Beredskap på gård – nu krävs handlingskraft
Nyheter Vid LRF:s regionstämma berättade Malin Lyckekull om att i en kris måste samhällets funktioner fungera. – Livsmedelssektorn är en viktig del av vårt totalförsvar, säger Malin.

Malin Lyckekull har beredskap och omsorg som sitt arbetsområde
I en kris måste samhällets viktigaste funktioner fungera och LRF:s medlemmar har ett stort ansvar. Malin Lyckekull från LRF i Jönköping berättade om beredskap på gården under regionstämman:
– Vi måste ha säker tillgång till mat och vatten till de som vårdas på sjukhus, särskilda boende, skolorna, du och jag… Alla är vi beroende av att det fungerar och det handlar om att skydda liv och hälsa. Livsmedelssektorn är en viktig del av vårt totalförsvar. Vi måste tänka långsiktigt och att varje länk i kedjan är viktig för att trygga mat och vatten, även när allt ställs på sin spets.
Malin Lyckekull ser ut över LRF:s medlemmar och säger; ”Ni ska klappa er själva på axel. Ni gör en god gärning”.
2020 gav regeringen ut skriften ”Handlingskraft med planeringsinriktning mellan 2020-2025”. Denna beskriver vad samhället kan behöva ta hänsyn till om det blir krig i Sverige. I höst kommer en uppdaterad version som innehåller bland annat Natos krav.
– Vi som normalt sett klarar oss själva ska just klara oss själva då samhället behöver sina resurser till de som normalt sätt behöver stöd av samhället. Scenarion att räkna med är att logistikflöden får begränsningar, varor och tjänster uteblir likväl elektroniska kommunikationer och transporter. Vi får problem med vattenförsörjning samt brist på läkemedel och vård.
Vad ska vi försvara, eller varför?
– Det är viktigt att reflektera över att vi kan styra över hur vi vill leva, mänskliga rättigheter och att arvet vi lämnar till våra barn lägger grunden till vårt samhälle, vår välfärd, yttrandefrihet och demokrati. Den här utvecklingen som sker är komplex och svårbedömd. Rysslands invasion av Ukraina 2022 fick vi direkt påverkan och Europa attackerades. Vi hade direkt prisökning på både drivmedel och el. Även frågan kring personal och arbetskraft kan vara värt att tänka till kring. Hur många stannar kvar på sin gård om kriget kommer? Kan jag bedriva min verksamhet? Vilka förväntningar har samhället på oss? Vi ska kunna mätta befolkningen och vi ska fortfarande upprätthålla ett starkt Sverige, säger Malin Lyckekull.
Precis innan årsskiftet togs nytt totalförsvarsbeslut som gäller 2025-2030 och livsmedelsproduktionen ska prioriteras. LRF är med och samverkar tillsammans med myndigheter i sektorn och är positiva till att det är så tydligt beskrivs att livsmedelsproduktionen har en avgörande roll för totalförsvaret.
– Varannan tugga av det vi äter produceras i Sverige. Vi är beroende av el, livsmedel, förädlingsprodukter med mera. Vad är det vi producerar här i Sverige? Jo framför allt spannmål, socker, morötter, ägg och mjölk. Även viltkött finns det gott om. Vi har ett överskott på el i norr och ett underskott i söder men vi har merparten av produktionen i söder och inte i norr. Det är en komplex ekvation att få ihop.
Lantbruksföretagen försörjer fler och fler människor på respektive gård. På hundra år har antalet företag minskat kraftigt och på de ca 50 000 företag som kvarstår så försörjer de 188personer per verksamhet. Med befolkningsökningen kommer det behövas fler producenter och mer produktion de kommande åren. Det finns en stor potential för lantbruket att bidra till energiproduktionen i Sverige. De gröna näringarna kan tillföra mellan 50-70 terrawattimmar, vilket motsvarar ett helt kärnkraftverk.
– Det behövs beredskap på gårdsnivå, ni ska ha en kontinuitetshanteringsplan som visar vilka risker som kan drabba en och hur det kan påverka min gård. Det kan handla om brist på el, bränsle, växtnäring, arbetskraft eller mobilnät. Det gäller att se över sin verksamhet. Det kommer både rådgivning och investeringsbidrag kring att öka robustheten på gården framåt i år.
– Vi är viktigare än någonsin och LRF är en aktiv part i den här uppbyggnaden och vi ska producera mat även i svåra tider. Det viktigaste av allt är att ni som sitter här i dag vet att den kunskapen ni sitter på är ovärderlig, avrundar Malin Lyckekull.
