Bennie fängslade åhörarna i Åker
Nyheter Varför tigger rumänska romer? Det var ämnet för Åkers föreläsningsförening på onsdagen. Lokalen var välfylld, kanske för att många av de närvarande hade lyssnat förra gången som kvällens gästtalare Bennie Åkerfeldt från Kinna medverkade.
Ingen behövde bli besviken – han är en fängslande berättare. Ändå var det en mycket dyster situation som presenterades. Han är själv av romsk härkomst och har i sitt författarskap och folkbildningsarbete fokuserat på de orättvisor och den förföljelse som hans folk utsatts för under de 700 åren sedan romerna kom till Europa någonstans österifrån.
Resandefolket är en av benämningarna på romer. Somliga tror att de har resandet i blodet, sade han, men sanningen är att de har blivit bortkörda överallt. Enbart i Rumänien finns tre miljoner romer som nästan alla lever miserabelt.
EU har under 2007-2013 beviljat ofattbara 184 miljarder kronor till rumänska staten med krav på att förhållandena för romerna skulle förbättras. 32 av dessa miljarder öronmärktes för bostäder och skolutbildning. Men staten tog bara ut 6 % av pengarna, eftersom de ”inte anser att det finns något problem”. Efter kritik från EU användes mer pengar, så att 20% togs ut. Men under sina resor i landet har han inte märkt tecken på att dessa medel kommit de behövande till del. Korruptionen är utbredd, och de politiker som skulle vilja förbättra för romerna riskerar att inte bli omvalda i nästa val.
Därmed får romer fortsätta att svälta och bo i kalla skjul med jordgolv utanför städerna. I storstaden Baia Mare uppläts dock ett jättestort hyreshus åt romer, ett nedlagt studentboende med 12 kvadratmeters rum utan spis, där en familj fick trängas i varje. Men direkt efter inflyttning stängde staden av elström, vatten, värme och sophämtning!
Medellivslängden för romer i Rumänien är 15 år lägre än för resten av folket. Så vi ska inte förundras över att romer lockas av sin dröm om ett bättre liv utomlands, till exempelvis här. Så gjorde vi ju här i Sverige för 150 år sedan, bland annat under missväxtåren 1867-1869. En miljon svenskar kom att lämna svält och umbäranden i Sverige under de följande årtiondena.
Så vad göra? Enda chansen är att rumänska staten skulle erkänna romernas rätt till människovärdig livsmiljö, men det är minimalt intresse för det. Och vad gör vi, utanför mataffären eller Systemet? Själv ger Bennie ett vänligt ord, ett leende och en peng som de kan skicka hem till sin familj i Rumänien.
– Han hade gärna fått fortsätta med en omgång till, efter kaffet! sa en av åhörarna.
Text och bild; Hugossons