om utbildningar, övrig information och avslutade fullmäktige med en andakt om ”vaksamhet och väntan” innan det bjöds på kaffe och tårta.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *